7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Gofry "kanapkowe" (bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne)

Pięknie odchodzą od gofrownicy :) Nazwałam je gofry "kanapkowe", bo wychodzą nieco inne niż tradycyjne - nie tak lekkie, słodkie, a przede wszystkim nie tak tłuste! Trochę bardziej zwarte i nie takie chrupiące. Dzięki temu w połączeniu z bardziej wytrawnymi składnikami (choćby jakaś pasta + warzywa) świetnie nadają się do przygotowania "kanapek". Na słodko oczywiście też dobre :) Uwaga: przepis jest bardzo elastyczny - skład mąk można dobierać do swojego gustu smakowego lub alergii.

Średnia ocena: [4.8 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

500 g mąki bezglutenowej (bez zagęstników typu guma guar), u mnie była to mąka bezglutenowa - uniwersalny "biały" mix - najczęściej "miksuję" mąkę z białego ryżu, mąkę ziemniaczaną, mąkę gryczaną, jaglaną i owsianą, a dla koloru także kukurydzianą
(proponuję, żeby kukurydziana stanowiła max 10%, bo w zbyt dużej ilości daje specyficzny posmak i "suche" gofry; nie lubię też amarantusowej, bo drobiny tej mąki są wyczuwalne i skrzypią w zębach)

max 1 łyżka cukru
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
550 ml wody gazowanej (w zależności od mieszanki mąk może być konieczne dodanie kilku łyżek)
3 łyżki oleju do ciasta + olej do smarowania gofrownicy

Przygotowanie:

Wsypać wszystkie sypkie składniki do miski, wymieszać. Dodać wodę i olej, najpierw wymieszać, potem zmiksować.

Rozgrzać gofrownicę. Posmarować ją olejem /wg instrukcji/, wlać porcję ciasta i piec gofry na rumiano (kilka minut).
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Dec 26, 2012
Źródło/autor przepisu: http://alergia-pokarmowa.bloog.pl/id,330234470,title,GOFRY-BEZMLECZNE-I-BEZJAJECZNE,index.html (z małymi modyfikacjami)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Dziś zrobiłam. Wyszły mi smaczne, ale dodałam więcej wody niz w przepisie. myślę, że to wina mojej wagi. Oszukuje mnie...
Dana Jan 4, 2015

Mojej malej alergiczce słodzę tylko ksylitolem, zdrowa jest też stewia, jednak jeszcze nie próbowałam. Zwykły cukier często uczula alergikow uczulonych na mleko, kazeinę i jaja.
~Majka Aug 10, 2014

Gofry są naprawdę świetne. Nadają się idealnie na słodko, jak i do słonych dodatków.
Eliszeba Mar 19, 2014

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pączki (bezglutenowe, bezmleczne, bezjajeczne) (wegańska)
Babeczki z nadzieniem (bezglutenowe, bezmleczne, bezjajeczne) (wegańska)
Pieguski dla leniwych (bezglutenowe, bezmleczne) (wegańska)
Najpyszniejsze ciasteczka z masłem orzechowym i musem jabłkowym (bezmleczne, bezjajeczne) (wegańska)
Babka kanapkowa (bez ograniczeń)
Sałatka bezjajeczna z tofu (wegańska)
Gofry bananowe (wegańska)
Gofry z budyniem (bez ograniczeń)
Gofry waniliowe (bez ograniczeń)
Gofry beztłuszczowe (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas