7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Pieczone chipsy z jarmużu

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

majczi, a czemu miałby się nie nadawać? Nie znam się na biedronkowym jarmużu, ale z Twojego opisu wygląda, jakby nie tylko się nadawał, ale i był już wstępnie przygotowany do dalszej obróbki, bez względu na to, czy miałby z tego być przygotowany jarmuż z patelni, jakaś potrawka, shake, zupa czy chipsy.
Luna7 2015-06-27 22:17:31.379

czy taki jarmuż w paczce z biedrinki (już podzielony na liście) nada się do tych chipsów?
majczi 2015-06-27 21:51:01.361

Wkleiłam komentarz na temat chipsów: puszka.pl/przepis/2143-jarmuz_z_makaronem_i_tofu.html a powinien być chyba tutaj. Grunt to pamiętać własne komentarze. Za bałagan przepraszam :)
"Donoszę, że z mrożonego jarmużu chipsy nie za bardzo wychodzą, są lekko gumiaste, nie tak chrupkie jak powinny być. I blachę ledwo doczyściłam :(
Natomiast zupełnie przypadkiem okazało się, że chipsy jarmużowe można przechowywać w zamkniętym słoiku nawet rok. W zeszłym roku na działce u mojej przyjaciółki narwałam jarmużu, z którego hurtowo wyprodukowałyśmy chipsy. Jeden litrowy słoik został gdzieś zapomniany i dopiero teraz przy okazji kolejnego wyjazdu na działkę odnaleziony. Chipsy smakują jakby były zrobione przed chwilą. Rewelacja, bo to oznacza, że można sobie narobić na zapas :)))"
Te chipsy ze słoika były pieczone z oliwą, solą, słodką papryką i chili w proszku. Słoik był szczelny, ale i tak jestem zdziwiona, że nie zjełczały i nie przestały być chrupkie.
~Marta 2015-06-27 19:30:08.132

UWAGA chipsy jarmużowe piecze się w 160 stopniach. Po ok. 12-15 minutach są gotowe. Ja raz w trakcie je mieszam. W ten sposób wychodzą chrupkie i nie przypalają się. 200 stopni do dobre do pieczenia ziemniaków albo chleba w foremce.
I nie rozumiem po co ta woda w mieszance do jarmużu. Skropić oliwą i posypać przyprawami, a potem wymieszać to dokładnie rękoma, żeby wszystkie liście się pokryły.
Pyszne zdrowe, już nigdy nie kupię czipsów ziemniaczanych.
~Marta 2014-11-19 14:33:26.941


W końcu i ja ulegam jarmużowo-chipsowej modzie ;) Wyszły całkiem fajne - nie wszystkie chrupiące jak chipsy, ale i te mi smakowały. Jednak.. jednak pierwszą partię dokumentnie spaliłam! Co to za idiotyczny pomysł piec coś tak delikatnego jak liście w 200 stopniach? Oczywiście pro forma 1szą partię zrobiłam zgodnie z przepisem - już dużo przed czasem były zwęglone i gorzkie :/
Później piekłam w 150-160 st., po 3-4 min. mieszałam (liście przy brzegu szybciej się wysuszają) i dawałam jeszcze chwilę. Generalnie łatwiej zapanować nad chipsami z jarmużu toskańskiego (karbowane, wąskie i długie, ale nie pofalowane liście) niż takiego "krzaczastego" najpopularniejszego w PL.
Z innymi kombinacjami przypraw, a nawet samą solą, też dobre, choć mniej aromatyczne :)
patrycccja 2013-12-30 20:21:53.119


Robię chipsy z jarmużu, gdy tylko uda mi się go dostać - z płatkami drożdżowymi są pyszne, ale dla mnie mogą być nawet bez niczego, po prostu posmarowane cieniutko oliwą i wysuszone w piekarniku. Polecam wszystkim :)
nasse 2013-07-31 15:53:39.009

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas