7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

patrycccja : komentarze użytkownika

   11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21    


Pasta z pestek dyni i cebuli (wegańska)
Podpisuję się pod wcześniejszymi komentarzami. Pasta chyba najbardziej smakuje mi sama ;) Doskonała z razowym lub ciemniejszym pieczywem i ogórkiem kiszonym, które podkreślają delikatną słodycz cebuli.
patrycccja 2012-12-30 14:26:59.786

Kruche słone paluszki (wegańska)
Aż się zrumienią. Powinno wystarczyć ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.
patrycccja 2012-12-29 11:29:18.492

Pierniczki pełnoziarniste Ani D. (pszenno-żytnie) (wegańska)
Dzięki :D
patrycccja 2012-12-29 11:25:57.835

Raw choco bez strat... (wegańska & RAW)
Blender zanurzeniowy (ręczny) można przetestować, ale chyba średnio się sprawdzi, bo te wiórki trzeba całkiem długo miksować. Kilka minut w każdym bądź razie. Ja miksowałam w takiej małej przystawce do blendera, która ma na dnie nożyki i w sumie sprowadza się do tego samego, co blender Luny. A, niech będzie kolejna kryptoreklama ;) http://braun.com/pl/household/food-preparation/hand-blenders/multiquick-5.html - chodzi mi o ten mały "kubeczek" po lewej stronie.
patrycccja 2012-12-21 22:07:29.799

Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska)
Haha, tak, biszkopt i drożdżowe to zdecydowanie inna bajka :D
patrycccja 2012-12-19 21:30:07.84

Aromatyczne pierniczki bezglutenowe (wegańska)
A to się zgodzę :) Zawiera składniki podobne, które u niektórych osób również wywołują reakcje, ale nie gluten jako taki. Bardzo to wszystko zagmatwane, w wielu miejscach są tylko szczątkowe/skrótowe informacje, co tylko zaciemnia obraz... Miałam problem z ogarnięciem tematu jak rozczajałam dietę bezglutenową ;)
patrycccja 2012-12-19 21:20:25.092

Bigos wegetariański z suszonymi grzybami i śliwkami (wegańska)
W tym roku robimy prawie że taki, ale z małymi modyfikacjami: z mieszanej kapusty (kiszona z białą) i z pełniejszym zestawem przypraw (ziele angielskie, pieprz, ale bez imbiru). A do tego więcej oleju - tłuszcz w fajny sposób zmienia smak kiszonej kapusty, sposób, w jaki jest kwaśna. Bez tego kapusta również będzie smaczna (no oczywiście że tak!), ale mniej bigosowata... Tego nauczyłam się od mamy - bigos nigdy nie wychodził jej tak dobry jak cioci, aż w końcu poszła za jej radą i zaczęła dodawać więcej tłuszczu.
patrycccja 2012-12-19 20:33:53.355

Kapusta pekińska duszona z ziemniakami (wegańska)
Pycha! Skojarzenia z gołąbkami faktycznie nie jest bezpodstawne - ciekawe jak wyszłoby z ryżem ;D Pokroiłam ziemniaki w cienką kostkę (1/2 cm grubości) dzięki czemu szybciej się ugotowały i danie robiło się zdecydowanie krócej! :) Zamiast maggi dałam trochę bulionu w proszku i sosu sojowego, a dodatkowo słodką paprykę; cukier oczywiście pominęłam. Z ważnych zmian: nie dodawałam pomidorów, bo od kwasu ziemniaki dębieją; wszystko dusiłam w większej ilości wody, a na koniec doprawiłam koncentratem pomidorowym.
Dochodzę do wniosku, że kapustę pekińską można udusić z czymkolwiek, a i tak będzie pycha. Robiłam już:
http://puszka.pl/przepis/2865-duszona_kapusta_pekinska_skropiona_sosem_sojowym.html
http://puszka.pl/przepis/4244-kapusta_pekinska_duszona_z_sosem_sojowym_czosnkiem_i_natka.html
http://puszka.pl/przepis/2662-kapusta_biala_lub_pekinska_z_pieczarkami_na_oliwie.html
a teraz tą :) Zawsze wychodzi!
patrycccja 2012-12-19 18:04:53.8

Paluszki (krokiety) z Silden, z pieczarek i kaszy kukurydzianej (wegańska)
W sumie fajnie wyszły. Przy pierwszym gryzie wydawały mi się zbyt kukurydziane i raczej średnie, ale później coraz bardziej mi smakowały :) 2 uwagi. Po 1 doprawiłabym je wyraźniej - nieco więcej soli, pieprz ziołowy, może zioła, może gałka i imbir. Po 2gie zrobiłabym ciut gęściejszą masę (dodatkowa łyżka kaszy powinna wystarczyć) i wyłożyła ją grubszą warstwą. Bo z przyzwyczajenia rozłożyłam ją dość cienko, jak do rombów z kaszy kuku (link poniżej), i później musiałam się z nimi strasznie cackać, żeby się za bardzo nie rozwalały.... Idealnie byłoby chyba gdyby krokiety miały 1,5-2 cm grubości.
http://puszka.pl/przepis/7244-romby_kukurydziane-kluski_z_kaszy_kukurydzianej.html
patrycccja 2012-12-18 19:41:35.889

Raw choco bez strat... (wegańska & RAW)
A gdyby tak namoczyć wiórki, a później wygotować wodę i dopiero zmiksować... ciekawe czy by wyszło. Póki co mam sporo czekoladek w lodówce i chyba nie tak szybko znikną, bo są bardzo sycące :)
patrycccja 2012-12-18 19:32:23.738

Raw choco bez strat... (wegańska & RAW)
Mmmm, fajne, sprytne, kokosowe :) Ale trochę zbyt pudrowe w konsystencji, żeby być ideałem.... A bardzo chciałam tego uniknąć. Dlatego wiórki miksowałam prawie do uzyskania "masła kokosowego" - całość nie tylko była lepka ale wręcz półpłynna (po zostawieniu na chwilę powierzchnia się wyrównywała). Wam też tak wyszło i też tak długo miksowałyście?
Mimo wszystko smaczne. I nie za słodkie :)
patrycccja 2012-12-18 14:30:14.074

Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska)
Brlka, za dużo wody dodałaś do kruszonki, a do tego może faktycznie trochę za długo trzymałaś :) Ale przede wszystkim chodzi o proporcje wody i tłuszczu - woda nadaje spójności ciastu, a tłuszcz kruchości.
patrycccja 2012-12-17 20:59:07.556

Aromatyczne pierniczki bezglutenowe (wegańska)
Owies nie zawiera glutenu. Płatki owsiane są zazwyczaj zanieczyszczone glutenem z innych zbóż, ale można kupić też "sterylne", odpowiednio oznaczone (np. Provena).
patrycccja 2012-12-17 20:57:15.002

Keks z kaszy jaglanej (wegańska)
Tak, koniecznie dużo bakalii, co najmniej 2 garście, a najwięcej orzechów, żeby chrupały - u mnie migdały, orzechy włoskie i słonecznik (nerkowców nie polecam, są zbyt miękkie - i tak nie będzie ich czuć). Nie miałam lukrecji, więc dałam 4 łyżki słodu z agawy (najsłodszy i najbardziej płynny) - dla mnie wyszło słodkie w sam raz, choć trochę "płaskie", a dla Wojtka... bez smaku. Następnym razem dodałabym więc szczyptę soli, żeby uwypuklić słodycz ciasta, trochę cynamonu, a robiąc ciasto dla gości... hm, chyba jednak więcej słodu.
Zupełnie nie wiedziałam czego się spodziewać po tym przepisie, ale komentarze mnie zachęciły i nie żałuję :) Ma "litą" konsystencję, ale dzięki orzechom fajnie się to sprawdza - trochę jak kulki bakaliowe. Z tego względu wolałabym, żeby ciasto było niskie, max. 2 cm, żeby można je kroić w prostokąty lub rąby. Żeby otrzymać taką wysokość będzie potrzebna forma nie mniejsza niż 20x23.
Nie wiedziałam też jak bardzo powinnam rozgotować kaszę - gotowałam ją więc na najmniejszym palniku i najmniejszym gazie, pod przykryciem, bez mieszania (!), przez ok. 15 min. do wchłonięcia wody.
patrycccja 2012-12-15 10:53:19.25

Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska)
Ja już nie pamiętam jakiej mąki kiedyś używałam, a teraz mam czeską, która nie ma podanego typu (bo te typy to Polska Norma :) ale wydaje mi się, że 2000 jest ok, bo niższy typ, 1800, to graham, której na pewno nie używałam. Jako że to ciasto robi się niesamowicie prosto i szybko, to proponuję, żebyś najpierw przygotowała porcję z połowy składników. Zobacz jaką ma konsystencję i albo dorób resztę z tą samą mąką albo kilka łyżek razowej zastąp białą - ale też nie za dużo, bo to ciasto przygotowane z oczyszczanej mąki jest jakieś takie miałkie, ma niefajną konsystencję.
patrycccja 2012-12-14 13:42:59.48

Pierniczki wegańskie (wegańska)
Nie zamykaj ich w puszce :) Trzymaj w otwartym pojemniku - na pewno stwardnieją.
patrycccja 2012-12-12 10:39:06.588

Pierniczki wegańskie, aromatyczne a mało słodkie (wegańska)
Miód możesz zastąpić dowolnym słodem, melasą też. Ale to raczej nie jest tanie rozwiązanie. Jeśli głównym kryterium jest cena, to zawsze pozostaje sztuczny miód...
patrycccja 2012-12-12 10:38:09.874

Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska)
Pszennej, zdecydowanie pszennej. Z żytnią pewnie zakalec by wyszedł...
patrycccja 2012-12-12 10:34:54.841

Fasola w sosie curry z jabłkami i pomidorami (wegańska)
Pycha, ale następnym razem wezmę mniej kwaśne jabłka lub dodam ich mniej. Tym razem dodałam 2 niemałe renety i nieco zdominowały całość. Za to pomidorów ze słoika dałam więcej niż by wynikało z przelicznika :) Kto bardzo lubi curry może sypnąć więcej. No i pozostaje jeden mankament - gotowanie fasoli.... ;D
patrycccja 2012-12-11 12:52:39.475

Uttapam, czyli bezglutenowe, fermentowane indyjskie omlety ze strączkowców i ryżu (wegańska)
@Thuvien Jak trochę dłużej, to nic, ale w końcu zacznie się psuć. Tylko nie pytaj po jakim czasie bo nie wiem :) Najlepiej jednak gotowe ciasto wstaw do lodówki, żeby doczekało, aż będziesz chciała je wykorzystać.
@tuti Tak, miksujemy surowe :) Ale namoczone, więc miękkie. Po sfermentowaniu wyjdzie fajna, gęstawa masa.
@jazgottt Nie próbowałam smażyć bez oleju.
patrycccja 2012-12-11 10:00:28.813

Szarlotka z budyniem (wegańska)
U mnie nie było problemu - a robiłam już 2 razy, przy czym za pierwszym trzymałam ciasto długo w lodówce i zamrażarce (jak w przepisie), a za 2gim tylko tyle, ile zajęły mi inne przygotowania. Drugim razem ciasto było trochę za mało zamarznięte i ciężej się ścierało, ale to żaden problem - rozkruszone czy porozrywane w palcach też jest super. Trochę inaczej wygląda, ale nic poza tym :) Krupczatka podobno jest najlepsza do ciasta kruchego - nie wiem jak tu by się sprawdziła.
patrycccja 2012-12-06 19:12:18.34

Zupka pomidorowa z cukinią i szpinakiem (wegańska)
Świetny pomysł z dodaniem cukinii i szpinaku (użyłam mrożonego), ale zostanę przy swoim sposobie gotowania pomidorówki - łatwiej mi wtedy o właściwy smak i dobre doprawienie :) Przede wszystkim własny bulion w wersji podstawowej lub ekspresowej (*), pomidory przed dodaniem lekko miksuję lub używam domowego przecieru, a makaron gotuję oddzielnie (dodany do zupy zagęści ją, ale ja wolę tradycyjnie). Z przypraw czosnek i gałka są super, ale suszona cebula, koperek i zioła prow. to nie moja bajka. Wolę świeżą lub mrożoną bazylię (**) + pieprz ziołowy i czarny + ew. odrobina chili. Ogólnie jednak z czystym sumieniem polecam tą wersję pomidorówki :)
(*) http://puszka.pl/przepis/6165-domowy_bulion_krok_po_kroku-sekret_smaku_twoich_zup.html
lub http://puszka.pl/przepis/6167-domowy_bulion_krok_po_kroku-wersja_ekspresowa.html
(**) http://puszka.pl/przepis/3114-mrozone_kostki_ziolowe_lub_czosnkowe_na_zime_.html
patrycccja 2012-12-05 15:15:15.295

Pierniczki wegańskie, aromatyczne a mało słodkie (wegańska)
Na pewno :) Tego przepisu jeszcze nie przerabiałam w ten sposób, ale w innym zastępowałam wg. przelicznika wagowego: 1/4 kostka margaryny/masła to 50g, a 50g oleju to 6-7 łyżek (90-100ml). Przy czym masło zawiera do 15% wody, więc biorę 6 łyżek oleju, a w przypadku ciast kruchych dodatkową łyżkę wody (musi być odrobina wilgoci, bo inaczej będzie nie kruche, tylko sypkie ;).
patrycccja 2012-12-04 19:05:13.38

Makowiec wegański na kruchym spodzie (wegańska)
Nie, to makowiec na kruchym spodzie. Dlatego z płynów jest głównie olej i tylko odrobina wody.
patrycccja 2012-12-04 18:57:16.348

Zupa jarzynowa z cukinią, fasolą i curry (wegańska)
Pyszności! Dokładnie tak ją sobie wyobrażałam :) Aromatyczna, rozgrzewająca, pyszna. Oprócz cebuli dodałam spory kawałek posiekanego w paseczki pora - po przesmażeniu daje świetny aromat, można nawet pominąć bulion i dodać samej wody (http://puszka.pl/przepis/6167-domowy_bulion_krok_po_kroku-wersja_ekspresowa.html). Zamiast cukinii pasowałaby mi tu też fasolka szparagowa.
patrycccja 2012-11-30 17:05:45.789

   11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas