7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

patrycccja : komentarze użytkownika

   5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15    


Tarta z cukinią i kwiatami dyni/cukini (wegańska)
A czy stare przepisy są na nowym blogu? Chyba nie, tarty tam nie znalazłam...
patrycccja 2013-08-22 20:42:32.531

Wiśnie w soku własnym (wegańska)
Wyglądają ciemno, ale i żółto, bo były robione wieczorem i fotografowałam przy sztucznym świetle :) Do słoików wkładamy oczywiście wiśnie surowe, tyle że wypestkowane.
Co do dżemów to ja od lat robię niskosłodzone - albo w ogóle bez cukru (mus jabłkowy, powidła) albo max. 100 g cukru na 1 kg owoców. Przechowują się świetnie, nawet 3 lata (dłużej nie próbowałam), tylko po otwarciu nie można ich trzymać miesiącami, zwł. musu jabłkowego. Spróbuj, warto! :)
patrycccja 2013-08-20 10:20:28.02

Spring Rolls - "surowe" sajgonki doskonałe również na upał (wegańska)
Emmmm, nie wiem. Nigdy nie miałam takiego problemu, ale nie mam często do czynienia z papierem ryżowym :) Długo go namaczałaś? Ja tylko chwilę - byle był cały giętki.
patrycccja 2013-08-18 19:07:26.113

Ocet jabłkowy (wegańska)
Orzechowa, kiedyś miałam podobne przejścia. Nie wiem czy to zależy od odmiany czy stopnia świeżości, ale moje też nie chciały zatonąć... Pierwsza próba skończyła się pleśnią, ale za 2gim razem pracowicie codziennie zdejmowałam wierzchnie skórki i ogryzki i mieszałam całość. Codziennie. Aż w końcu po dość długim czasie zostały już tylko te, co utrzymywały się pod powierzchnią wody :)
Co do kożucha, to mi też się zrobił po jakimś czasie. Myślę, że to kwestia parowania płynu. Nie wiem, w każdym bądź razie ocet był ok w smaku i zapachu. Tyle że mniej kwaśny niż kupny - myślę, że dla otrzymania mocniejszego octu konieczny jest dodatek cukru.
patrycccja 2013-08-15 16:28:12.255

Spagetti z kurkami (wegańska)
Orzechova, absolutnie nie. Robisz dokładnie zgodnie z przepisem i wychodzi bosko! :)
patrycccja 2013-08-13 10:25:54.514

Bossski sos pomidorowy do gołąbków, warzyw, kasz, czegokolwiek (wegańska)
Wyszedł bardzo fajny sos pomidorowy, bardziej kwaskowy niż się spodziewałam. Jednak do bosssskości prawdziwego sosu do gołąbków nawet się nie zbliża... sorry, ale tu jestem zatwardziałą tradycjonalistką ;D Co nie zmienia faktu, że do innych zastosowań lub w przypadku gołąbków pieczonych świetnie się sprawdza.
Testowałam też opcję ze śmietaną ze słonecznika (w zasadzie rozmiksowanym na gładko słonecznikiem z wrzątkiem). Fajnie całość zabieliła i złagodziła smak, ale konsystencja jednak była słaba... Chciałam mieć gęsty sos, a taki niestety dość szybko tak jakby "pękał" i nie wyglądał ciekawie... Muszę jeszcze nad tym popracować, bo pomysł mimo wszystko obiecujący :)
patrycccja 2013-08-13 10:24:29.862

Najlepsze burgery wegańskie jakie jadłam! (wegańska)
Oliwka-oliwka, sorry, źle zrozumiałam przecinek, stąd ta zmiana na "+". Dla mnie przecinek oznacza wymienianie kolejnych składników i obawiam się że przy twoim zapisie również sporo osób źle by to odczytało, więc koniec końców na dobre wyszło, bo teraz przynajmniej przepis jest jednoznaczny :)
patrycccja 2013-08-13 09:56:42.247

Naleśniki z brzoskwiniami i orzechami włoskimi (wegańska)
Jedna nieścisłość: 3 łyżki oleju występują w składnikach ciasta, a używane są przy nadzieniu zamiast łyżki margaryny. Więc jak to właściwie powinno być, żeby składniki i przepis się zgadzały? :)
patrycccja 2013-08-12 18:36:19.806

Bułki najłatwiejsze "nocne" (wegańska)
OK, z odrobiną cukru to ma już znacznie więcej sensu :) Poprawiłam przepis.
patrycccja 2013-08-12 18:22:41.692

Bułki najłatwiejsze "nocne" (wegańska)
Czy ten przepis jest kompletny? Jeśli tak, to dlaczego najpierw dodać odrobinę soli, żeby za chwilę dodać całą? Dlaczego w ogóle nie wymieszać wszystkiego na raz? Albo najpierw wymieszać suche, a na koniec woda. To by miało więcej sensu.
patrycccja 2013-08-12 13:08:13.982

Surówka z selera, marchewki i jabłka w trzech wariantach (wegańska & RAW)
Solshine, majonez może być wegański. Tradycyjny majonez nie jest, ale można kupić majonez roślinny lub zrobić samemu - przepisy również w Puszce.
patrycccja 2013-08-05 21:32:40.89

Daikon gari - biała rzodkiew a'la imbir gari (dodatek do sushi) (wegańska & RAW)
Jak najbardziej :) Ma smak bardzo zbliżony do imbiru gari, tylko łagodniejszy. Nie wykręca nawet "początkujących" ;D
patrycccja 2013-08-04 09:34:31.89

Bób smażony po prostu, bez obgotowywania (wegańska)
Są pyszne! Mają po prostu inną konsystencję - co kto lubi. Ja uwielbiam! :)
patrycccja 2013-08-02 21:00:39.779

Kolorowa chińszczyzna z makaronem sojowym lub ryżowym (wegańska)
Hm, traktowane są razem dlatego że ja jednak nie czuję takiej różnicy w smaku jak ty :) Zastępowanie pszennego ryżowym jest wg mnie średnie... czasem daje radę, a czasem... kończy się jak zastępowanie pieczywa wafelkami ryżowymi ;) O tych różnicach, m.in. w łamliwości, wiem, ale mimo wszystko traktuję je dość zamiennie. Co widać również po powyższym przepisie ;)
Przyjmuję jednak uwagę i ... hm, za jakiś czas, nie obiecuję że szybko, postaram się odkręcić połączenie tych makaronów jako jednego składnika :)
patrycccja 2013-07-31 14:12:24.95

Egzotyczny dżem cytrynowo-truskawkowy dla mamy (wegańska)
Maluwa, przeczytaj starsze komentarze. Nie wiem co miała na myśli Arleta, ale ja robiłam wywar z miąższem z cytryny.
patrycccja 2013-07-27 22:20:23.707

Bananowe tofurniki z patelni (wegańska)
A domowy krytyk orzekł: Hm, dobre. Ale bananowe lepsze. ;)
http://puszka.pl/przepis/5970-racuchy_mega_bananowe-precyzyjne_proporcje.html
patrycccja 2013-07-25 12:21:52.102

Bananowe tofurniki z patelni (wegańska)
No właśnie, wcale nie wyszły bardzo słodkie :) Użyłam dobrze dojrzałych bananów, ale nie takich bardzo bardzo. Pewnie to od nich głównie zależy ostateczny smak. Ogólnie są bardzo fajne, ale faktycznie bardzo delikatne. Następnym razem poeksperymentuję z dodatkiem mąki ziemniaczanej - może będą bardziej spoiste i takie "konkretne". Niskosłodzona, korzenna "konfitura" wiśniowa (tegoroczny wynalazek :) pasuje do nich genialnie!
patrycccja 2013-07-25 12:21:26.574

Tofu z warzywami w stylu indyjskim (wegańska)
Ach, myślałam że skoro potrawa "w stylu indyjskim" to kminek też indyjski :) Obie przyprawy smakują kompletnie inaczej, choć wyglądają bardzo podobnie. Polecam spróbowanie kuminu bo jest cudny!!!! Jedna z moich ulubionych przypraw :D
patrycccja 2013-07-24 23:36:46.511

Tofu z warzywami w stylu indyjskim (wegańska)
Rozumiem, że kminek indyjski czyli kumin?
patrycccja 2013-07-24 21:47:06.868

Wegańskie ciasto z jagodami i amarantusem (wegańska)
Orzechova, w przypadku wypieków spokojnie.
Ekstrakt zazwyczaj jest na alkoholu, więc np. w deserach, gdzie nie ma szansy odparować, może się wybijać smakiem.... więc w tym jednym przypadku lepiej ekstraktu nie stosować. Ale poza tym dowolnie wymieniaj-zamieniaj. Wszystko co waniliowe się nada :)
patrycccja 2013-07-24 12:29:22.826

Puszyste ciasto z owocami (np. ze śliwkami) (wegańska)
Bardzo fajne, lekkie, łatwe i nie za słodkie ciasto. Choć ilość cukru i tak trochę zmniejszyłam, to zwł. przy kwaśnych owocach nie jest to konieczne. Wybrałam ten przepis ze względu na dość małą ilość cukru i oleju względem mąki. Dodatkowo zrobiłam je z mąki białej pół na pół z razową. Wystarczyło wymieszać łyżką - nawet mikser nie był potrzebny :)
Zamiast napoju gazowanego (w którego składzie zazwyczaj są zupełnie zbędne dodatki) użyłam wodę gazowaną. Proszku do pieczenia dałam ok. 15 g (6 płaskich łyżeczek) ponieważ wrzucałam duuużo owoców (wiśnie i maliny, a za drugim razem również porzeczki i jagody) i bałam się, że inaczej ciasto ich nie udźwignie.

Pierwszym razem robiłam z połowy porcji w formie minimalnie mniejszej niż standardowa duża blacha. Ciasto wyszło niskie i takie mi nawet bardziej odpowiada. Maliny, wiśnie i jagody rządzą :)
patrycccja 2013-07-23 20:29:40.245

Ciastka jaglane z czekoladą (wegańska)
"1 łyżka oleju kokosowego" - zawsze się zastanawiam jaki to ma sens. Czy to znacząca ilość? Jaka będzie różnica jeśli wezmę po prostu zwykły olej lub... po prostu go pominę. Koralina, masz jakieś doświadczenia w tej kwestii?
patrycccja 2013-07-22 22:08:22.754

Ekspresowa przyprawa warzywna (wegańska & RAW)
Świetny pomysł, zwł z dodawaniem do naleśników :) Można by też dodać suszone pomidory.... mmmm :D
patrycccja 2013-07-22 20:10:54.538

Chłodzący napój bananowo-truskawkowy na bazie zielonej herbaty (wegańska & RAW)
Wydawało mi się, że zielona herbata nie będzie tu pasować... ale zaryzykowałam. Opłaciło się! Herbata świetnie łamie dominującą słodycz banana :) a przy okazji całość nie jest taka gęsta. Zamiast truskawek dałam 2 garście malin, bo na truskawki już nie sezon :)
patrycccja 2013-07-22 17:22:25.23

Mangold, czyli burak liściowy (swiss chard) z makaronem i czosnkiem (wegańska)
Annakot, zazdroszczę działeczki! :) Chociaż też nie mogę tak całkiem narzekać - w W-wie można dostać mangold np. u pana Ziółko.
Świetny talerz ;D
patrycccja 2013-07-21 20:28:05.786

   5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas