puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Ciecierzyca prażona z curry i oregano
autor: Kuna
dieta: wegańska
Ela: "Paluszki, orzeszki i inne słone przekąski lubi prawie każdy i znikają nie wiadomo kiedy. Bardzo często mówi się jak negatywny wpływ mają na nasze zdrowie. Ale o prażonej ciecierzycy na pewno nikt tak nie powie, a przypomina orzeszki arachidowe:-). Pikantność można uregulować samemu, odradzam jedynie pominiecie oregano i słodkiej papryki, bo bez nich to już nie to samo."
-
Kanapki z masłem orzechowym i bananami
Zazwyczaj kanapki z masłem orzechowym je się z dżemem. Banany to bardzo ciekawa alternatywa - w dodatku bardzo dobre rozwiązanie dla osób nie jedzących cukru. Dla słodkolubnych dodatkowo rodzynki :)
-
Kanapki z masłem orzechowym i bananami
Zazwyczaj kanapki z masłem orzechowym je się z dżemem. Banany to bardzo ciekawa alternatywa - w dodatku bardzo dobre rozwiązanie dla osób nie jedzących cukru. Dla słodkolubnych dodatkowo rodzynki :)
-
Soja a'la orzeszki
autor: pat
dieta: wegańska
Niby orzeszki, w sumie bardziej delikatne niż oryginał. Fajna "chrupanka" na przyjęcia i spotkania ze znajomymi.
-
Marynowane rzodkiewki
autor: ~w.d.
dieta: wegańska & RAW
Margot: "Pyszne wyszło, rzodkiewki zmieniają kolor. Nie wiem jak długo to postoi, ale u mnie tak do 3 dni (bo potem ich nie ma ;). Ja w ten sposób wykorzystuję trochę przerośnięte rzodkiewki z siostry działki lub trochę przeschnięte, czytać stare."
-
Kanapki z pastą z bazylii lub pesto i pomidorami
Pasta z bazylii jest dość droga, ale ze względu na dość mocny smak używamy jej mało. A jakie kanapki dzięki niej wychodzą! Mmmmmm, niebo w gębie. Zwłaszcza teraz, kiedy nie mogę się doczekać świeżych, aromatycznych pomidorów, są po prostu niezastąpione :)
-
Gomasio tradycyjne (sezamowa posypka, tzw. sól sezamowa)
Jest to przepis makrobiotyczny, gomasio jest bardzo zdrowe. Ja je dodaję do wszystkich kanapek i posypuję nim ziemniaczki.
-
-
Pieczone chipsy z jarmużu
Przepis powstał w wyniku inspiracji blogiem This Rawsome Vegan Life. Chipsy są rewelacyjne w smaku i uzależniają dość szybko :-)
-
Pita z tofu
Jedna taka pita dostarcza 210 kalorii.
-
Zielona buła, czyli ciabata z awokado
Pyszne z herbatą malinową. Można podawać w zestawie z frytkami i jakąś surówką - może wtedy robić za danie główne albo obfitą kolację :-) Dobrze pasuje też na niezbyt formalne spotkania, gdzie nie będzie zbytnią gafą, kiedy awokado ucieknie nam z kanapki - a to też jest możliwe :-)
-
Kanapka smakosza z białą rzepą i oliwkami
Kanapka jest dobra w zimie, gdy nie ma dużego wyboru w warzywach do kanapek. Jest pikantna. Milena lubi zdecydowany smak, więc ta kanapka spasowała jej :-)
Również dla dorosłych.
-
Pita, hummus & kwiaty nasturcji
Foodgasm! :D Jedno z najlepszych połączeń jeśli chodzi o hummus: pita, hummus & kwiaty nasturcji. Duuużo kwiatów! :) Nasturcja jest aromatyczna, lekko słodkawa i lekko "pikantna" jak rzeżucha. Tyle że tu jej rzezuchowatość jest minimalna. Boskie! Marzę o ogródku z nasturcjami :D <3
-
Sushi witariańskie (raw food)
autor: Iwo-na
dieta: wegańska & RAW
Oryginalne sushi nigdy mnie nie interesowało. Ale to sushi - mmmmm... pycha!
-
Wegańskie "szproty" wędzone w oleju
Przepis dla tych, którzy zatęsknili za smakiem wędzonej ryby.
-
-
-
Bruschetta z oliwą / z pomidorami
autor: Rena
dieta: wegańska
Przekąska (wł. antipasto) pochodząca z Włoch. Istnieje wiele wariantów tego dania.
-
Marchew na ostro (kuchnia krymska)
Potrawa charakterystyczna dla Krymu, choć podobno nie należy ani do kuchni ukraińskiej, ani rosyjskiej, ani tatarskiej. Stanowi smakowity, ostry dodatek do łagodniejszych potraw.
-
-
Bruschetta z rukolą
autor: Rena
dieta: wegańska
-
Daikon gari - biała rzodkiew a'la imbir gari (dodatek do sushi)
Imbir gari był zbyt mocny, zbyt ostry dla większości moich gości. Kiedyś przyszło mi na myśl, że plasterki rzodkwi zamarynowane w zalewie z imbiru mogą go zastąpić. Patent sprawdził się znakomicie :) więc poszłam za ciosem i wykombinowałam własną zalewę, której używam, kiedy nie mam tej z imbiru. Oczywiście rzodkiew nie jest tak giętka jak imbir, ale smakuje świetnie.
-
Fatayer (pieczone drożdżowe "pierogi" ze szpinakiem)
Fatayer to arabska przekąska, szczególnie popularna w Syrii i Libanie, podawana w kilku wariantach smakowych. Jest to lekkie danie, które można spożywać od razu po upieczeniu, lecz spokojnie odgrzewać. Wizyta w arabskiej knajpce zainspirowała mnie do upieczenia własnych diy fatayerów, wyniki widzicie na zdjęciach :)
-
Kanapki z awokado, tofu, pomidorem i innymi dodatkami
Przepis skomponowany z zawartości lodówki dla mojego chłopaka. Kanapki zrobiły furorę - zniknęły z talerza w oka mgnieniu. Ostrość zależy od dodanego ajwaru.
-
Pakora
autor: ryfka
dieta: wegańska
Popularna w południowej Azji, głównie w Indiach, a także w Wielkiej Brytanii, gdzie popularne jest wszystko co indyjskie i gdzie można kupić pakorę niemal na każdym rogu. Podawana jako przekąska lub starter.
|