7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Daikon gari - biała rzodkiew a'la imbir gari (dodatek do sushi)

Imbir gari był zbyt mocny, zbyt ostry dla większości moich gości. Kiedyś przyszło mi na myśl, że plasterki rzodkwi zamarynowane w zalewie z imbiru mogą go zastąpić. Patent sprawdził się znakomicie :) więc poszłam za ciosem i wykombinowałam własną zalewę, której używam, kiedy nie mam tej z imbiru. Oczywiście rzodkiew nie jest tak giętka jak imbir, ale smakuje świetnie.

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: słoiczek 200 ml

mały daikon (rzodkiew japońska, biała rzodkiew) lub resztki pozostałe z robienia sushi z marynowaną rzodkwią

zalewa z imbiru gari lub własnoręcznie przygotowana:
2 łyżeczki startego imbiru (ok. 2 cm korzenia)
6 płaskich łyżeczek cukru
ok. 1/4 łyżeczki soli
1/4 szkl. gorącej wody
1/4 szkl. octu ryżowego

Przygotowanie:

Imbir obieramy ze skórki (najlepiej oskrobać go łyżeczką - brzmi dziwnie, ale to naprawdę najwygodniejszy i najbardziej ekonomiczny sposób) i ścieramy na tarce o małych oczkach. Cukier i sól rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy starty imbir, a najlepiej sok z niego wyciśnięty. Mieszamy z octem ryżowym.

Rzodkiew siekamy w jak najcieńsze, wręcz półprzezroczyste plasterki. Upychamy w słoiczku i zalewamy przygotowaną zalewą tak, żeby był cały zakryty. Odstawiamy do lodówki na minimum kilka dni.

Wskazówki i uwagi:

Nadaje się do spożycia przez kilka tygodni - powiedzmy miesiąc.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2013-03-23 19:49:44.616
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Jak najbardziej :) Ma smak bardzo zbliżony do imbiru gari, tylko łagodniejszy. Nie wykręca nawet "początkujących" ;D
patrycccja 2013-08-04 09:34:31.89

imbir gari nie ma smakować :P on ma za zadanie zneutralizować smak pomiędzy poszczególnymi kawałkami sushi - oczyścić kubki smakowe. Czy ta rzodkiew daje radę?
~irma 2013-08-03 13:14:34.674

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Marynowany imbir (gari) do sushi i innych dań kuchni japońskiej (wegańska)
Sushi nasze ulubione - z awokado, marynowaną białą rzodkwią i papryką (wegańska)
Duszona rzodkiew azjatycka (daikon) (lakto-wege)
Surówka biało-czerwona z białą rzodkwią i truskawkami (lakto-wege)
Sushi (wegańska)
Indyjski daal czyli puree z czerwonej soczewicy (z dodatkiem imbiru i mleka kokosowego) (wegańska)
Tahini tradycyjne lub białe - domowe, najlepsze, bez goryczki, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska)
Barszcz z rzodkwią (lakto-wege)
"Sushi" z cukinii (wegańska)
Nigiri sushi (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas