7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Duże pieczone pierogi

Bunia: "Przepis na coś, co bardzo lubię zabierać do pracy zamiast kanapek. [..] Przepis mój własny - mix farszu od pierogów z kapustą i z grzybami z ciastem pizzowym."

Średnia ocena: [5.0 z 5 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki
2,5 dkg drożdży
3 łyżki oliwy/ oleju
woda (lub pół na pół woda z mlekiem [w wersji wegańskiej z mlekiem sojowym])
sól
przyprawy (np. oregano, bazylia lub majeranek itp)

Farsz:
2 kg kiszonej kapustki - tak na oko
pieczarki lub uprzednio namoczone suszone grzybki - tyle ile lubimy
3 duże cebule
1 jajo (w wersji wegańskiej można pominąć lub dodać odrobinę sparzonych płatków owsianych, łyżka kaszy manny też powinna być ok)
troszkę tłuszczu do podsmażenia cebulki
sól, pieprz prawdziwy, ziołowy pieprz też
papryka w proszku
liść laurowy
ziele angielskie

Przygotowanie:

Gotujemy nie odciśniętą, mokrą kapustkę z listkiem laurowym, zielem angielskim i innymi przyprawami (od czasu zagotowania jakieś 15-20 min.). W międzyczasie podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Jak się zeszkli dodajemy pokrojone drobno pieczarki, smażymy lub podduszamy i przyprawiamy troszeczkę solą, pieprzem i papryka w proszku.

Kapusta właśnie się gotuje, pewnie minęło już te 15-20 minut od zagotowania, więc wrzucamy cebulkę z pieczarkami do gara z kapustką i tak sobie gotujemy jeszcze z 5 minut. Wyłączamy gaz, zdejmujemy garnek i odstawiamy, żeby troszkę przestygło.

W tym czasie zajmujemy się ciastem:
Mąka wymieszana łapką własną z solą i przyprawami na stolnicy, robimy dołek, kruszymy drożdże w ten dołek, wlewamy podgrzane mleko z wodą, czekamy na pęcherzyki, dolewamy oliwę lub olej, lepimy i czekamy aż ciasto troszkę podrośnie (tak gdzieś kiedyś wyczytałam i tak robię).

Teraz czas na farsz - odciskamy sok z kapustki, dziabiemy na drobne kawałki (mielić mi się nie chce), dodajemy jajo, smakujemy, jeśli trzeba przyprawiamy.

Z ciasta urywamy kulkę, rozwałkowujemy na placek, na to farsz i zlepiamy takie duuuuże pierogi. Układamy na blaszkę, żeby się świeciły można troszkę po wierzchu posmarować wodą. Pieczemy w piekarniku ok. 200 stopni C przez 20 minut.
Nadesłał(a) pat, dnia: Apr 19, 2003
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podała Bunia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Wyszły pyszne, ciasto pizzowe to moje ulubione :)dałam m.in. kapuchę i grzybki, pyszne jak cholera :)
~Andzia Apr 4, 2014

Pychaaaa!Robiłamz różnymi farszami, np warzywa z ryżem i za kazdym razem pycha!
~Zin Oct 27, 2005

jestem beztalenciem kulinarnym ale to mi wyszło i jestem z siebie dumna:)pierogi sa pyszne i b.uniwersalne bo można je brac ze sobą prawie wszedzie-polecam:)
~amrand May 16, 2005

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pieczone pierogi z grzybami i ryżem (bez ograniczeń)
Pieczone pierogi z kapustą i pieczarkami (bez ograniczeń)
Pieczone pierogi z farszem brokułowym (wegańska)
Pieczone pierogi z nadzieniem ryżowo-grzybowym (bez ograniczeń)
Pieczone pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem i słonecznikiem (wegańska)
Pieczone pierogi argentyńskie z wielowarzywnym nadzieniem (wegańska)
Pieczone wiosenne pierogi ruskie (z ziemniakami i pokrzywą) (wegańska)
Fatayer (pieczone drożdżowe "pierogi" ze szpinakiem) (wegańska)
Ruskie pierogi (lakto-wege)
Pierogi z soją (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas