
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Gomasio tradycyjne (sezamowa posypka, tzw. sól sezamowa)Jest to przepis makrobiotyczny, gomasio jest bardzo zdrowe. Ja je dodaję do wszystkich kanapek i posypuję nim ziemniaczki.
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:sezam, najlepiej siewny, nieoczyszczony - 12-15 łyżeczek
sól morska (1 łyżeczka) Przygotowanie:Sezam wyprażamy (bez oleju - niech ktoś nie myli ze smażeniem), najlepiej na stalowej patelni, regularnie mieszając. Jak ziarenka się przyrumienią, wsypujemy je do moździerza, następnie na patelnię wsypujemy sól i prażymy, aż stanie się lekko żółta. Dodajemy do sezamu.
Ucieramy aż połowa ziaren będzie utarta na proszek, a połowa będzie w całości.
Nadesłał(a) Phatex,
dnia: Jan 7, 2006
Źródło/autor przepisu: przepis dostałam od znajomej bioenergoterapeutki
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:![]() Irokezik91 Oct 2, 2010 ![]() Jak się robi na małym ogniu to nic nie strzela - warto o tym pamiętać :) Gomasio trzymam w lodówce, żeby nie zjełczało. patrycccja Oct 9, 2009 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Pomidorowy brokuł z sezamową lub orzechową posypką (wegańska)Mleko sezamowe (wegańska) Sos sezamowy "Tahini" (wegańska) Galaretki jabłkowo-sezamowe (wegańska) Smażony ser w sezamowej panierce (lakto-wege) Kotlety sojowe w panierce sezamowej (wegańska) Mleko nasionkowe (sezamowo-słonecznikowe) (wegańska) Warzywa na parze w sosie sezamowym (wegańska) Ciasto marchewkowe z lukrem sezamowym (wegańska) Warzywa sezamowe z makaronem sojowym (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~dinko May 11, 2013