7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Omlet z tofu z płatkami drożdżowymi

Średnia ocena: [4.2 z 6 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [15]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

54 dag tofu
3 łyżki drożdży spożywczych (płatków drożdżowych)
1 łyżka tamari lub sosu sojowego
1/4 łyżeczki kurkumy
2 łyżki oleju
ew. 1 cebula
ew. 1/2 czerwonej papryki

Przygotowanie:

Rozgnieść tofu w misce, zmiksować z pozostałymi składnikami. Do omleta (przed usmażeniem) można dodać cebulę i/lub czerwoną paprykę - drobno posiekane i uprzednio podsmażone.

Naoliwić delikatnie patelnię, umieścić na średnim ogniu, nałożyć masę na patelnię i uformować omlet. Smażyć do uzyskania brązowego koloru. Potem przewrócić omlet i zrumienić do brązowego koloru drugą jego stronę.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Aug 27, 2000
Źródło/autor przepisu: "Ciąża, dzieci i dieta wegetariańska" Michael Klaper, Wydawnictwo Vegan
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Robię ten omlet regularnie, to wreszcie napiszę komentarz. Nic mi się nigdy nie rozpada, ale ja tofu blenduję na w miarę gładką masę. Potem dodaję przyprawy (zwykle curry albo ostrą paprykę), drobno posiekaną cebulkę i paprykę czerwoną, czasami szczypiorek. Dodaję też płatków drożdżowych. Jeśli masa wydaje mi się dosyć mokra (czasem zapomnę odcisnąć tofu) dodaję 1-2 łyżki mąki z cieciorki. Wszystko dokładnie mieszam.
Połowę masy wrzucam na dobrze rozgrzany na patelni olej. Wyrównuję, uklepuję i po 1-2 minutach zmniejszam ogień i przykrywam pokrywką. Po kilku minutach przewracam patelnię do góry nogami tak, żeby omlet znalazł się na pokrywce. Potem zsuwam go z powrotem na patelnię, ale odwrotną stroną, czyli to co było spodem i już się ścięło jest teraz na górze. Wymaga to trochę wprawy, można też użyć talerza a nie pokrywki, jeśli się nie ma takiej płaskiej.
Omlet się ścina i jest pyszny. To jedna z moich ulubionych opcji na szybki obiad. W czasie kiedy "dochodzi" sobie na patelni po odwróceniu, na małym gazie i nieprzykryty, ja robię surówkę.
Acha, z 500 g tofu mi wychodzą 2 omlety, ale mam taką mmniejszą patelnię, a poza tym najadam się połówką, więc to jest na 2 osoby.
Nigdy nie używajcie drożdży piekarskich w zastępstwie płatków drożdżowych, to kompletnie co innego.
~Marta Feb 1, 2016


Omlet zdecydowanie na 5. Dodałam również czarnej soli. W całej kuchni "pachniało" jajkami i serem, i... chyba jednak nie tęsknię za nimi. ;)
martusiak Jul 22, 2014

ejj... 54 dag tofu? PÓŁ KILO..?
orzechova Jan 28, 2014

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kotlety z plastrów tofu w panierce cebulowo-czosnkowej i płatkach drożdżowych (wegańska)
Domowe płatki drożdżowe (wegańska)
Brokuły obsypane płatkami drożdżowymi (wegańska)
Omlet z płatków owsianych z ziarnami sezamu (wegańska)
Świetna pasta warzywno-drożdżowa z płatkami owsianymi (wegańska)
Pasta drożdżowa z marchewką, pietruszką i płatkami owsianymi (wegańska)
Wegański omlet z dwóch rodzajów tofu (wegańska)
Krokiety z tofu i pora z płatkami owsianymi (wegańska)
Tofu KFC (panierowane w śniadaniowych płatkach kukurydzianych) (wegańska)
Omlet by me ;) (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas