7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Falafel (felafel)

Bardzo popularna potrawa w krajach arabskich. Taki ichni fast food :) Podawany w chlebku pita z sałatą, pomidorami i tahini jako danie główne, bądź jako przystawka podawany na sałacie z hummusem i tahini. W Egipcie doczekał się nawet "zaszczytu" podawania w tamtejszych McDonald'sach jako... McFalafel :) Niemniej wykonanie jest super proste, smak genialny i naprawdę warto włączyć falafela w swoje menu - czy to podanego w formie kebebu z surówkami, czy też włożonego w bułkę hamburgera.

Średnia ocena: [4.795918367346939 z 98 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [126]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na ok. 7 kotlecików

1 kubek suchej ciecierzycy (lub grochu, bobu bądź białej fasoli garbanzo)
duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki (ja dałam ok. 1,5) posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka kolendry (można dać też trochę świeżej)
1 łyżeczka kuminu
2 łyżki mąki
sól
pieprz
olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

Ciecierzycę namoczyć na noc lub we wrzątku na 2 godziny.

Cebulę i czosnek posiekać. Zmiksować podane składniki. Powinna wyjść gęsta pasta. Uformować kulki wielkości piłeczki ping-pongowej, leciutko je spłaszczyć, wrzucić do głębokiego, rozgrzanego oleju i smażyć do zbrązowienia - według oryginalnego przepisu powinno to zająć 5-7 min., u mnie dosłownie po 2 minutach robią się ciemnobrązowe. I już! :)

UWAGI OD ADMINA:

W oryginalnym przepisie namoczoną ciecierzycę jeszcze się gotuje przez godzinę na malutkim ogniu, czyli nie całkiem do miękkości (nie będzie surowa, ale nie da się zmiksować na gładką, aksamitną pastę). Jednak z doświadczeń użytkowników (oraz wielu porad z sieci) wynika, że falafele z gotowanej ciecierzycy się rozpadają i najlepiej jest użyć namoczonej.

Wskazówki i uwagi:

Podawać ciepłe.
Nadesłał(a) lolituma, dnia: 2008-08-17 06:23:45.04
Źródło/autor przepisu: Saad Fayed, http://mideastfood.about.com/od/maindishes/r/falafelrecipe.htm
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Rzeczywiście nie chłoną tłuszczu nie chłoną, pięknie się opiekają w głębokim oleju. Tylko odnoszę wrażenie że są na wpół surowe.Jakby je dłużej w tym oleju trzymać to robią się suche i twarde. Czy to są oryginalne falafele arabskie? Zapytam ,bo nie zgłębiłem tematu.
Properek 2018-06-18 03:15:29.897

Zrobiłam! zielone falafele z jasnymi piegami! Eksperymentalne, bo lubię zmiany. Zielone od dużej ilości świeżej pietruszki. Sypnęło mi się za dużo pieprzu i niektórych ostrych przypraw i aby nieco złagodzić smak, dodałam podprażone ziarno sezamu i trochę mąki migdałowej + 2 łyżki wody. Rewelacja! Smażyłam na oleju kokosowym małe spłaszczone kuleczki i oczywiście nic się nie rozpadało i nie były suche w środku. Z dodatkiem dużej ilości surówek - pychotka!
Dana 2016-04-22 19:39:27.788

Zawsze wychodzą mi przepyszne falafele; nie rozpadają się, nie są w środku suche, nie chłoną dużo tłuszczu. Nie rozumiem, dlaczego niektórzy mają z tym przepisem problem. Jako lepiszcza używam niewielkiej ilości namoczonego zmielonego siemienia (1 łyżeczka) Jeszcze nie próbowałam bez tego składnika, więc może czas spróbować. Zmieloną masę odstawiam na kilka godzin; tak jak przeczytałam w czyimś komentarzu 2-3h. Już ciecierzyca moczy się na jutro.
Warto czytać komentarze i uwagi Admina.
Dana 2016-04-19 15:10:54.95

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Felafel (wegańska)
Falafel ze szpinakiem (lakto-wege)
Falaffel, czyli felafel (wegańska)
Falafel w panierce z dipem jogurtowo-ziołowym (wegańska)
Falafel (arabskie kotleciki z cieciorki) z dodatkiem proszku do pieczenia (wegańska)

Nowości:

Kotlety z zielonej soczewicy (wegańska)
Makaron z dynią i pieczarkami (lakto-wege)
Ostra soczewica na pomidorach (wegańska)
Indyjski miszmasz z batatem (wegańska)
Biszkopciki jaglane (bezglutenowe) (wegańska)
Qatayef - drożdżowe placuszki z Egiptu (lakto-wege)
Ciasto orkiszowo-owsiane z owocami (wegańska)
Hawajska surówka (wegańska)
Grofu, czyli tofu z grochu (wegańska)
Białe papryki z nadzieniem soczewicowo ryżowym w sosie pomidorowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas