7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

patrycccja : komentarze użytkownika

   15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25    


Egzotyczny dżem cytrynowo-truskawkowy dla mamy (wegańska)
Jeszcze jedna uwaga. Dżem ma piękny, intensywny, czerowo-pomarańczowy kolor. Niestety z czasem go traci, staje się coraz bledszy. Najlepiej więc zużyć go w przeciągu 3-4 miesięcy. Później nadal smakuje dobrze, ale wygląda już nie tak atrakcyjnie...
patrycccja 2012-06-21 10:57:27.883

Paszteciki francuskie z kapustą, cebulą i marchewką (wegańska)
Po 1 można zrobić samemu używając margaryny wegańskiej, np. Alsan (tak, wiem, drogo i masa pracy). Kilka osób pisało też o cieście francuskim z Biedronki, choć ja kiedyś szukałam i koło mnie nie ma.
patrycccja 2012-06-12 23:25:35.959

Mleko sojowe (wegańska)
Ja mam co prawda doświadczenie tylko z mlekiem z migdałów i orzechów, ale gaza sprawdza się znakomicie, tyle że kilka razy złożona. Czyli przez chyba 4 warstwy. Gazę rozkładam na sicie, przecedzam mleko, a to co zostaje wyciskam bardzo mocno, skręcając gazę jak przy wyżymaniu. Działa i nie wiem czemu przy okarze miałoby nie działać.
patrycccja 2012-06-12 23:22:12.106

Małe tarty (tartaletki) z naturalnym jogurtem sojowym i jagodami (wegańska)
O rety, totalna porażka... Ciasto było niesamowicie lepkie, ciągnące, nie do rozwałkowania - w sumie logiczne, bo właśnie tak zachowuje się mąka z wodą. Choć myślałam, że mus jabłkowy da jednak trochę inny efekt. Po upieczeniu wyszło coś, co zupełnie nie przypominało tartaletek ze zdjęcia - mocno wyrosło i wyglądało bardziej jak muffiny ;) Do tego było bardzo zwięzłe, a smakowało jak pieczywo z posmakiem jabłkowym :/ Beztłuszczowe eksperymenty zostawię jednak innym, a sama zostanę przy kruchym spodzie, do którego tłuszcz jest konieczny.
patrycccja 2012-06-12 23:15:04.465

Jogurtowe ciasto z rabarbarem (lakto-ovo-wege)
o średnicy 2 cm? ;D
patrycccja 2012-06-11 11:27:42.178

Keks jogurtowo-kokosowy z kaszy kuskus (wegańska)
Nie, gotować to chyba nie, bo nie wchłonie później jogurtu. Ja bym tylko podprażyła - 30 min. pieczenia w wysokiej temp. chyba powinno wystarczyć, żeby kasza jaglana nie była surowa. Tak myślę, ale nie jestem pewna...
patrycccja 2012-06-11 11:12:12.96

Paluszki słone z czekoladą (wegańska)
Czekoladę, a więc pewnie też polewę czekoladową, możesz ponownie rozpuścić w kąpieli wodnej albo mikrofali (na bardzo niskiej mocy!). Tutaj od opakowania polewy odcinasz tylko rożek, więc pilnując, żeby stała pionowo, będziesz też mogła ją ponownie rozpuścić w opakowaniu.
Co do maczania w czekoladzie, to oczywiście zrobisz jak ci wygodniej :) Sądząc po zdjęciu, to Wings wybrała właśnie twoją metodę. Robiąc jak w przepisie otrzymasz wzorki i będziesz mogła kontrolować ilość czekolady na paluszkach.
patrycccja 2012-06-11 10:28:44.201

Kotlety z warzyw gotowanych (ovo-wege)
OMG, Ryfka, co ty robisz z moimi śliniankami! Pycha zdjęcie ;)
Robiłam kiedyś eksperymentalnie podobne kotlety i jedynym problemem była konsystencja - dlatego z własnego doświadczenia powiem wam: słuchajcie przepisu, nie traktujcie warzyw blenderem! :) Zmielcie, utrzyjcie lub rozciapcie widelcem, ale nie miksujcie :)
W wersji wegańskiej zamiast jajka proponuję zaparzone wrzątkiem płatki owsiane (doskonałe lepiszcze) i trochę mąki ziemniaczanej lub ew. sojowej lub kukurydzianej.
patrycccja 2012-06-05 13:55:01.386

Roti, chapati - płaski, "smażony" chlebek indyjski (wegańska)
Moja też robiła podpłomyki i to NIE BYŁO TO! :) Podpłomyki przypiekało się z jednej i drugiej strony i gotowe. Tutaj chodzi o takie obchodzenie się z plackiem, żeby para wodna go od środka "nadmuchała" jak balonik. Później to powietrze schodzi, ale dzięki temu roti jest elastyczne. Czyli podobne ale nie to samo :)
patrycccja 2012-06-03 19:41:19.705

Pieczarki w sosie własnym (lakto-wege)
W opisie przepisu masz propozycje: "Bardzo dobre do chleba, kopytek albo jako dodatek do ziemniaków i surówki. W restauracji, z której wzięty jest przepis, podaje się je do chleba z dodatkiem chilli". Do ryżu i kaszy, np. gryczanej lub jęczmiennej, na pewno też pasuje + do tego surówka.
patrycccja 2012-06-02 12:49:54.356

Smalec wegetariański (wegańska)
Nie, podobno jeszcze tłuszcz kokosowy się sprawdza. Też jest biały, twardy i właściwie bez smaku. Ale margaryna faktycznie jest zupełnie inna i się nie nadaje.
patrycccja 2012-05-31 10:45:56.907

Czekoladki (pralinki) z migdałami lub orzechami, bez mleka (wegańska)
Zwykłe tofu ma inną konsystencję, więc generalnie trzeba by pokombinować z tofu i wodą lub mlekiem sojowym. Zastanawiałam się, czy by tak wyszło, ale nigdy nie próbowałam.
patrycccja 2012-05-23 19:50:30.108

Dietetyczne "pesto" di prezzemolo (z natki pietruszki) (wegańska)
To faktycznie bardziej na dressing wygląda. Mathilda, do czego to używasz?
patrycccja 2012-05-23 19:47:42.028

Hiram - konfitura z rabarbaru z imbirem (wegańska)
Luna7, ja notorycznie zmniejszam ilość cukru w dżemach. Jak na 1 kg owoców daję 200-250g cukru to max. Nigdy żaden mi się nie zepsuł - tyle że ja zawsze dżemy jeszcze pasteryzuję, nawet jak słoiki wyparzone. Nie jest to konieczne, ale zawsze to pewniej, że wytrzymają dłużej. Nie pasteryzuję tylko przecieru pomidorowego i przetworów do szybkiego zużycia.
patrycccja 2012-05-23 19:41:10.533

Kurki - mrożenie (wegańska)
No dobra, przydałoby się wsparcie grzybiarzy. Ja się męczę z tym czyszczeniem, bo grzybów nie powinno się "namaczać". Chłoną wodę jak gąbka. A ty mi mówisz że to na darmo? Że z kurkami jest inaczej?? To jak to w końcu jest?
patrycccja 2012-05-18 11:58:34.214

Szparagi w cieście francuskim (lakto-wege)
A co ma się stać - eksplodują? ;) Pamiętaj tylko że zielone szybciej "się robią" więc krócej gotuj - http://puszka.pl/przepis/3150-gotowanie_szparagow-przepis_podstawowy.html Albo przesmaż ze 3 min. jeśli masz wystarczająco dużą patelnię.
patrycccja 2012-05-18 10:56:40.964

Bananowiec z galaretką bez pieczenia (wegańska)
No Galatelli to ja do tej pory nigdzie nie znalazłam... A Delecta faktycznie ma "galaretki na szybko", które są z karagenem! Sprawdziłam skład na food-info.net i poza enigmatycznymi aromatami jest wegański. Świetnie, że spozycjonowali to jako produkt, który daje klientom dodatkową wartość, a nie nie-wiadomo-co dla dziwaków. Może się w takim razie utrzyma na rynku :)
Zastanawia mnie tylko czemu dali 3 różne regulatory kwasowości zamiast 1, jak w zwykłych galaretkach. W składzie mamy więc cytrynian trójsodowy - chemicznie brzmiący, choć "produkowany jest z melasy za pomocą pleśni Aspergillus Niger".
patrycccja 2012-05-18 10:47:20.703

Migdałowe księżyce (kruche ciasteczka) (wegańska)
Faktycznie są smaczne, choć nie czuć migdałów, raczej wanilię. Ja bym dodała do ciasta troszkę soli, żeby smak ciasteczek był pełniejszy, nie taki płaski. Świetne z domowym dżemem truskawkowym :) Osobiście następnym razem poszukam przepisu, gdzie migdały bardziej dominują i gdzie nie ma margaryny, ale ogólnie ciasteczka są bardzo dobre. I cudownie pachną! :)
patrycccja 2012-05-12 21:38:00.484

Omlet z tofu z płatkami drożdżowymi (wegańska)
Moim zdaniem lepiej poczekać aż kupisz płatki :) To zupełnie inny smak niż drożdże piekarskie, które w dodatku są aktywne, więc będą rosnąć i zmienią zachowanie całej masy.
patrycccja 2012-05-12 14:04:15.247

Owsiany placek z owocami (wegańska)
Koralina, wystarczy zmielić (w młynku do kawy lub blenderze) płatki owsiane i już masz mąkę. Bo czym zastąpić to nie wiem :)
patrycccja 2012-05-11 12:18:10.698

Zupa krem z topinamburu z gałką muszkatołową (wegańska)
Ja znalazłam nie tylko na allegro, ale: "Cena: 1 zł/kg (min. zamówienie: 1000 kg)" ;D Z ciekawostek to znalazłam jeszcze info: "można spożywać je na surowo, są soczyste, chrupiące (takie białe rzodkiewki pozbawione ostrości)" - Luna7, próbowałaś?
patrycccja 2012-05-11 12:04:32.202

Kwas chlebowy ze skórką cytrynową lub pomarańczową (wegańska & RAW)
Luna, o chleb na zakwasie właśnie chodzi - tak jak we wszystkich przepisach z kiszeniem, np. zakwasie do barszczu czerwonego. Wiem że teraz nawet byle co z dodatkiem karmelu uchodzi za pieczywo razowe (bo przecież jest ciemne ;), ale tu chodzi o _prawdziwy_ chleb :)
patrycccja 2012-05-11 11:49:46.456

Kasza jęczmienna w przyprawach z pomidorem i oliwkami (wegańska)
lebioda, nie do końca masz rację. Oliwa extra vergine jest do użytku na zimno. Ale gorsze rodzaje oliw, np. sansa, są przeznaczone do smażenia.
patrycccja 2012-05-10 13:26:10.777

Kotlety z kaszy kuskus i czerwonej soczewicy (wegańska)
mena77, przepis powinien służyć wszystkim, a nie tylko tym, co i tak "umieją robić", a poza tym ludzie maja różne gusta - więcej wyrozumiałości :) tiare napisała "Może szał u niemowląt zrobiło", więc rozumiem, że było mdłe, bez smaku. no i nic dziwnego, skoro w przepisie nie ma przypraw, a smak może wprowadzić tylko bulion. albo jednak dodajesz sól i inne przyprawy albo sporo bulionu w proszku/ z kostki, który ma intensywny smak i zawiera dużo soli. Zgadza się?
patrycccja 2012-05-10 13:21:50.6

Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
czuszka, nie jest ważna ilość foremek tylko ich powierzchnia. składniki są podane "na 2 wąskie formy o dł. 30-40 cm". jeśli chcesz zrobić z połowy składników to weź jedną keksówkę 30cm albo inną formę (nawet tortownicę) o takiej samej powierzchni. bo rozumiem że chleb wyszedł ci o odpowiedniej miąższości?
patrycccja 2012-05-10 13:13:08.939

   15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas