7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Seitan czyli chińskie "mięso"

Seitan jest w przygotowaniu nietrudny, lecz trochę czasochłonny. Nie należy przesadzać z objadaniem się seitanem ze względu na wysoką zawartość białka (jest to po prostu przyprawiony gluten). Można go piec, smażyć, grillować, wędzić itd. A później podawać z ryżem, z ziemniakami, z chlebem, jak kto woli. Bardzo dobry jest wystudzony seitan w bułce z warzywami i sosem. Smacznego!

Średnia ocena: [4.583333333333333 z 12 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [36]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

mąka pszenna
woda
przyprawy, wskazany jest sos sojowy
olej lub oliwa

Przygotowanie:

Dowolną ilość mąki zagnieść w misce lub dużym garnku tak, aby ciasto kleiło się do rąk, ale nie rozlewało się. Zostawić na pół godziny. Ciasto zalać wodą i jednostajnie ugniatać tak, żeby masa pozostała w jednym kawałku. Gdy na dłoniach pojawi się biały osad, wodę wylać i wlać czystą wodę i tak w kółko, aż z masy zostanie żółtawa, gumiasta kula. Będzie znaczyło to, że otrzymaliśmy już gluten. Pod koniec można robić to w durszlaku.

Następnie gumiastą kulę gotować w mocno osolonej wodzie (gdy wypłynie na wierzch, gotować jeszcze około 15 min.). Po wyjęciu zauważymy, że seitan fakturą i innymi parametrami fizycznymi przypomina mięso. Teraz seitan porozrywać lub pociąć na dowolnej wielkości kawałki, natrzeć przyprawami i oliwą (przyprawy dobrać dowolnie, wskazany jest sos sojowy). Gdy chcemy, żeby seitan jeszcze bardziej przesiąknął przyprawami, przyrządzamy marynatę z oliwy i przypraw i zostawiamy w niej seitanowe kawałki na kilka godzin.

GO xV(E)G(A)Nx

Wskazówki i uwagi:

Przy ugniataniu uzbroić się w cierpliwość i najlepiej robić to w wannie - plamy są trudne do pozbycia się, w związku z czym najlepiej też ubrać się na roboczo :-).

Przy gotowaniu seitan powiększy się nieco, więc lepiej gotować go w większym garnku. Po wyjęciu z garnka ostudzić w zimnej wodzie. Uważać przy krojeniu, bo w środku seitan będzie jeszcze gorący.

Ze względu na 100% zawartość glutenu nie wskazane dla alergików. W ogóle potrawa ta nie jest zbyt zdrowa, więc sugeruję nie spożywać jej zbyt często.
Nadesłał(a) ~xSx, dnia: 2008-08-01 06:16:00.463
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

A i dobrym pomysłem, jak już mamy troszkę wypłukaną kulkę jest płukać ją pod bieżącą wodą, znacznie szybciej to idzie.
VegePancur 2014-03-18 20:04:18.747

Zrobiłam z prawie kilograma mąki, dodałam olej do ciasta i nie wiem, czy dobrze zrobiłam, czy olej tylko do marynaty? Wyszła mi taka kulka mniej więcej wielkości dłoni. Ugotowałam, odsączyłam, pokroiłam, zamarynowałam (jak tutaj puszka.pl/przepis/4813-kotlety_z_seitanu_marynowanego_z_czosnkiem.html) w papryce słodkiej, ostrej, sosie sojowym i przyprawie do kurczaka, usmażyłam. Seitan wyszedł średnio zwarty, więc to takie flaczki wyszły. Ale jest dobry, tylko strasznie chłonie tłuszcz. Mojej mięsożernej rodzice też smakował :D. Trochę mi teraz leży na żołądku, więc nie wiem, czy jeszcze kiedyś go zrobię, ale warto było spróbować tego przepisu.
VegePancur 2014-03-18 20:03:01.56

Próbował ktoś. Można spokojnie mrozić.
limesik 2013-05-06 09:24:15.268

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Gulasz z seitanem i warzywami (wegańska)
Pomidorowy sos wegetariański z seitanem (wegańska)
Kotlety z seitanu marynowanego z czosnkiem (wegańska)
Chińska jajecznica (ovo-wege)
Chińskie ciasteczka z wróżbą (ovo-wege)
Makaron chiński na ostro (wegańska)
Amarsotto z pieczarkami i mieszanką chińską (wegańska)
Sos z mieszanką warzyw chińskich (wegańska)
Fasolka szparagowa na sposób chiński (wegańska)
Makaron chiński z warzywami (po zabrzańsku) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas