7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

patrycccja : komentarze użytkownika

   13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23    


Bułki faszerowane porem z kurkami (wegańska)
Agnmid, jasne że inne grzyby też mogą być! Zwłaszcza leśne lub kanie będą super, bo bardziej aromatyczne niż pieczarki. Ale pasują każde - tak jak do naleśników :)
patrycccja 2012-09-17 17:31:37.801

Papryka z pomidorami w oliwie (do słoików) (wegańska)
Tej oliwy chyba jednak musi być całkiem sporo - inaczej nie osiągniemy wystarczająco wysokiej temperatury, całość będzie się raczej dusić niż smażyć, a w efekcie wyjdzie nam pyszne, acz zbyt rozdrobnione.... leczo ;) Niezależnie od tego, jak mało soczystych pomidorów użyjemy. Niestety nawet w książce nie znajdziemy więcej konkretów niż tutaj - poza zdjęciem, na którym widać, że całość jest gęsta i że bynajmniej nie są to kawałki papryki w sosie pomidorowym. Uczcie się więc na moich błędach ;)
patrycccja 2012-09-16 19:55:33.606

Krem jaglano-truskawkowy (wegańska)
Nie urzekł nas... Pewnie moja wina - nie utrafiłam w proporcje. Smak nie był tak truskawkowy, jakbym chciała. Szkoda, że nie ma tu orientacyjnych proporcji, byłoby łatwiej :) Dodatek mleka kokosowego natomiast był udany - zostało mi 1/3 puszki i akurat zużyłam do kremu. Kiedyś spróbuję jeszcze raz. Myślę, że wanilia świetnie by tu pasowała. Aha, i róbcie dość rzadki krem - stygnąc gęstnieje :)
patrycccja 2012-09-09 19:22:08.012

Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska)
Kiszenie ogórków: "Ze względu na małą zawartość cukrów oraz szybkie zanikanie tych związków na skutek procesów oddechowych, a także obniżanie się jędrności owoców, przerób powinien następować w dniu zbioru. Gdy nie jest to możliwe ogórki należy przechowywać w obniżonej temperaturze (około 12oC). Świeżo zebrane owoce mają tylko 1,5-2% cukrów decydujących o fermentacji. Ponadto kiszenie nie następuje we własnym soku, jak w przypadku kapusty, ale w zalewie solankowej, co powoduje dodatkowe obniżenie stężenia cukrów (dlatego ogórki kiszone mają niższą kwasowość niż kapusta).". Ha! I dlatego w tym przepisie do zalewy dodaje się odrobinę cukru! Zawsze mnie to zastanawiało :) Polecam cały artykuł: http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1872 i jego pierwszą część: http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1828
patrycccja 2012-09-09 14:25:20.972

Mrożone kostki ziołowe lub czosnkowe (na zimę) (wegańska)
Słuchajcie, folia nie przymarza, bo zioła są w oliwie/oleju a nie wodzie :) Ja tylko pierwszym razem robiłam kostki do pudełeczka. Teraz po pierwsze nie robię wałeczków, tylko takie szersze dość płaskie "listki", a kiedy potrzebuję bazylii, odwijam z folii, odłamuję ile mi trzeba, a resztę zawijam i chowam do zamrażarki. I tyle :)
patrycccja 2012-09-08 10:57:36.477

Sos chilli do słoików (z papryki słodkiej i chili) (wegańska)
Marta, teraz to już może lepiej zostaw. Pasteryzuje się gorące słoiki. Chodzi o to, że zawartość słoika jest gorąca, więc 5-10 min. od zagotowania wystarczy. Jakbyś wstawiła zimne słoiki, to musisz gotować odpowiednio dłużej, żeby cała zawartość, aż do samego środka, się nagrzała. Nawet nie wiem ile dłużej... ja bym pewnie trzymała 30-40 min. dla pewności.
patrycccja 2012-09-08 10:53:34.392

Mąka bezglutenowa - uniwersalny "biały" mix (wegańska)
Super! :) Co do gęstości, to ciasto na "naleśniki w 10 minut" jest rzadsze niż większość osób jest przyzwyczajona - ale to działa! Całą magię zawdzięczamy chyba dodatkowi skrobi (mąki ziemniaczanej)... W każdym bądź razie nie zastanawiaj się, tylko następnym razem spróbuj takich proporcji... zawsze możesz później dodać więcej mąki :)
patrycccja 2012-09-07 22:33:51.983

Babka cytrynowa (wegańska)
Ostatnio Wojtek przeoczył olej, a że ciasto było za gęste (ciekawe czemu ;) to dodał więcej wody. O dziwo wyszło bardzo dobre - bardziej gumowate w konsystencji, ale bardzo dobre. Wersja beztłuszczowa działa ;D
patrycccja 2012-09-07 21:25:59.434

Cytrynowa owsianka (wegańska)
Hm, nie zachwyciła mnie. Dla mnie jednak klasyczna owsianka na mleku, z dodatkiem soli (http://puszka.pl/przepis/6028-owsianka-tradycyjne_platki_owsiane_na_mleku.html) jest nie do pobicia! Wersja cytrynowa jest albo taka trochę bez smaku albo już za kwaśna. Ostatecznie dodałam sporo słodkich owoców (banany, suszona żurawina, brzoskwinie ze słoika) i dało radę, jednak jak dla mnie sól jest lepszym dodatkiem niż sok z cytryny. No ale rzecz gustu :)
patrycccja 2012-09-07 11:33:21.87

Mąka bezglutenowa - uniwersalny "biały" mix (wegańska)
Aha, mąka i skrobia ziemniaczana - wbrew temu co wiele osób sądzi (i wypisuje w necie!) są to różne rzeczy :) Mąka zawiera skrobię, ale oprócz niej również inne rzeczy, m.in. trochę błonnika (ok. 6%), białka (7%), ciut tłuszczu. To, co kupujemy jako skrobię ziemniaczaną oczywiście nie jest skrobią czystą chemicznie, też jest lekko "zanieczyszczona" tymi dodatkami, ale są to tylko zanieczyszczenia (np. 0,4% błonnika). Większa różnica jest w przypadku kukurydzy - widać ją gołym okiem, bo mąką jest żółta, a skrobia kukurydziana wygląda jak ziemniaczana (jest biała i "skrzypi" w palcach). Ale nawet w przypadku skrobi i mąki ziemniaczanej różnica może mieć znaczenie - jeśli zrobimy np. kisiel z mąki, a nie skrobi, to będziemy delikatnie czuć na języku jakby taki pyłek i inny posmak.
patrycccja 2012-09-07 10:36:24.345

Mąka bezglutenowa - uniwersalny "biały" mix (wegańska)
Nie, nie jestem bezglutenowcem - na szczęście :) Ale przez miesiąc byliśmy dla eksperymentu na diecie bezglutenowej: https://www.facebook.com/PuszkaplBezglutenowo Ogólnie po tym miesiącu spodobało nam się ograniczenie glutenu, więc będziemy jeszcze testować różne tego typu przepisu. No i ogólnie lubię czasem takie eksperymenty i wyzwania, poznawanie nowych rzeczy :) W dodatku docelowo chcę przekształcić puszka.pl tak, by służyła też bezglutenowcom. Polecony przez ciebie artykuł na pewno przeczytam :)
patrycccja 2012-09-07 09:46:43.657

Sos chilli do słoików (z papryki słodkiej i chili) (wegańska)
Swoją drogą, uwielbiam makaron z tym sosem :D Do tego jeszcze kapka oliwy i niebo w gębie! Wiem, że takie połączenie to jakaś dietetyczna masakra, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić :) Poza tym świetne jako awaryjny obiad.
patrycccja 2012-09-06 21:10:58.297

Sos chilli do słoików (z papryki słodkiej i chili) (wegańska)
Pasteryzowanie nie jest konieczne pod warunkiem, że słoiczki i zakrętki są wyparzone, a sos nakładany gorący. Ja jednak zazwyczaj dla pewności pasteryzuję :) Dla małych słoiczków wystarczy 5-10 min. od momentu zagotowania wody.
patrycccja 2012-09-06 21:07:30.706

Mrożone kostki ziołowe lub czosnkowe (na zimę) (wegańska)
Marta, nie, nie tak :) Ścięta bazylia to jedno, a przycięta bazylia i młode gałązki pozostawione w doniczce to drugie. Po prostu nie należy ścinać bazylii przy samej ziemi, a jedynie ją przyciąć. I podlewać, żeby rosła sobie dalej :)
patrycccja 2012-09-06 21:01:02.064

Bakłażany w sosie orzechowym (wegańska)
Sos jest niezły, ale szału nie ma. Może to moja wina, bo nie wiedziałam jak/ nie umiałam właściwie go doprawić. Na 1/2 porcji dodałam ok. 1/4 łyżeczki soli + 1,5 łyżeczki soku z cytryny + łyżeczkę octu ryżowego. Jeśli ktoś potrafi lepiej, to chętnie spróbuję jeszcze raz podejść do tego przepisu, bo orzechy generalnie uwielbiam :)
patrycccja 2012-09-03 19:23:49.02

Dżem z borówki brusznicy (czerwonej) z jabłkami i cynamonem (wegańska)
Nie miałam porzeczek, dlatego zastąpiłam je antonówkami. Dżem wyszedł bardzo przyjemny, o idealnej konsystencji, ale za słodki, zdecydowanie za słodki. Zmieniłabym więc tyle, że cukru dałabym max. 1/2 szkl., a dodatkowo jeszcze trochę soku z cytryny lub przecieru z pigwowca - generalnie więcej kwaśnego smaku, którego antonówki jednak miały trochę za mało (bo też były dojrzałe, więc łagodniejsze). Dżem potraktowałam jeszcze takim czymś do ugniatania ziemniaków na puree, żeby nie zostało tyle całych borówek. Aha, kto lubi cynamon, może śmiało dać go więcej, bo właściwie go nie czuć - a szkoda :)
Z podwójnej porcji wyszło mi 5 słoiczków po 200 ml.
patrycccja 2012-09-02 13:33:30.897

Szuszone pomidory w oliwie (domowej roboty) (wegańska)
kejtik, w zeszłym roku suszyłam pomidory po raz pierwszy i z tego co zauważyłam, to robi się tak, jeśli pomidory są za mało wysuszone. Pomidory są wtedy grubsze, mają nieco inną, bardziej miękką konsystencję i właśnie ta skórka dość łatwo się oddziela.
patrycccja 2012-08-30 09:43:48.514

Ciasto "zeberka" (wegańska)
Zgadza się, zastąpienie mąki pszennej to nie lada wyzwanie. Chodzi o gluten zawarty w pszenicy - to taki ciągliwy składnik, który zapewnia odpowiednią konsystencję ciasta jak i to, że podczas pieczenia uwięzione w nim zostają pęcherzyki powietrza.
patrycccja 2012-08-28 21:47:40.64

Pasta z groszku konserwowego z kuminem (wegańska)
Tak, po zmieleniu w moździerzu ma prawie taka samą objętość. Zresztą dostosuj ilość do własnego gustu - nie musisz od razu dawać całego :)
patrycccja 2012-08-27 17:33:06.019

Tofu w sosie curry (z woka) (wegańska)
Owszem, są takie kostki, ale nie dostaniesz ich w przeciętnym sklepie. Są to kostki wyłącznie zagranicznej produkcji. Zawsze też możesz kupić bulion w proszku - jest łatwiej dostępny.
patrycccja 2012-08-24 22:27:12.495

Dżem z borówki brusznicy (czerwonej) z jabłkami i cynamonem (wegańska)
Natka, Google twoim przyjacielem! Na prawdę! :) Jak nazwa przepisu wskazuje, borówka brusznica jest czerwona. Wygląda jak czerwona jagoda leśna. A jak niedojrzała, to biało-zielona :) Ja kupuję pod Halą Mirowską (W-wa). Już zresztą są, ale większy wysyp powinien być we wrześniu, a nawet początku października. A ten przepis na pewno wypróbuję! :)
patrycccja 2012-08-23 22:12:40.932

Kwiaty dyni/cukinii smażone w cieście naleśnikowym (wegańska)
Ksz, ale męskie przecież możesz zrywać! I tak niedługo przekwitną i urosną nowe, z tego co się dowiedziałam :)
patrycccja 2012-08-23 22:05:22.747

Kwiaty dyni/cukinii smażone w cieście naleśnikowym (wegańska)
Nie wiem jak gdzie indziej, ale w W-wie na targu nigdy nie widziałam. Ja mam od lokalnego rolnika. Jeszcze zostaje po rodzinie/ znajomych pytać. Albo w skrzynce na balkonie wysiać, o ile nie mieszka się za blisko ulicy ;)
patrycccja 2012-08-23 22:03:31.244

Ocet jabłkowy (wegańska)
Iwo-na, a jabłka jesz? Ze skórka czy obierasz? A warzywa owoce kupujesz wyłącznie eko czy zwykłe? No i chyba masz odpowiedź :) Jasne, że najlepiej mieć niepryskane i to nie tylko owoce, ale jak się nie ma co się lubi... Poza tym nawozy mają okres karencji, po którym produkty spożywcze nadają się do spożycia (nie wnikam co dokładnie to znaczy). Tak czy siak, cokolwiek w jabłkach zostanie, to przy robieniu octu jabłkowego się nie rozmnoży ;) Więc bym nie panikowała.
patrycccja 2012-08-23 19:42:03.458

Ogórki konserwowe powalające na kolana (wegańska)
Bardzo lubię ogórki konserwowe. Lubiłam nawet jako dziecko. Chociaż mama zawsze pilnowała, żebyśmy zjadły tylko trochę, bo wiadomo - ocet, a właściwie zawarty w nim kwas octowy, do zdrowych nie należy. Więc postanowiłam spróbować z octem jabłkowym - jako jedyny z octów zawiera kwas jabłkowy, a nie octowy. Niestety eksperyment nie całkiem poszedł po mojej myśli... Ogórki nie smakują prawidłowo, ich smak jest za słaby, mało kwaśny... a w dodatku ogórki z czasem zbielały ;D No nie całkiem, ale znacznie. Bardzo to wszystko dziwne ;) Może to nie wina octu jabłkowego, tylko octu tego producenta? O dziwo był kwaskowo-słodkawy.... A wy macie w tym temacie jakieś doświadczenia?
patrycccja 2012-08-23 18:49:02.733

   13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas