7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Tofu z warzywami w stylu indyjskim

Jest to moja wariacja na temat indyjskiej kuchni ze składników które akurat miałem.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2

tofu - kostka 180 g
fasolka szparagowa - ok. 150 g
1/2 papryki czerwonej
1 średnia cebula
2-4 ząbki czosnku (wg. uznania)
1 łyżka ziaren kolendry
1 łyżka kminku (całego)
1 łyżka curry
1 łyżka garam masala
olej do smażenia
sól
pieprz

marynata:
sos sojowy
oliwa
suszone chili (lub chili w płatkach/proszku) - strączek lub ile chcecie

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy prostą marynatę do tofu. Mieszamy sos sojowy z oliwą. Do tego dodajemy posiekany strączek chili (oczywiście można dodać mniej lub więcej w zależności od swoich preferencji co do ostrości).

Tofu kroimy w paski (lub kostkę) i marynujemy w przygotowanej marynacie (wystarczy jakieś 20 minut, tyle ile nam zajmie przygotowywanie reszty składników).

Fasolkę szparagową obieramy i podgotowujemy aż będzie prawie ugotowana. Paprykę kroimy w kostkę. Cebule kroimy (nie musi być bardzo drobno), a czosnek wyciskamy w prasce. Następnie możemy przystąpić do smażenia.

Na dużym ogniu i niewielkiej ilości oleju podsmażamy przez moment kolendrę i kminek. Następnie dodajemy cebulę i czosnek. Podsmażamy aż cebula lekko się zeszkli, dodajemy paprykę i smażymy kolejne 2 minutki. Następnie dodajemy tofu wraz z marynatą i smażymy 3 minuty. Dodajemy fasolkę szparagową oraz curry. Smażymy jeszcze przez kilka minut i na sam koniec dodajemy łyżkę garam masala. I gotowe :)

Można podać tak jak na zdjęciu, z ryżem, lub innym dodatkiem w zależności od preferencji. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Ja do smażenia użyłem patelni wok.
Nadesłał(a) wlochatyyy, dnia: Jul 21, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Dobrze, że już wcześniej "przetestowaliście" przepis. Dzięki temu czosnek dałam później i użyłam kuminu - wyszło przepyszne!
Marcysia2002 Jul 27, 2013

Ja czosnek dodałem nieco później - przy tak długim smażeniu nie sposób go nie "przesmażyć", co powoduje, że nabiera gorzkiego smaku:)
~Grzegorz Jul 25, 2013

Ach, myślałam że skoro potrawa "w stylu indyjskim" to kminek też indyjski :) Obie przyprawy smakują kompletnie inaczej, choć wyglądają bardzo podobnie. Polecam spróbowanie kuminu bo jest cudny!!!! Jedna z moich ulubionych przypraw :D
patrycccja Jul 24, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Tofu w stylu meksykańskim (wegańska)
Czarna fasola w aromatycznym sosie w stylu indyjskim (wegańska)
"Światłowody" z warzywami w stylu egzotycznym (wegańska)
Nudle z warzywami w tajskim stylu (wegańska)
Indyjska cykoria z tofu (wegańska)
Smażone ziemniaki w indyjskim stylu - z aromatycznymi przyprawami i skórką cytryny (wegańska)
Ryż z krótko smażonymi warzywami w stylu chińskim (wegańska)
Kuskus w stylu marokańskim - z warzywami duszonymi z rodzynkami, czarnuszką i kolendrą (wegańska)
Smażone tofu z groszkiem cukrowym i kiełkami mung w stylu egzotycznym (wegańska)
Sos z tofu, np. do makaronu z warzywami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas