7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

patrycccja : komentarze użytkownika

   12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22    


Makaron bez wrzenia - sposób gotowania (wegańska)
Retyyy, zmroziło mnie jak przeczytałam komentarz Dagmary. Nie ważne jak gotujemy makaron,ryż czy kaszę - zawsze należy sprawdzić czy jest właściwie ugotowany. Makaron i ryż wystarczy przegryźć - jeśli środek jest "biały", znaczy że jeszcze nie jest gotowy. Banalnie proste :)
A powyższa metoda gotowania na prawdę bardzo dobrze się sprawdza. Może być bardzo przydatna w sytuacji, gdy będziemy mieli do dyspozycji tylko 1 palnik :)
patrycccja 2012-11-30 12:13:34.046

Zupa-krem z groszku zielonego (lakto-wege)
Dla wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach nie potrzeba aż takiej ilości tłuszczu :) W tym temacie polecam wpis fundacji "Wiemy co jemy": https://www.facebook.com/photo.php?fbid=549823495044811&set=a.385350298158799.112416.181055951921569&type=1&theater
Cytuję najistotniejsze fragmenty: "Częstym argumentem za dodawaniem do dań tłuszczu jest zwiększenie przyswajalności witamin w nim rozpuszczalnych. To prawda, ale w tym celu wystarczy ilość tłuszczu, jaką znajdziemy np. w jednej siódmej awokado lub kilku orzechach (które zawierając tłuszcz, są jednocześnie nośnikiem wielu witamin, składników odżywczych i innych korzystnych dla nas substancji)."
I jeszcze z wypowiedzi umieszczonych w komentarzach: zmielone siemię lniane to bardzo dobre "źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Dodatek jego łyżki lub 20g orzechów włoskich dziennie do diety pokrywa zapotrzebowanie osoby dorosłej na kwasy tłuszczowe omega 3. Dostarczając je w ten sposób, spożyjemy również składniki mineralne, witaminy i fitozwiązki, których w oleju po prostu nie ma. I w tym sensie oleje możemy określić 'pustymi kaloriami'."
patrycccja 2012-11-29 14:14:11.402

Smażone pierogi drożdżowe z pieczarkami (wegańska)
O tak... A najlepiej zrobić część pierogów z pieczarkami i część z soczewicą :) Soczewicę ugotowałabym z czosnkiem i cytryną (http://puszka.pl/przepis/3059-soczewica-jak_gotowac_.html) i doprawiła duszoną cebulą, koncentratem pomidorowym i pieprzem.
patrycccja 2012-11-28 11:59:33.506

Napój diabolo - pomidorowo-ogórkowe orzeźwienie (wegańska & RAW)
No to dodałam pieprz do listy składników. Ale sama go pominęłam - może wystarczył ten, który dodałam do kiszenia ogórków :)
patrycccja 2012-11-22 15:06:47.452

Kanapki z pastą z bazylii lub pesto i pomidorami (wegańska)
Przecież napisałam o dosalaniu zimowych pomidorów, a nie kanapek! ;) Co do wegańskiego pesto, to z tych wypróbowanych przeze mnie mogę napisać, że też jest wyraźnie słone, ale nie jakoś bardzo mocno. A robione samodzielnie to robiłam na razie tylko raz i było bardzo delikatne w smaku i bardzo nie słone ;D
patrycccja 2012-11-22 12:59:07.406

Seitan czyli chińskie "mięso" (wegańska)
To ci powiem, że seitan może cię pozytywnie zaskoczyć. Kiedyś sama odmawiałam nawet spróbowania go (odpychał mnie wygląd gotowców ze słoika), ale od kiedy spróbowałam go w restauracji, zmieniłam swoją opinię o 180 stopni ;) Nie wiem co ciebie nie przekonuje - czy mąka czy jeszcze coś innego, ale seitan ma zupełnie niespodziewana konsystencję, bardzo zwartą, fajną do gryzienia. Dobrze doprawiony może być fantastyczny. Choć należy pamiętać, że to praktycznie sam gluten, więc zbyt częste objadanie się nim pewnie zdrowe nie jest. Zwł. w świetle tego, że część ludzi cierpi na celiaklię (nietolerancję glutenu; prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, przez co upośledza wchłanianie składników odżywczych), ale jeszcze o tym nie wie...
patrycccja 2012-11-21 10:54:10.839

Dyniowe curry z pomidorami (wegańska)
Dynia i pomidory to doskonałe połączenie. Curry wpisuje się w to towarzystwo idealnie :) Zamiast wiórków kokosowych i mleka roślinnego dodałam trochę mleka kokosowego, a do ryżu, dla urozmaicenia, dałam podprażoną na suchej patelni czarną gorczycę - pomysł z http://puszka.pl/przepis/299-brokul_dla_wojtka_z_ryzem_i_czarna_gorczyca_.html
patrycccja 2012-11-20 17:00:04.617

Casserole z dyni i ziemniaków (wegańska)
Wyszło bardzo dobre, pycha! :) Choć pewnie z bulgurem byłoby jeszcze lepsze. No dobra, po prostu nie przepadam za kuskusem ;) Ale wykorzystuję go czasem podobnie zagęszczając w ten sposób leczo. W samej potrawie zmieniłabym 1 rzecz: pomidory dodałabym pod koniec - ziemniaki pod wpływem zawartego w nich kwasu trochę mi zdębiały... Dodałabym też więcej niż 1 płaską łyżeczkę kuminu - przy takiej ilości czuć go bardzo delikatnie, a ja go uwielbiam! :)
patrycccja 2012-11-09 18:33:22.323

Zupa pomidorowo-tymiankowa (wegańska)
Zupa przepyszna! Bardzo aromatyczna, wspaniała - znikła migiem :) Dodatek tymianku i ras-el-hanout genialny! Zamiast pomidora dałam szklankę domowego przecieru pomidorowego - troszkę więcej niż uzyskałabym z dużego pomidora, ale wydawało mi się, że w przeciwnym razie otrzymam zupę cebulową ;) i to pomimo, że wzięłam małą cebulę. Za to koncentratu dodałam symbolicznie. Podałam z makaronem orzo, czyli tym w kształcie ryżu. Pycha!
patrycccja 2012-11-05 16:59:34.272

Sałatka z kaszy gryczanej i kapusty kiszonej z fasolą i warzywami (wegańska)
Muszę przyznać, że wygląda i smakuje o wieeeele lepiej niż się spodziewałam :) Zamiast oliwy dałam olej lniany - do kaszy gryczanej pasuje genialnie!
patrycccja 2012-10-16 18:54:47.116

Ciasto czekoladowe... z czekoladą (wegańska)
Orkisz to stara odmiana pszenicy, moje drogie - ot i wyjaśnienie zagadki :) "Ziarno orkiszu zawiera więcej białka (13–17 proc.) niż ziarno pszenicy zwyczajnej. Jest od nich także bogatsze w lepiej przyswajalny gluten" a to właśnie gluten pozwala nam przygotowywać pulchne wypieki.
patrycccja 2012-10-07 22:50:16.922

Black & white - sernik z tofu jedwabistego z bananami (wegańska)
Wyszedł bardzo dobry, choć konkurencji z sernikiem z tofu i brzoskwiń nie wytrzymuje :) Jest delikatny w smaku, wyraźnie bananowy i kakaowy. Szkoda tylko, że następnego dnia środek z białego zrobił się szarawy... Widać banany, nawet po upieczeniu, ciemnieją. Myślę, że nieco™ soku z cytryny i szczypta soli do masy z tofu mogłaby trochę pomóc - przy okazji całość miałaby bardziej wyrazisty smak. Choć sernik i tak jest bardzo dobry :)
Mam jeszcze jedno duże zastrzeżenie - rozmieszanie silken tofu za pomocą widelca jest słabe. Po dodaniu bananów wygląda jak coś zważonego. Nawet po upieczeniu widać w masie małe, białe kawałki. Robiąc ponownie na pewno potraktowałabym silken tofu mikserem - blender mógłby je zbyt "upłynnić" i nie wiem czy całość miałaby odpowiednią gęstość, ale mikser powinien być ok.
Nawiasem mówiąc dość przypadkowe połączenie z aromatyczną konfiturą z gruszek (http://puszka.pl/przepis/5852-bardzo_aromatyczna_konfitura_z_gruszek_z_imbirem.html) okazało się bardzo trafione :)
patrycccja 2012-10-06 11:32:49.559

Chutney gruszkowy (do słoików) (wegańska)
Marta, przede wszystkim do dań kuchni indyjskiej. Ale pasuje do różnych rzeczy - do obiadu z ryżem/kaszą i duszonymi lub smażonymi warzywami; do kotletów, zwł.takich delikatniejszych w smaku, a już zwł. do kotletów na bazie ziemniaków lub strączkowców (!); do kanapek z wędzonym lub smakowym tofu lub żółtym serem (zależy czy ktoś ktoś jest weganinem czy nie); moja mama ostatnio jadła kanapki z samym chutneyem zamiast dżemu ;D
patrycccja 2012-10-05 14:32:57.197

Masło orzechowe - domowe, prawdziwe, najlepsze, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska)
Nie próbowałam używać maszynki DO MIELENIA ;) ale oczywiście możesz przeprowadzić wstępną obróbkę w dowolny sposób - albo taką maszynką albo posiekać nożem. Na koniec jednak koniecznie trzeba całość zmiksować. Chcąc dbać o blender koniecznie rób jednak przerwy, żeby silniczek się nie przegrzał :)
patrycccja 2012-10-05 14:21:08.495

Bardzo aromatyczna konfitura z gruszek z imbirem (wegańska)
Robiłam tą konfiturę jeszcze kilka razy - i w zeszłym roku i w tym :) Najlepsze są bardzo dojrzałe gruszki, jak najbardziej miękkie - wtedy ładnie się rozgotowują i wszystko idzie zgodnie z przepisem. Z cukrem zeszłam do 1/2 szkl. na 1,5 kg gruszek, a i tak są bardzo słodkie - następną partię zrobię tylko dla siebie bez cukru. Do tego koniecznie podwójna ilość imbiru :)
patrycccja 2012-10-05 14:09:48.924

Bułeczki kajzerki (wegańska)
"mleko zwykłe lub sojowe". Z naciskiem na LUB. Zła, czytaj proszę ze zrozumieniem to i nerwy sobie oszczędzisz :)
patrycccja 2012-10-02 16:28:26.371

Crumble: najprostsza szarlotka (lakto-wege)
Bo crumble nie jest od tego, żeby wyglądać jak eleganckie ciasteczko podane na talerzyku ze srebrnym widelcem ;) Jeśli chcecie, żeby było ładne, to pieczcie w małych, "jednoosobowych" foremkach lub podawajcie w miseczkach, a nie na talerzykach. Ale tak czy siak będzie miało domowy, rustykalny charakter.
patrycccja 2012-10-02 16:23:09.19

Prażone pestki (posypka) (wegańska)
Jeśli zapasik, to nieduży, na kilka dni, a posypkę najlepiej trzymać w lodówce. Prażąc niszczy się barierę ochronną nasiona i jest ono bardziej podatne na psucie, zwł. jeśli chodzi o jełczenie tłuszczu.
patrycccja 2012-10-01 16:53:39.084

Naleśniki w 10 minut (wegańska)
Nie, nie trzeba odstawiać ciasta o ile nie są z samej mąki razowej. Ja zawsze smażę od razu i naleśniki wychodzą idealnie.
patrycccja 2012-09-29 22:24:09.252

Śliwkowe ciasto bez cukru (wegańska)
Co to jest chrupiąca gryka?
patrycccja 2012-09-29 12:44:58.726

Papryka konserwowa (na zimę) (wegańska)
Zagotowanie papryki z zalewą pełni również tą rolę, że ją zmiękcza i później łatwiej można układać ją w słoikach. Pierwszy raz w tym roku marynowałam paprykę i miałam podobny problem co Marta :) Ponieważ jednak miałam szerokie słoiki, układałam w nich surową paprykę (bez obgotowywania), zalałam gorącą zalewą (ale ocet dodałam do niej w ostatniej chwili, żeby mniej śmierdziało) i pasteryzowałam ok. 10-15 min. od momentu zagotowania. Nie wiem czy nie za długo, ale słoiki były spore (0,6 l) i chciałam mieć pewność, że się zassą.
Sposób z przepisu jest dla mnie o tyle wątpliwy, że zanim skończę układać paprykę w słoikach, zwł. jeśli by to miały być dżemówki, to końcowe słoiki mogą być już zbyt przestudzone, żeby się zassać. Z drugiej strony po komentarzach widać, że przynajmniej niektórym osobom się udaje :)
patrycccja 2012-09-21 10:32:07.953

Koktail Masa Perłowa - Kość Słoniowa (wegańska & RAW)
1 grejpfrut, 1 banan, 1 łyżeczka soku odciśniętego ze świeżo startego imbiru - tak, doskonałe połączenie :) Zamiast wyciskać sok z grejpfruta wygarnęłam łyżką miąższ (bez skórek, które są bardziej gorzkie) i zmiksowałam całość - mniej pracy, więcej błonnika.
patrycccja 2012-09-18 17:17:10.169

Szarlotka z budyniem (wegańska)
No ja właśnie, tak jak napisałam, robiłam tą wyższą wersję. Mi się nawet wszystkie jabłka nie zmieściły! Miałam dokładnie 1,5 kg pokrojonych antonówek, ale część została, bo bałam się, że mi budyń z formy wypłynie ;) A robiłam w takiej standardowej, największej prostokątnej formie, jaka chyba jest też na twoim zdjęciu. Następnym razem zrobię podobnie jak piszesz - będę chłodzić/mrozić ciasto tylko tyle czasu, ile potrzebuję na inne czynności. Tylko muszę dużo znajomych zaprosić, żeby miał nam kto pomóc sprzątnąć całą blachę ;D
Podoba mi się też pomysł Juke, żeby spróbować zrobić budyń na soku z jabłek... ciekawe jak wyjdzie.
patrycccja 2012-09-18 14:20:47.546

Szarlotka z budyniem (wegańska)
Veganjihad, nie wiem czy pytasz, w którym momencie dodać bułkę tartą czy jaka jest jej rola. Więc, tak jak mówi przepis, blaszkę z ciastem "wyjmujemy i posypujemy bułką tartą". Bułka wchłania nadmiar wilgoci z jabłek i w ten sposób zabezpiecza ciasto - inaczej mogłaby powstać cienka warstwa niedopieczonego, wilgotnego ciasta.
patrycccja 2012-09-18 09:48:31.183

Szarlotka z budyniem (wegańska)
Jest to najbardziej pracochłonne ciasto, jakie w życiu zrobiłam - choć fakt że nie robiłam ich zbyt dużo ;) Z drugiej strony muszę przyznać, że wyszło fantastyczne :) Pierwszy raz spotkałam się z krojeniem jabłek na szarlotkę, żeby nie puściły zbyt dużo soku - świetne. Spód jest bardzo fajny, a całość śliczna i apetyczna :) Co mnie pozytywnie zaskoczyło, to że bez problemu wyjęłam pierwszy kawałek mimo że szarlotka jeszcze nie do końca ostygła. Faktycznie najlepsza, gdy jeszcze ciepła :) Głównie ze względu na budyń - później jest znacznie gęściejszy i mniej aromatyczny. Tak jak Majczi dałam więcej jabłek (u mnie antonówki) i 3 budynie na litr mleka. Następnym razem zrobię rzadszy budyń i nic poza tym nie zmienię :) Choć zastanawiam się, czy to ciasto faktycznie trzeba tak długo chłodzić... W wersji z masłem, które pewnie było w oryginale, to ma sens, ale z olejem?
patrycccja 2012-09-17 23:24:13.93

   12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas