puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
	
	 | 
	
		 
	Nowości
	
		
		
		
		
		
		
		
	
	
		
		
	 	
			
			
			
			
				
				
				
				
			
			
			
			
		
			
			
			
				
					
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Zupa krem z jarmużu z kaszą jęczmienną
							
							Jeśli chodzi o ilość wartości odżywczych przypadających na 1 kcal, to jarmuż jest na czołowym miejscu wśród wszystkich rodzajów żywności. Dlatego też po te zielone bądź fioletowe liście powinniśmy sięgać jak najczęściej. W naszym przypadku przynajmniej raz w tygodniu jarmuż gości na kanapce. Jednak, choć pasta smakuje wybornie, nadszedł czas na małą odmianę. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Denaturatka - zupa z kapusty czerwonej
							
							Nazwa oczywiście od niepowtarzalnej barwy ugotowanej potrawy. Danie zrobiłem po zastanowieniu się, czemu właściwie prawie nie robimy zupy z tego rodzaju główek. W zasobach Internetu jest całkiem sporo natomiast propozycji na taki posiłek (jeden z komentarzem, jak mąż autorki nazywa takie danie – stąd nazwa przepisu). 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Bigos z kiszonych buraków
							
							Co zrobić z kiszonych buraków po zlaniu zakwasu? Kompost zje wszystko, ale szkoda wyrzucać. Wypróbowaliśmy wiele opcji - ta jest naszym zdaniem najlepsza 8^) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Aromatyczne pieczone ziemniaki z sosem z jarmużu, pomidorów i garam masala..
							
							Indyjsko pachnące, aromatyczne ziemniaki z sosem pomidorowym i jarmużem, wszystko w garam masala. Pycha! 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Zapiekanka z bakłażanem i cukinią
							
								autor: Noise
								dieta: wegańska
							 
							Bakłażany, cukinie, papryki, oliwki, szpinak i wegański ser żółty to zestaw składników - jeden z moich ulubionych. Zapiekany w prodiżu lub piekarniku jest niezastąpiony. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Domowe pesto
							
							Domowe zielone pesto, do kanapek i makaronu. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Azjatyck mix- improwizacja
							
							kuchnia azjatycka w wersji weganskiej.
uzywalam gotowych weganskich jajek ale mozna je zastapic np glutkiem z siemienia lnianego lub czyms do obtoczenia tofu lub pominac 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Tarta zimowa ze szpinakiem
							
								autor: Noise
								dieta: wegańska
							 
							Tarta zimowa, ponieważ zrobiona z mrożonego szpinaku, gdy macie dostęp do świeżego lepiej użyć świeżych liści. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Bakłażany zapiekane z jabłkiem
							
								autor: Noise
								dieta: wegańska
							 
							Bakłażany można faszerować w różny sposób, tak jak się lubi. Dzisiaj farsz zrobiłam z brązowego ryżu i grzybów leśnych. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Surówka z czerwonej kapusty
							
							Ekspresowa surówka coleslawo-podobna z czerwonej kapusty 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Ziemniaczana parmigiana
							
							Serowo-beszamelowa, super dekadencka wersja zapienkanki ziemniaczanej. Luźno inspirowana opowieściami znajomego Włocha o domowym jedzeniu. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Ostra soczewica na pomidorach
							
								autor: ~Marysia
								dieta: wegańska
							 
							Bardzo szybka, bardzo smaczna, bardzo sycąca. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Indyjski miszmasz z batatem
							
								autor: Dzik
								dieta: wegańska
							 
							Pyszne,kremowe danie jednogarnkowe;) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Biszkopciki jaglane (bezglutenowe)
							
							Biszkopciki jaglane bez jajek, bez mleka, bez glutenu 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Qatayef - drożdżowe placuszki z Egiptu
							
								autor: Sage
								dieta: lakto-wege
							 
							To egzotyczne ciasto podobne do europejskich naleśników, tyle że drożdżowe.
Jest bardzo słodkie, z kremowym nadzieniem. Pistacje dodają ciasteczkom piękny kolor.
Jeśli chcesz poczuć smak Egiptu w swoim domu koniecznie spróbuj tego przepisu! 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Ciasto orkiszowo-owsiane z owocami
							
							Witajcie, przygotowałam dla Was przepis idealny do popołudniowej kawy. Jest to ciasto drożdżowe z owocami. Ciasto jest miękkie i wilgotne dzięki dyniowemu puree, owoce są tu kwestią indywidualną- użyjcie takich, jakie lubicie najbardziej, aromatyczny cynamon i kardamon nadają mu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Nie pozostaje więc nic innego do roboty jak upieczenie ów ciasta! 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Hawajska surówka
							
								autor: Dana
								dieta: wegańska
							 
							Prawie hawajska, bo ... z ananasem!
Doskonały dodatek do tortilli, falafeli, ryżu itp. lub jako samodzielne danie na lekką kolację lub śniadanie. Bogactwo smaków... 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Grofu, czyli tofu z grochu
							
							Tak jak http://puszka.pl/przepis/8950-tofu_z_bialej_fasoli.html nie jest to ściśle rzecz biorąc tofu, ale można je stosować w podobny sposób. To mój pomysł na uproszczenie procesu domowej produkcji birmańskiego tofu, które robi się z mąki z ciecierzycy. Pysznie smakuje na kanapkach pokrojone w plastry, albo usmażone w formie obtoczonych w otrębach kotlecików. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Wegańskie bułeczki na parze (bezglutenowe)
							
							Bułeczki na bazie mleka kokosowego, mąki ryżowej i kokosowej wody  i cukru. Słodki smak bułeczek idealnie komponuje się z różnymi dodatkami. Szybkie, smaczne i proste. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Pieczona czarna rzepa
							
							Kolejny przepis zainspirowany lekturą "Gry o tron". Uda się też z białą rzodkwią i białą rzepą. Prosty i szybki do zrobienia. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Kotleciki z czarnej fasoli
							
							Bardzo prosta, szybka w przygotowaniu potrawa (tylko wcześniej trzeba ziarna namoczyć). Swoista fasolowa wersja cieciorkowego falafela. Uwaga – naprawdę nie wymaga gotowania fasoli! 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Cukinia w cieście z pieczonymi warzywami
							
							Szybki, tani obiad. Idealny dla osób niemających czasu na stanie w kuchni. Smaczny, sycący. 
						 
					 
				
			 
			
			
	 	
	
	 |