| 
 
 
  puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union | Nowości
				
					
					
					
					
						
						
					
					
					
						 
							  
							Kuleczki buraczano-owsiane z sosem majonezowo-ziołowym
							
							Takie kuleczki możemy podać schłodzone jako przystawkę, albo na ciepło w wersji obiadowej.
						 
							  
							Risotto fasolkowe po studencku
							
							Proste, szybkie, niedrogie i sycące danie. Super na zimę!
						 
							  
							Paszteciki z brązową soczewicą i cebulą
							
							Takie paszteciki robią furorę wśród mięsożerców, bo nadzienie z soczewicy i cebuli smakuje jak domowy pasztet, i nie mogą oni uwierzyć, że podajemy im danie w pełni wege ;) Wśród wegan i wegetarian zrobią też, bo są po prostu pyszne :)
						 
							  
							"Sushi" z cukinii
							
							Bardzo proste i pyszne danie, idealne na imprezy :)
						  
							Kotlety z kaszy jaglanej z potrawką z soczewicy
							
								autor: Katja
								dieta: ovo-wege
							 Kaszę jaglaną prawie zawsze mam ugotowaną, bo jest genialna do szybkich, zdrowych i różnorodnych potraw :) Kotlety właściwie powstały z głowy i myślę, że są bazą do różnych wariacji. Składniki trochę są na oko ;)
						  
							"Tatar" z pszenicy
							
							Jest pyszny i wygląda jak prawdziwy tatar, smakował nawet mięsożercom.
						 
							  
							Kuleczki bakaliowe-amarantusowe
							
							Właściwie to są one dziełem przypadku. Chciałam zrobić spód do tarty, ale ponieważ daktyle zbyt długo moczyły się w wodzie i zrobiły się zbyt soczyste, to cała masa wyszła za miękka. Musiałam jednak jakoś ją wykorzystać, no i tak właśnie powstały owe kuleczki ;)
						  
							Chutney z pomidorów
							
								autor: Irris
								dieta: wegańska
							 Doskonały dodatek do potraw z ziemniaków lub chlebków czapati lub naan.
						  
							Wegańska sałatka "z tuńczyka"
							
							Pamiętacie tuńczyka z puszki w oleju? Ja trochę tęskniłam za prostą sałatką z tuńczyka i kukurydzy, więc wymyśliłam wegańską podróbę ;)
						 
							  
							Wigilijne kluski (łazanki) z makiem
							
								autor: nanak
								dieta: wegańska
							 W moim domu (woj. podlaskie) potrawa ta jest obowiązkowa. Nie wiem skąd rodzice mieli przepis (bo mało kto ze znajomych kojarzy tę potrawę...), łazanki z makiem po prostu BYŁY ;-))
						 
							  
							Oszukane baba ghanoush
							
							Oszukane, bo z fasolą, bo po prostu zabrakło mi bakłażana, a bakłażan ma to do siebie, że strasznie kurczy się w piekarniku.
						 
							  
							Kuskus z sezamem, tofu, papryką i cukinią
							
							Prosty, ale jakże przyjemny kuskus w klasycznym połączeniu z cukinią i papryką, uzupełniony sezamem jest jeszcze lepszy. Dodatek tofu czyni potrawę pełnowartościowym obiadem. Najlepszy tuż po przygotowaniu. Błyskawiczne, lekkie jedzenie. Nie podaję ilości składników, bo sama robiłam przepis orientacyjnie, ile osób, tyle składników.
						 
							  
							Sos "tatarski" na bazie tofu i mleka sojowego
							
							Przepyszny sos wzorowany na tradycyjnym tatarskim, świetny do kanapek, sałatek, wege "mięsa", naleśników, co tylko chcecie. Ja pieczarek nie dodałam, bo po prostu nie miałam pod ręką, ale wy śmiało dodajcie ;)
						 
							  
							Topinamburowo-orkiszowy chleb (na drożdżach)
							
								autor: Luna7
								dieta: wegańska
							 Zapewne znacie chleb z dodatkiem ziemniaków... znalazłam wersję z topinamburem. Zdecydowanie nadaje się dla tych, co poznali wcześniej topinambur w innej formie. Chleb ma charakterystyczny topinamburowy smak.
						 
							  
							Baletki - ciasteczka z makiem i dżemem
							
							Baletki, maczki, bączki - ciasteczka o wielu imionach :) Moje ulubione z dzieciństwa! Skojarzyło mi się z nimi ciasto z szarlotki z budyniem  - przypomina sprasowany biszkopt. Postanowiłam je więc odtworzyć ... Nie wiem na ile udało mi się zbliżyć do oryginału, bo zbyt wiele czasu minęło, ale z pewnością wyszły przepyszne i w zupełności spełniły moje oczekiwania :) Rodzince też bardzo zasmakowały :D Jako efekt uboczny eksperymentu powstały też kruche ciasteczka z makiem .
						  
							Muffinki "krówki-makówki"
							
								autor: joa
								dieta: lakto-wege
							 Pewnego dnia weszłam na kawę i ciastko do uroczej babkarni w moim mieście Łodzi. Jedna z dostępnych babeczek nosiła nazwę "krówka-makówka". Ja zdecydowałam się w końcu na inny rodzaj, ale nazwa tak mnie zainspirowała, że tydzień później postanowiłam stworzyć własną wersję tego smakołyku. I tak powstały te oto muffinki.
						 
							  
							Gofry "kanapkowe" (bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne)
							
							Pięknie odchodzą od gofrownicy :) Nazwałam je gofry "kanapkowe", bo wychodzą nieco inne niż tradycyjne - nie tak lekkie, słodkie, a przede wszystkim nie tak tłuste! Trochę bardziej zwarte i nie takie chrupiące. Dzięki temu w połączeniu z bardziej wytrawnymi składnikami (choćby jakaś pasta + warzywa) świetnie nadają się do przygotowania "kanapek". Na słodko oczywiście też dobre :) Uwaga: przepis jest bardzo elastyczny - skład mąk można dobierać do swojego gustu smakowego lub alergii.
						 
							 
						 
							  
							Witariańskie ciasto murzynek
							
							Nasze świąteczne ciasto można jeść bez żadnych wyrzutów sumienia. Mimo iż jest dość kaloryczne, to dzięki orzechom włoskim bardzo odżywcze.
						  
							Pita - chlebki z piekarnika
							
								autor: ~znikam
								dieta: wegańska
							 Placki do nadziewania - jak niewielkim kosztem przygotować podstawę dla wielu pysznych dań :)
						  
							Pasta drożdżowo-pomidorowa
							
							Jeszcze jedna wersja pasty z drożdży. Dobra, jak się ma fazę na wyraziste smaki :)
						 
						 
							  
							Nadziewane placki ziemniaczane
							
							Placki nadziane, czyli dzieci pałaszują bez gadania ;-)
						  
							Marchewka zimą na bogato
							
							Słodko, kwaśno, tanio, rozgrzewająco z ryżem.
						 
							  |