7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Przekładane ciasto czekoladowo-truskawkowe

3 w 1 : szybka, łatwa, pyszna!



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ciasto:
225 g brązowego cukru
75 g oleju roślinnego w temperaturze pokojowej
175 g mąki
4 łyżki stołowe kakao lub karobu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
250 ml zimnej wody
1 łyżka stołowa octu
1 łyżeczka esencji waniliowej

glazura:
75 g ciemnej wegańskiej czekolady
75 ml mleka sojowego
40 g oleju roślinnego
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/4 łyżeczki soli
około 275 g cukru pudru

+ około 100 g truskawek (wedle uznania)

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Przygotuj dwie blaszki o średnicy 20 cm, natłuść je i wyłóż papierem do pieczenia.

Cukier i tłuszcz wymieszaj w jednej misce aż do uzyskania masy przypominającej okruchy chleba. Dodaj pozostałe składniki na ciasto i dokładnie wymieszaj. Wlej do blaszek i piecz przez około 25-30 minut. Możesz sprawdzić czy ciasto jest gotowe wkładając drewniany patyczek. Po wyciągnięciu powinien być suchy :)

Po wyciągnięciu ciast odczekaj około 5 minut aż obie części ciasta wystygną.

W tym czasie zacznij przygotowywać glazurę. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i następnie zdejmij ją z ognia. Dodaj mleko, esencję waniliową i sól, wymieszaj. Na koniec dodaj cukier puder (użyj do tego sitka).

Wyjmij pierwsze ciasto i posmaruj górę glazurą. Następnie nałóż na nie kolejną część, dociśnij. Całość posmaruj pozostałą glazurą.

Umyte, całe truskawki rozłóż na rogach ciasta. Resztę potnij na kawałki i ułóż na górze (patrz zdjęcie). Włóż do lodówki na przynajmniej 20 minut. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Z racji tego, że nie miałam dwóch takich samych blaszek upiekłam wszystko w jednej i nie bawiłam się w przekładanie glazurą, wszystko dałam na górę.

Nie użyłam tak dużej ilości cukru (omg ile cukru, cukier wszędzie!) i na pewno dodam go mniej przy kolejnym podejściu do ciasta.

Tłumaczyłam przepis z holenderskiego, więc wybaczcie dziwne sforułowania.
Nadesłał(a) natik, dnia: Jul 20, 2013
Źródło/autor przepisu: 500 Vega Gerechten, Deborah Gray
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

oh dejm it zapomniałam! przed cukrem pudrem :)
natik Aug 14, 2013

Natik, a co z olejem w glazurze? Kiedy go dodać?
patrycccja Jul 20, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ciacho czekoladowe przekładane masą czekoladowo-orzechową (bez ograniczeń)
Ciasto pszenne przekładane świeżymi owocami (np. śliwkami) (wegańska)
Ciasto czekoladowe (wegańska)
Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką (wegańska)
Czekoladowe ciasto babci (bez ograniczeń)
Wegańskie ciasto czekoladowe (wegańska)
Ciasto czekoladowo-orzechowe (wegańska)
Polewa czekoladowa do ciast (wegańska)
Ciasto czekoladowe... z czekoladą (wegańska)
Ciasto czekoladowe z bananami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas