puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Lista alfabetyczna
A
B
C
Ć
D
E
F
G
H
I
J
K
L
Ł
M
N
O
P
Q
R
S
Ś
T
U
V
W
Z
Ż
-
Genesis aka paprok wegański, czyli skąd jest bigos
Podstawa ciepłej kuchni wegańskiej. Inna nazwa tej potrawy to również "zupa na winie" lub "fud syrkyl nau". Proste do zrobienia, wymaga jednak cierpliwości i 2 godzinek czasu.
-
Genialne lody z puszkowanego mango
Te lody to doskonałość w czystej formie :D Mają idealną konsystencję i są przepyszne! O ironio są efektem bardzo nieudanego zakupu... Kupiliśmy kiedyś na próbę puszkowane mango. Jakież ono było paskudne! Zdecydowanie za dużo kwasku! Ja bym wyrzuciła, ale mój Wojtek miał na szczęście przebłysk geniuszu - zmiksował je z mlekiem sojowym i... powstała ambrozja! Teraz kupuję mango specjalnie do tych lodów - przy okazji okazało się, że normalnie nie jest takie kwaśne, tylko za pierwszym razem pechowo trafiliśmy.
-
Genialnie prosta surówka z rzodkiewki
Fajne samo, z jajkiem, na serze (zwł. feta), w kanapce.
-
-
-
Ghee - klarowane (oczyszczone) masło
autor: Rena
dieta: lakto-wege
Produkt kuchni indyjskiej. Ghee można przechowywać kilka miesięcy. Wszelkie produkty smażone na ghee mają szczególny smak, ale oczywiście można zamiast ghee stosować oleje roślinne lub zwykłe masło.
-
Giardiniera - pieczona papryka w marynacie
autor: Rena
dieta: wegańska
Kuchnia włoska. Marynowane w oliwie warzywa to klasyka piknikowego stołu. Doskonałe jako przystawka, dodatek do sałatek i kanapek.
-
Giardiniera - pomidory marynowane
autor: Rena
dieta: wegańska & RAW
Kuchnia włoska. Marynowane w oliwie warzywa to klasyka piknikowego stołu. Doskonałe jako przystawka, dodatek do sałatek i kanapek.
-
Glony arame duszone z zieloną papryką i tofu
autor: ~pw
dieta: wegańska
W moim mieście nie można kupić arame - to, które miałem, dostałem w prezencie - przepis pochodzi z opakowania. Z innymi glonami nie próbowałem ale powinno wyjść ;) Można podawać z ryżem. Smacznego.
-
Gnocchi
Szybki smaczny obiadek, myślę, że każdemu zasmakuje.
Dobre dla niejadków ;)
-
Gnocchi dyniowe
autor: ~wd
dieta: wegańska
Podawać z ulubionym sosem. Jest to smaczne i zdrowe danie, nadaje się dla dzieci już po pierwszych urodzinach.
-
Gofry bananowe
Niebiańskie...
-
Gofry "kanapkowe" (bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne)
Pięknie odchodzą od gofrownicy :) Nazwałam je gofry "kanapkowe", bo wychodzą nieco inne niż tradycyjne - nie tak lekkie, słodkie, a przede wszystkim nie tak tłuste! Trochę bardziej zwarte i nie takie chrupiące. Dzięki temu w połączeniu z bardziej wytrawnymi składnikami (choćby jakaś pasta + warzywa) świetnie nadają się do przygotowania "kanapek". Na słodko oczywiście też dobre :) Uwaga: przepis jest bardzo elastyczny - skład mąk można dobierać do swojego gustu smakowego lub alergii.
-
-
Gofry obiadowe pełnoziarniste
Ta wersja gofrów średnio nadaje się do jedzenia na słodko - ja robię je, kiedy zabraknie mi w domu chleba lub na obiad i podaję z warzywami (smakowo dobrze się komponują z ogórkami). Świetne są również jako prowiant wycieczkowy.
-
Gołąbki
Kiedy przestałyśmy z siostrą jeść mięso, jedyną rzeczą, za jaką tęskniłyśmy, były gołąbki. Na szczęście po jakimś czasie wymyśliłyśmy, że można zastosować granulat sojowy. I w ten sposób powstały gołąbki wegetariańskie. Najlepsze pod słońcem! Od tamtego czasu nawet moja mama zrezygnowała ze zwykłych gołąbków na rzecz wegetariańskich, bo są wg niej o niebo lepsze :-)
-
Gołąbki bez zawijania
autor: ryfka
dieta: wegańska
Szybsza wersja tradycyjnych gołąbków - kiedy przyjdzie ochota, ale brak czasu. Oczywiście ten sam farsz można wykorzystać do gołąbków zawijanych.
-
Gołąbki na dwa sposoby - z ryżem i grzybami lub warzywami
Farsze do tych gołąbków to moja własna kombinacja składników, które lubię. Z powodzeniem można je modyfikować i dostosowywać do własnych upodobań kulinarnych.
-
Gołąbki ryżowo-soczewicowe z dodatkiem suszonych grzybów i kuminu
Z różnych eksperymentów gołębiaszkowych, myślę, że te są moim największym sukcesem. Gołąbków wychodzi sporo, więc można nimi nakarmić 4-6 osób lub sobie zamrozić:)
-
Gołąbki wegańskie
Potrawa wszystkim znana, nieco pracochłonna, ale np. na święta wyśmienita (zwłaszcza, że można przygotować wcześniej i zamrozić).
-
-
-
-
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
autor: sowa
dieta: wegańska
DOBRE jest bardzo! To tradycyjna potrawa wigilijna z kuchni mojej babci. Nie wiem dokładnie skąd pochodzi, pewnie gdzieś zza Buga z Białorusi (dziadkowie osiedlili się po wojnie zaraz przy granicy nad Bugiem).
-
Gołąbki z kaszą jaglaną
autor: asjaa
dieta: lakto-wege
Gołąbki z nadzieniem z kaszy jaglanej i dodatkami.
|