| 
 
 
  puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union | Nowości
				
					
					
					
					
						
						
					
					
					
						  
							Dżem z jabłek z malinami
							
								autor: ~dzemik
								dieta: wegańska
							
						 
							  
							Kopytka z pietruszką
							
							Mało dietetyczne danie, ale mówi się trudno ;) Nie zjadamy zatem 30 sztuk, staramy się pohamować przy 20 ;)
						 
							  
							Hummus z pieczoną dynią
							
							Naprawdę, hummusów przerobiłam w swoim życiu już setki (tysiące, miliony ;-) z przeróżnymi dodatkami, ale ten to absolutny hit. Dynia z ciecierzycą w ogóle pasują do siebie rewelacyjnie, a wspólne zmiksowanie służy im jako mało co :)
						 
							  
							RAW Sernik orzechowy
							
							Ciasto, które na co dzień możecie skosztować w Suryi, restauracji witariańskiej w W-wie!
						 
							  
							"Burrito" z naleśników z musem fasolowym i surówką
							
							Pyszności! Proste w wykonaniu, w części na surowo i jeśli nie zjemy całego musu fasolowego, to mamy super smarowidełko na chleb :-)
						 
							 
						 
							  
							Owsianka na mleku ryżowym z musem (koktajlem) owocowym
							
							Ostatnio nie mam wiele czasu na gotowanie, wszystko z powodu pracy. Mimo tego codziennie rano zjadam śniadanie, zazwyczaj jest to owsianka z jabłkiem. Tym razem miałam jednak ochotę i na koktajl i na owsiankę, więc połączyłam te dwie rzeczy.
						  
							Kefir z grzybka tybetańskiego
							
							Kefir z grzybka tybetańskiego to samo zdrowie! Robi się go łatwo, z dwóch tylko składników.
						 
							  
							Kotlety z czerwonej soczewicy z ziołami i z sosem pomidorowym
							
							Ten przepis, inspirowany przepisem z bloga Zieleniny, to świetna baza do eksperymentów. Sama do bazowego przepisu Zieleniny dodałam kilka niezbędnych w moim odczuciu przypraw - co kto lubi, to dorzuca, a zawsze będzie pyszne. Dzięki właściwościom czerwonej soczewicy nie trzeba nawet używać blendera...
						 
							  
							Wegańskie ciasto z owocami, które musi się udać
							
							To ciasto jest tak proste, że uda się niezależnie od wszystkiego. Można je zrobić z jakimikolwiek owocami - świeżymi lub mrożonymi - w wersji laktoowowege (z masłem i jajkami) lub wegańskiej (z margaryną i bananowym puree). Ja zrobiłam je w wersji wegańskiej, z jagodami i ciemnym kakao.
						 
							  
							Tarta z dyni z czekoladą
							
							Dynia jest cudownym warzywem, które można przyrządzać na słono, ale również na słodko smakuje cudownie! Sezon na dynię trwa, więc zachęcam do zrobienia tarty dyniowej z posypka czekoladową.
						 
							  
							Placek przekładany masą orzechową
							
							Pomysł na ten placek podpatrzyłam na wegańskim blogu. W oryginale nazywa się "plackiem czeskim", jednak ja jeszcze dodałam do niego dżem z czarnej porzeczki i pozmieniałam składniki w masie oraz polewie.
						 
							  
							Keczup z cukinii
							
							Rok temu moja mama dostała od znajomej przepis na keczup z cukinii. Tak nam posmakował, że robimy również i w tym roku :)
						 
							  
							Kotlety wegańskie - jaglane z groszkiem
							
							Dobre na ciepło jako danie obiadowe i na zimno np. w kanapce na drogę. Najzdrowsza z kasz - jaglana warta polecenia ;-)
						 
							  
							Gryczanki
							
							Babcine kotleciki z kaszy z cebulą. Można podawać z sosem grzybowym!
						 
							  
							Pomidory z fetą
							
							Według obliczeń z gazetki reklamowej sklepu Biedronka (z której został podpatrzony przepis) jeden taki pomidor ma 120 kalorii.
						 
							  
							Gofry z budyniem
							
							Gofry są jak z budki :) Naprawdę smaczne i idealne w konsystencji, brzegi chrupiące, środek miękki.
						 
							  
							Zbożowe cappucciuno
							
							Nadchodzą zimne wieczory, w lecie chłodziliśmy się kawą mrożoną a teraz czas się rozgrzać ciepłym cappuccino w wersji zbożowej (także dla dzieci powyżej 3 lat!).
						  
							Bezglutenowa "pizza" z kaszy kukurydzianej
							
							Jakimś ułamkiem przypomina pizzę... :-) Ogólnie bardzo smaczne, bezglutenowe ciasto z warzywami!
						  
							Placek biszkoptowy z kiwi
							
							To ciasto to zupełny spontan - miałam do wykorzystania 4 białka, które zostały mi po przygotowywaniu mieszanki BARFowej dla moich kotów oraz 3 dojrzałe, miękkie już kiwi. No to powstało takie pyszne i proste ciasto - nie za słodkie, kwaskowate. Wychodzi ok. 2 centymetrowy placek na blachę 21x26 cm. Uwaga - bardzo szybko znika!
						 
							  
							Ryż czerwony z groszkiem i cebulą
							
							Popularny w krajach arabskich. Ja wzbogaciłam go groszkiem.  Smakuje naprawdę wszystkim, w wersji solo, jak i z sałatką np. grecką, surówką z kapusty lub samym jogurtem. Możliwości jest wiele.
						  
							"Nutella" ze śliwek
							
							Moim dzieciom... i mężowi bardzo smakowało :) Mnie w smaku przypomina kostkę piernikową.
						  
							Niezdrowe, ale pyszne tosty z masłem orzechowym i bananami
							
							Uwaga, ten przepis to prawdziwa bomba kaloryczna! Jednak raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie śniadanie ;)
						  
							Wariacje na temat kukurydzy gotowanej w kolbach
							
							Gotowanej kukurydzy nie trzeba przedstawiać. Oprócz wersji klasycznej, z masłem i solą, można też jeść ją nieco inaczej.
						  
							Gulasz sojowy po węgiersku z papryką
							
							Jest to przepis z jakiejś strony, przerobiony na wege i nieco przeze mnie zmodyfikowany. Można jeść z kaszą, ziemniakami, ryżem lub wykorzystać jako sos do placków po węgiersku. Gulasz jest słodko-ostry, bardzo paprykowy i taki węgierski :) |