7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Gryczanki

Babcine kotleciki z kaszy z cebulą. Można podawać z sosem grzybowym!

Średnia ocena: [4.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [6]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

500 g kaszy gryczanej
2 marchewki
1 cebula
bułka tarta
olej do smażenia
sól
pieprz

Opcja: grzyby, koperek

Przygotowanie:

Kaszę i marchew gotujemy "na miękko". Cebulę należy posiekać i zeszklić na patelni lub w rondelku. Składniki wymieszać blenderem lub mikserem - dzięki temu greczanki nie będą się rozsypywać! Posolić i dodać pieprzu. Opcjonalnie można dorzucić trochę grzybów albo koperek.

Następnie lepimy "kluchy", obtaczamy w tartej bułce i na gorący tłuszcz! Po zrumienieniu greczanki są gotowe.
Nadesłał(a) mrsnogood, dnia: Sep 21, 2012
Źródło/autor przepisu: Moja Babcia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Smaka sobie zrobiłam na takie gryczanki ;)
Natka Sep 1, 2015

Dosyć często robię kotlety na bazie kaszy gryczanej i szczerze mówiąc taka przemielona kasza idealnie nadaje się na kotlety, bo świetnie się lepi i nie potrzeba dodawać do niej żadnych lepików w postaci jajka czy płatków owsianych. Nie trzeba jej mielić na papkę, ale na tyle dokładnie, żeby się wszystko trzymało. Czasem taka przemielona kasza jest zbyt sucha, wtedy wystarczy dodać odrobinę wody do masy i nic się nie rozpada.
Najczęściej robię je z dodatkiem pora i kapusty kiszonej (ale bez tofu) - jak w tym przepisie puszka.pl/przepis/5450-kotlety_z_kaszy_gryczanej_tofu_i_kapusty_kiszonej.html
Może rzeczywiście trzeba je trochę bardziej doprawić, niż to jest w przepisie (polecam pieprz ziołowy, przyprawę do mielonych i majeranek), ale zawsze przecież można spróbować masę zanim się zacznie lepić kotlety.
ryfka Jul 7, 2015


Niezłe, ale trochę brakowało mi w tym smaku. Coś bym bardziej podoprawiała. Kotlety muszą być nieduże, żeby się nie rozpadały.
Lilly Lill Jul 5, 2015

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Nowości:

Zupa krem z jarmużu z kaszą jęczmienną (wegańska)
Denaturatka - zupa z kapusty czerwonej (wegańska)
Bigos z kiszonych buraków (wegańska)
Aromatyczne pieczone ziemniaki z sosem z jarmużu, pomidorów i garam masala.. (wegańska)
Zapiekanka z bakłażanem i cukinią (wegańska)
Domowe pesto (lakto-wege)
Azjatyck mix- improwizacja (wegańska)
Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska)
Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska)
Surówka z czerwonej kapusty (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas