7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Gołąbki ziemniaczane w migdałowym sosie



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4-6

1 głowa kapusty
10-12 ziemniaków
2 małe cebule
4 łyżki kaszy jaglanej lub manny
2 łyżki mąki z grochu do farszu
1 łyżka mąki grochowej do sosu
2-3 łyżki zmielonych migdałów bez skórki
2 szklanki bulionu warzywnego
3/4 szklanki oleju
lub 2 łyżki przyprawy warzywnej rozpuszczonej we wrzątku
pieprz i sól

Przygotowanie:

Liście kapusty sparzyć wrzątkiem pozbawić twardych części.
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane). Dodać do masy ziemniaczanej kaszę i mąkę grochową. Dosolić i doprawić pieprzem. Zawijać gołąbki i układać w naczyniu żaroodpornym.

Gołąbki zalać 1 szklanką bulionu i 1/2 szklanki oleju. Przykryć pozostałymi liśćmi kapusty. Piec pod przykryciem około 2-3 godzin w temperaturze około 160-180 st. C sprawdzając co jakiś czas i w razie potrzeby podlewając wodą lub bulionem.

Na 20 min przed końcem pieczenia podlać sosem migdałowym.
W małym garnku prażyć zmielone migdały (1/4 szklanki) i mączkę groszkową na oleju, dodać 1 szklankę bulionu, doprawić solą i pieprzem. Chwilę gotować. Aby sos był idealnie gładki można jeszcze zblendować.
Nadesłał(a) zamiast notesu, dnia: May 25, 2013
Źródło/autor przepisu: http://zamiastnotesu.blogspot.com/2013/04/goabki-ziemniaczane-w-migdaowym-sosie.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Gołąbki z grzybów (prawdziwków) w sosie śmietanowym (bez ograniczeń)
Wegańskie gołąbki "meksykańskie" w sosie pomidorowym (wegańska)
Gołąbki (wegańska)
Kotlety ziemniaczane z sosem chrzanowym (ovo-wege)
Placki ziemniaczane z sosem z pieczarek (ovo-wege)
Zupa ziemniaczana z sosem pesto (lakto-wege)
Gołąbki z ryżem i czerwoną fasolą w sosie pomidorowo - kokosowym (wegańska)
Gołąbki z kaszy jaglanej i pieczarek w sosie pomidorowo-warzywnym (wegańska)
Bossski sos pomidorowy do gołąbków, warzyw, kasz, czegokolwiek (wegańska)
Makaron ryżowy z warzywami w sosie na mleku migdałowym i oleju kokosowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas