![](https://www.puszka.pl/img/logo.png)
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Gofry "kanapkowe" (bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne)Pięknie odchodzą od gofrownicy :) Nazwałam je gofry "kanapkowe", bo wychodzą nieco inne niż tradycyjne - nie tak lekkie, słodkie, a przede wszystkim nie tak tłuste! Trochę bardziej zwarte i nie takie chrupiące. Dzięki temu w połączeniu z bardziej wytrawnymi składnikami (choćby jakaś pasta + warzywa) świetnie nadają się do przygotowania "kanapek". Na słodko oczywiście też dobre :) Uwaga: przepis jest bardzo elastyczny - skład mąk można dobierać do swojego gustu smakowego lub alergii.
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:500 g mąki bezglutenowej (bez zagęstników typu guma guar), u mnie była to mąka bezglutenowa - uniwersalny "biały" mix - najczęściej "miksuję" mąkę z białego ryżu, mąkę ziemniaczaną, mąkę gryczaną, jaglaną i owsianą, a dla koloru także kukurydzianą
(proponuję, żeby kukurydziana stanowiła max 10%, bo w zbyt dużej ilości daje specyficzny posmak i "suche" gofry; nie lubię też amarantusowej, bo drobiny tej mąki są wyczuwalne i skrzypią w zębach) max 1 łyżka cukru 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 550 ml wody gazowanej (w zależności od mieszanki mąk może być konieczne dodanie kilku łyżek) 3 łyżki oleju do ciasta + olej do smarowania gofrownicy Przygotowanie:
Wsypać wszystkie sypkie składniki do miski, wymieszać. Dodać wodę i olej, najpierw wymieszać, potem zmiksować.
Rozgrzać gofrownicę. Posmarować ją olejem /wg instrukcji/, wlać porcję ciasta i piec gofry na rumiano (kilka minut). ![]() Źródło/autor przepisu: http://alergia-pokarmowa.bloog.pl/id,330234470,title,GOFRY-BEZMLECZNE-I-BEZJAJECZNE,index.html (z małymi modyfikacjami)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:![]() ![]() Nowe komentarze:
Mojej malej alergiczce słodzę tylko ksylitolem, zdrowa jest też stewia, jednak jeszcze nie próbowałam. Zwykły cukier często uczula alergikow uczulonych na mleko, kazeinę i jaja.
~Majka Aug 10, 2014
Gofry są naprawdę świetne. Nadają się idealnie na słodko, jak i do słonych dodatków.
Eliszeba Mar 19, 2014 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Pączki (bezglutenowe, bezmleczne, bezjajeczne) (wegańska)Babeczki z nadzieniem (bezglutenowe, bezmleczne, bezjajeczne) (wegańska) Pieguski dla leniwych (bezglutenowe, bezmleczne) (wegańska) Najpyszniejsze ciasteczka z masłem orzechowym i musem jabłkowym (bezmleczne, bezjajeczne) (wegańska) Babka kanapkowa (bez ograniczeń) Sałatka bezjajeczna z tofu (wegańska) Gofry bananowe (wegańska) Gofry z budyniem (bez ograniczeń) Gofry waniliowe (bez ograniczeń) Gofry beztłuszczowe (bez ograniczeń) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Dana Jan 4, 2015