| 
 
 
  puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union | Nowości
				
					
					
					
					
						
						
					
					
					
						 
							  
							"Buraczkowa" sałatka grecka
							
							Jeśli znudziły się Wam buraki w jarzynce czy barszczu spróbujcie upiec je w piekarniku! Pieczenie buraków to łatwy patent na to, aby zachować w nich jak najwięcej smaku i cennych składników odżywczych. Zaskoczcie swoich gości - ta sałatka wygląda bardzo dekoracyjnie.
						 
							  
							Krupnik z kaszą jaglaną
							
							Sycący i rozgrzewający, ale jednocześnie lekkostrawny i dietetyczny. Polecam przepis na krupnik z dodatkiem kaszy jaglanej, której spożywanie w okresie jesienno – zimowym chroni przed przeziębieniami.
						  
							Koktajl bananowo-jabłkowo-cytrusowy
							
							Koktajl został stworzony jako substytut zwykłego koktajlu (mlecznego) :)
						 
						 
							  
							Dolma, czyli warzywa nadziewane po arabsku
							
							Dolma to nie tylko farsz zawijany w liście winorośli, ale też faszerowane warzywa. Jest wiele przepisów na dolmę zależnie od regionu i kraju. Ten przepis pochodzi z Iraku, jest w wersji wegetariańskiej. Ja za nią przepadam, więc może i komuś też posmakuje ;-) Pracochłonne jest tylko zawijanie w liście, ale za to potrawa jest bardzo efektowna na obiad dla większej liczby osób. Podaje się ją z chlebem arabskim, pitą się tu dobrze sprawdzi, jogurtem i różnymi sałatkami.
						 
							  
							Arabska zupa z soczewicy i pomidorów
							
							To jedna z moich ulubionych zup - jest pyszna, sycąca i ekspresowa. Dla fanów soczewicy ;-)
						  
							Sos czosnkowo-pietruszkowy - doskonały!
							
							Jest to sos, który serwują w jednej z wrocławskich pizzerii. Jak dla mnie - nie równa się z nim żaden sos na bazie majonezu czy śmietany, które zwykle podaje się w pizzeriach. Oprócz tego, że jest smaczniejszy i lżejszy, jest też o wiele, wiele zdrowszy. No i ma piękny zielony kolor ;)
						  
							Sos czosnkowy lekki i prosty
							
							Tradycyjny sos czosnkowy w wersji leciutkiej.
						 
							  
							Śniadaniowe jabłko z masłem orzechowym
							
							Idealna propozycja na śniadanie, szczególnie jeśli użyjemy domowego masła orzechowego (u mnie orzeszki ziemne solone i migdały - po szklance).
						 
							  
							Czekoladowe muffiny
							
							Wegańskie, megaczekoladowe muffiny z kawałkami czekolady, jak na wegańskie to wypas - nie dodawajcie więcej cukru i oleju, serio.
						  
							Pieczarki faszerowane pomysłem własnym
							
								autor: mutma
								dieta: wegańska
							 Stałam dzisiaj w pracy i wzięła mnie ochota na pieczarki faszerowane, nie mając czasu na przeglądanie przepisów na Puszcze postanowiłam stworzyć coś sama... ;)
						  
							Mix sałatkowy z brokułem, fasolą i rzodkiewkami
							
								autor: Dzik
								dieta: wegańska
							 Z tego, co było w lodówce, całkiem ciekawe coś wyszło :)
						 
							  
							Wegańskie ciasto z budyniem i galaretką
							
							Dość proste, tanie i smaczne. Polecam!
						 
						  
							Pierogi ruskie jak od babci
							
							Przepyszne, leciutkie pierogi, w których w końcu ukazały się geny mojej babci do robienia tej pysznej potrawy :D
						 
						 
							  
							Piernik z miodem wegańskim
							
							Ten piernik robiłam już kilka razy i za każdym razem wychodzi mi trochę inaczej, bo tez za każdym razem zmieniam składniki - jednak zawsze wychodzi przepyszny :)
						 
							  
							Wegańskie sznycle jaglane z pieczarkami.
							
							A oto efekt wczorajszego eksperymentu. Udany, smaczny i wszamany w oka mngnieniu ;-)
						  
							Pieczony bakłażan z kiełkami
							
								autor: Ula
								dieta: wegańska
							 Przepis zainspirowany wariacją Natalii Przybysz na temat bakłażana. Łatwy i pyszniutki.
						  
							Zupa zacierkowa Babci Jasi
							
								autor: EwaH
								dieta: wegańska
							 Szybka, dobra i tania - pomysł nie tylko na studencką kieszeń ;)
						 
							  
							Grecka zupa bakłażanowa z pomidorami
							
							Zupa świetnie nadaje się na lato, genialnie orzeźwia, odświeża. Ale myślę, że na chłodniejsze dni też będzie dobra. W przepisie nazywa się 'bakłażanowe szaleństwo', bo z pewnością jest szaleństwem witaminowym i smakowym :)
						 
							  
							Wegańskie naleśniki na mleku kokosowym
							
							Moja wersja całkowicie wegańskich pychuśnych naleśników.
						  
							Liście winogron (na "gołąbki")
							
								autor: Luna7
								dieta: wegańska
							 To przepis na półprodukt. Liście można zapakować w słoiki, aby były na później lub od razu nafaszerować ryżem czy kaszą z dodatkami typu pieczarki czy papryka ;)
						  
							Bomba na przeziębienie i/lub grypę
							
							Nazywam ten napój bombą, bo ma tak dużo składników walczących z grypą i przeziębieniem, że nie mogłem nazwać po prostu napojem. Wykombinowałem takie połączenie po przeczytaniu o działaniu poszczególnych składników. Najlepiej pić na noc i od razu położyć się do łóżka lub pić w łóżku.
						  
							Ketchup domowej roboty
							
								autor: Luna7
								dieta: wegańska
							 W tym przepisie  podałam sposób na uproszczony ketchup domowej roboty, przeznaczony do szybkiego spożycia. Zaś to jest przepis na "pełną wersję", która z pewnością da się długo przechowywać. 
Ten ketchup nadaje się do wszelakich pizz domowej roboty z przeróżnymi dodatkami, domowych zapiekanek i frytek i innych podobnych dań. Nieźle smakuje jako sos do naleśników nadziewanych pikantną soczewicą, a wegetarianom przyda się do żółtego sera na kanapki ;) |