7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Seitan czyli chińskie "mięso"

Seitan jest w przygotowaniu nietrudny, lecz trochę czasochłonny. Nie należy przesadzać z objadaniem się seitanem ze względu na wysoką zawartość białka (jest to po prostu przyprawiony gluten). Można go piec, smażyć, grillować, wędzić itd. A później podawać z ryżem, z ziemniakami, z chlebem, jak kto woli. Bardzo dobry jest wystudzony seitan w bułce z warzywami i sosem. Smacznego!

Średnia ocena: [4.6 z 12 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [36]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

mąka pszenna
woda
przyprawy, wskazany jest sos sojowy
olej lub oliwa

Przygotowanie:

Dowolną ilość mąki zagnieść w misce lub dużym garnku tak, aby ciasto kleiło się do rąk, ale nie rozlewało się. Zostawić na pół godziny. Ciasto zalać wodą i jednostajnie ugniatać tak, żeby masa pozostała w jednym kawałku. Gdy na dłoniach pojawi się biały osad, wodę wylać i wlać czystą wodę i tak w kółko, aż z masy zostanie żółtawa, gumiasta kula. Będzie znaczyło to, że otrzymaliśmy już gluten. Pod koniec można robić to w durszlaku.

Następnie gumiastą kulę gotować w mocno osolonej wodzie (gdy wypłynie na wierzch, gotować jeszcze około 15 min.). Po wyjęciu zauważymy, że seitan fakturą i innymi parametrami fizycznymi przypomina mięso. Teraz seitan porozrywać lub pociąć na dowolnej wielkości kawałki, natrzeć przyprawami i oliwą (przyprawy dobrać dowolnie, wskazany jest sos sojowy). Gdy chcemy, żeby seitan jeszcze bardziej przesiąknął przyprawami, przyrządzamy marynatę z oliwy i przypraw i zostawiamy w niej seitanowe kawałki na kilka godzin.

GO xV(E)G(A)Nx

Wskazówki i uwagi:

Przy ugniataniu uzbroić się w cierpliwość i najlepiej robić to w wannie - plamy są trudne do pozbycia się, w związku z czym najlepiej też ubrać się na roboczo :-).

Przy gotowaniu seitan powiększy się nieco, więc lepiej gotować go w większym garnku. Po wyjęciu z garnka ostudzić w zimnej wodzie. Uważać przy krojeniu, bo w środku seitan będzie jeszcze gorący.

Ze względu na 100% zawartość glutenu nie wskazane dla alergików. W ogóle potrawa ta nie jest zbyt zdrowa, więc sugeruję nie spożywać jej zbyt często.
Nadesłał(a) ~xSx, dnia: Aug 1, 2008
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

A i dobrym pomysłem, jak już mamy troszkę wypłukaną kulkę jest płukać ją pod bieżącą wodą, znacznie szybciej to idzie.
VegePancur Mar 18, 2014

Zrobiłam z prawie kilograma mąki, dodałam olej do ciasta i nie wiem, czy dobrze zrobiłam, czy olej tylko do marynaty? Wyszła mi taka kulka mniej więcej wielkości dłoni. Ugotowałam, odsączyłam, pokroiłam, zamarynowałam (jak tutaj puszka.pl/przepis/4813-kotlety_z_seitanu_marynowanego_z_czosnkiem.html) w papryce słodkiej, ostrej, sosie sojowym i przyprawie do kurczaka, usmażyłam. Seitan wyszedł średnio zwarty, więc to takie flaczki wyszły. Ale jest dobry, tylko strasznie chłonie tłuszcz. Mojej mięsożernej rodzice też smakował :D. Trochę mi teraz leży na żołądku, więc nie wiem, czy jeszcze kiedyś go zrobię, ale warto było spróbować tego przepisu.
VegePancur Mar 18, 2014

Próbował ktoś. Można spokojnie mrozić.
limesik May 6, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Gulasz z seitanem i warzywami (wegańska)
Pomidorowy sos wegetariański z seitanem (wegańska)
Kotlety z seitanu marynowanego z czosnkiem (wegańska)
Chińska jajecznica (ovo-wege)
Chińskie ciasteczka z wróżbą (ovo-wege)
Makaron chiński na ostro (wegańska)
Amarsotto z pieczarkami i mieszanką chińską (wegańska)
Sos z mieszanką warzyw chińskich (wegańska)
Fasolka szparagowa na sposób chiński (wegańska)
Makaron chiński z warzywami (po zabrzańsku) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas