7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Marynowane rzodkiewki

Margot: "Pyszne wyszło, rzodkiewki zmieniają kolor. Nie wiem jak długo to postoi, ale u mnie tak do 3 dni (bo potem ich nie ma ;). Ja w ten sposób wykorzystuję trochę przerośnięte rzodkiewki z siostry działki lub trochę przeschnięte, czytać stare."

Średnia ocena: [4.6 z 11 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [14]


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: na 1 litrowy słoik

rzodkiewek tak z 4 pęczki (mogą być przerośnięte lub trochę przeschnięte)

1/3 szklanki (5-6 łyżek) dobrego oleju - ja dałam słonecznikowy
4 łyżki sosu sojowego - ja dałam tamari, bo ten mi najlepiej odpowiada
4 łyżki wytrawnego sherry - ja nie miałam, dałam 1 łyżkę octu jabłkowego
1/2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
sól
1 łyżeczka cukru - ja dałam brązowy

Przygotowanie:

Rzodkiewki umyć itd., przekroić na pół lub na ćwiartki.

Do słoika wlać 2 łyżki wody, rozpuścić w niej cukier, dodać przepuszczony przez praskę czosnek, olej, sos sojowy, imbir, sól i sherry (lub ocet).

Wsypać rzodkiewki. Słoik zakręcić i mocno nim potrząsać. Schować do lodówki na 4 godziny. W tym czasie kilkakrotnie potrząsać słoikiem.

Cały czas stoją w lodówce w tym sosie. Podając odsączałam z sosu.
Nadesłał(a) ~w.d., dnia: Sep 18, 2009
Źródło/autor przepisu: wege.dzieciak.pl, Margot
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

@ Marta, takie rzodkiewki raczej długo nie postoją, bo zalewy mało, ale widziałam inny przepis na marynowane rzodkiewki na zimę, jeszcze nie próbowałam, ale pewnie też dobre: nienazarty.blog.pl/?p=1747
Jeśli ktoś ma mało ostre rzodkiewki, to polecam potrzymać w zalewie dłużej, żeby nabrały ostrości, moje po 5 dniach były lepsze.
ryfka Jul 23, 2015


Bardzo smaczna marynata i to nie tylko do rzodkiewek. Daje radę nawet parchatym kalarepom. :) Myślę o użyciu jej do innych chrupkich warzyw. Marchewki np. by dobrze pasowały.
drevni_kocur Jan 3, 2015


Super
Nicola Jun 14, 2014

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Grzybki marynowane (wegańska)
Marynowane grzybki (wegańska)
Giardiniera - pomidory marynowane (wegańska & RAW)
Tofu marynowane z przyprawami (wegańska)
Marynowane ogórki z sezamem (wegańska)
Warzywa marynowane na grillu (wegańska)
Marynowana czerwona cebula (wegańska)
Kalafior marynowany (w słoikach) (wegańska)
Twarożek fistaszkowy z rzodkiewką (lakto-wege)
Sałata z twarogiem i rzodkiewką (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas