7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

patrycccja : komentarze użytkownika

   4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14    


Papryka "sanatoryjna" (wegańska)
Tak, wyszła doskonała! Pyszna :) Komu przeszkadza smak czosnku, może pominąć, ale mi bardzo pasuje :) Szkoda że po paru miesiącach (3-4?) robi się nieco bardziej miękka, ale i tak super! Robiłam z octem winnym i dałam tylko 60g soli, ale 80g też byłoby pewnie ok, bo papryka nie była zbyt słona.
patrycccja 2013-09-27 13:33:44.043

Papryka konserwowa (na zimę) (wegańska)
Nie wystawię oceny, bo żeby była uczciwa, musiałabym zrobić z octem 10%. Robiłam połowę z winnym i połowę z jabłkowym o niższej kwasowości - o dziwo smakowały właściwie jednakowo. Papryka wyszła trochę bez smaku, ale faktycznie była dość twarda, na pewno twardsza niż sklepowa. Ogólnie jednak zdecydowanie bardziej smakowała mi papryka "sanatoryjna": http://puszka.pl/przepis/7247-papryka_sanatoryjna_.html
Następnym razem pokroiłabym paprykę w paski a nie ćwiartki - będzie łatwiej układać, a później i tak ją kroję do sałatek, wiec na jedno wychodzi :)
patrycccja 2013-09-27 13:29:26.057

Gulasz bengalski (z ziemniaków, dyni, bakłażana i groszku lub fasolki szparagowej) (wegańska)
A! I pominęłam cukier. Bengalczycy by mi chyba nie wybaczyli ;) "Inną charakterystyczną cechą kuchni bengalskiej jest upodobanie do smaku słodkiego, co w rezultacie daje wielką różnorodność wszelkiego typu deserów i słodyczy, a także skłania do dodawania cukru lub jaggery (cukier palmowy) do większości potraw, nawet tych w założeniu słonych czy pikantnych." Więc może w cukrem i podaną ilością chili smakowałoby pełniej, lepiej.
patrycccja 2013-09-27 11:58:13.21

Gulasz bengalski (z ziemniaków, dyni, bakłażana i groszku lub fasolki szparagowej) (wegańska)
No i faktycznie, mleko kokosowe, curry i dodatkowe warzywa dla "rozwodnienia" groszku (podsmażone plasterki marchewki i kawałki papryki + reszta podgotowanej fasolki szparagowej) i była pycha! Tylko czy to ma coś wspólnego z kuchnią bengalską to nie wiem ;)
patrycccja 2013-09-27 11:54:22.472

Gulasz bengalski (z ziemniaków, dyni, bakłażana i groszku lub fasolki szparagowej) (wegańska)
Dodałam tylko trochę chili, bo nie lubię ostrych potraw. Całość wyszła łagodna i zdecydowanie mniej aromatyczna niż się spodziewałam. Dobre, ale bez rewelacji. Przydałoby się lepiej doprawić, może wprowadzić lekko kwaskowy smak. W wersji z curry, tak jak sugeruje wcześniejszy komentarz, powinno być bardzo smaczne :) Myślę że cebula też dobrze by uzupełniała sos. Zdecydowanie zmniejszyłabym ilość groszku, co najmniej o połowę. To samo sól - 1 płaska łyżka to max. W wersji z fasolką szparagową dużym błędem będzie dodanie jej pod koniec, tak jak mówi przepis... przecież będzie twarda, nie zdąży się ugotować.
patrycccja 2013-09-25 16:34:24.506

Domowy bulion krok po kroku - sekret smaku twoich zup (wegańska)
Edit, zalewam wodą w temp. pokojowej, bo z filtra (Warszawa....). Nie ma potrzeby gorącą. Warzywa, tak jak napisałam, należy "pokroić w zależności od zastosowania" :) Więc albo zostawiam w całości albo kroję na pół (jeśli potrzebuję tylko czystego bulionu) albo siekam na plasterki, jeśli mają zostać w zupie. Wrzucam do gara i przesmażam. Generalnie robię jak mi pasuje i mam ochotę :)
patrycccja 2013-09-24 10:40:58.882

Masło orzechowe - domowe, prawdziwe, najlepsze, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska)
Co???? Montreal, ja mam właśnie blender Braun Multiquick o mocy 900W. Nim mielę i zdecydowanie da się, tylko zajmuje to odpowiednio długo, 4 razy po 5 min. :) No i dlatego masło orzechowe robię raczej rzadko ;D W Vitamixie czy innym kombajnie mocarnym to pewnie są 3 sekundy i gotowe ;D Siemię mieliłam zawsze w młynku do kawy, bo też nigdy nie potrzebowałam dużych ilości. Może w blenderze jest problem bo to małe, śliskie nasionka? Ale orzechy naprawdę daje radę zblendować :)
patrycccja 2013-09-23 22:20:16.636

Masło orzechowe - domowe, prawdziwe, najlepsze, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska)
Pewnie że ze skórką! :D Nie przyszłoby mi do głowy, żeby do masła orzechowego jakiekolwiek orzechy obierać :)
patrycccja 2013-09-23 19:33:49.137

Masło orzechowe - domowe, prawdziwe, najlepsze, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska)
Migdały są pyyyszne! Masło migdałowe lub z dodatkiem migdałów (daję min.1 garść na 4) jest o niebo smaczniejsze! :D Nerkowce w zasadzie są zbędne - są neutralne w smaku. Od kiedy zabrakło mi orzechów i użyłam w zastępstwie trochę słonecznika, teraz praktycznie zawsze go dodaję (prażę oddzielnie, bo szybciej się przypala, lub daję nieprażony, żeby nie wzmacniać jego smaku). Odrobina pestek dyni tez może być, ale nie za dużo, bo są bardziej wyraziste w smaku.
Co do smaku całości to odrobina soli dobrze mu zrobi. Cukru nigdy nie dodaję. Kokosa też dotychczas nie dodawałam, ale warto spróbować.
patrycccja 2013-09-22 22:16:54.263

Kawa zbożowa z kardamonem, cynamonem i imbirem (wegańska)
Camomile, jak przyprawy są mniej więcej wymieszane z kawą zbożową, ja takiego problemu nie zauważyłam. Wystarczy zamieszać i już. Zazwyczaj jednak, tak jak napisałam w przepisie, najpierw zalewam do połowy, mieszam i dopiero dolewam do pełna - w ten sposób żadne paproszki nie zostają na krawędziach.
patrycccja 2013-09-19 19:10:14.169

Ciasto dyniowe (wegańska)
Tak sobie myślę, że z polewą czeko to musi być super! I kolorystycznie byłby pełen odjazd! Ciemna polewa tylko by podkreśliła świetny kontrast kolorów :)
patrycccja 2013-09-16 21:18:57.656

Kasza jaglana na śniadanie - z cynamonem, prażonym słonecznikiem i innymi bakaliami (wegańska)
Majczi, a próbowałaś tej wersji? Mówię ci, jaglanka wcale nie musi być z mlekiem :) Poza tym w tej wersji kasza wcale nie jest rozgotowana... Jest proporcjonalnie dużo wody, ale wciągają ją mocno również bakalie, a całość nie jest bardzo gęsta ale gęsto-lejąca. Stąd te różnice w ilości płynu.
Jak dla mnie KONIECZNIE musi być cynamon! Bez niego nie smakuje jak należy :)
patrycccja 2013-09-08 09:58:35.067

Ciasto kruche (na tartę, ciasta, do wypełnienia farszem) (wegańska)
Orzechowa, przecież w przepisie masz odpowiedź :) "Do pieca! Na ok. 20-25 min. Tu trzeba samemu wyczuć. Gdy podstygnie, kładę farsz".
patrycccja 2013-09-08 09:50:42.015

Wegańskie lody o smaku chałwy (wegańska)
Muszą być genialne! Bardzo podobne do tego deseru, który uwielbiam: http://puszka.pl/przepis/349-bananowe_tahini-krem_deser_sezamkowy_.html :)
patrycccja 2013-09-07 19:25:19.02

Caffe Frappe - zimna grecka kawa z pianką (wegańska)
Testowałam na znajomych ;) Super łatwy i szybki przepis :) Tylko jedna wskazówka - nie przesadzajcie z potrząsaniem. Pianka powinna być gęsta, ale nie sztywna. Ja ubijałam chyba z minutę i trochę przesadziłam - myślałam, że pianka trochę się później upłynni, ale nic z tego. Można ją było jeść łyżeczką ;)
patrycccja 2013-09-01 16:46:39.371

Idealny dżem malinowy (wegańska)
Marta, akurat wczoraj robiliśmy dżem bardzo podobnie co twoja babcia. Niestety nie za bardzo nam zgęstniał. Można by bardziej odparowywać, tylko że wtedy zostałyby prawie same pestki ;D Stąd moje pytanie: po co miksujesz dżem? Czy to jakoś wpływa na jego gęstość?
Zaś co do twoich zarzutów to nie przesadzajmy. Po pierwsze Nurkan jasno napisała, że idealność tego dżemu polega dla niej właśnie na braku pestek, których ona nie znosi. Więc po co się czepiać? Po 2gie zamiast żelfixu można użyć cukru i pektyny. Po 3cie idę o zakład że w moim i twoim życiu są o wiele bardziej szkodliwe substancje i inne czynniki, którymi należałoby się martwić i wyeliminować w pierwszej kolejności, niż pewną ilością benzoesanu sodu w Żelfixie. Po 4te wreszcie jesz benzoesan sodu i nawet o tym nie wiesz ;) "Kwas benzoesowy, benzoesany i estry kwasy benzoesowego występują powszechnie w większości owoców, szczególnie w jagodach. Żurawina jest bardzo bogatym źródłem kwasu benzoesowego. Oprócz owoców, występuje w grzybach, cynamonie, goździkach i niektórych produktach mlecznych (jako efekt fermentacji bakteryjnej)." - za http://www.food-info.net/pl/e/e211.htm . Po 5te - a nadmiar cukru cię przypadkiem nie martwi? Nie jestem dietetykiem, ale coś mi się wydaje, że jest to o wiele poważniejszy problem...
Tym przydługim wywodem chciałam powiedzieć jedno: nie przesadzajmy :)
patrycccja 2013-09-01 11:45:44.523

Powidła śliwkowe z czekoladą (bez dodatkowego cukru) (wegańska)
Na powidła najlepsze węgierki. Węgierki właśnie zaczęły się pojawiać, ale najlepsze są na koniec sezonu, kiedy są bardzo dojrzałe i nałapały się słońca. Wręcz żeby miały pomarszczoną końcówkę przy ogonku - to znak, że są idealne i słodziutkie :) Czyli 2ga połowa września na pewno, a czasem (zależy od roku) również na początku października.
Co do jabłek to ewidentnie jesień - tutaj ceny, z tego co się orientuję, nie będą się dramatycznie zmieniać. Raczej dostępne odmiany. Teraz jest sezon na antonówki. Nie trwa on zbyt długo, więc jeśli chcemy je zachować na później to polecam http://puszka.pl/przepis/5918-antonowki_w_sloikach_na_szarlotke_i_nie_tylko.html
Mus jabłkowy robiłam z różnych odmian, najczęściej "dostanych", które nawet nie wiem jak się nazywają ;) Niestety nie potrafię powiedzieć, które się nadają, a które nie - sprawdziłam, że kosztele są przepyszne do jedzenia, ale po przerobieniu na mus robią się papierowe w smaku ;) Dodam jeszcze, że z czerwonych jabłek wychodzi mniej ładny (co nie znaczy że mniej smaczny!) mus. Ciemniejszy, lekko brązowy. A to moje ulubione przepisy:
* http://puszka.pl/przepis/2501-mus_jablkowy_bez_cukru_.html
* http://puszka.pl/przepis/5337-mus_jablkowy_kokosowo-waniliowy-do_kanapek_nalesnikow_hit_.html - absolutnie uwielbiam! Uwielbiam!!! :D
patrycccja 2013-08-30 15:33:56.239

Mleko owsiane naturalne (wegańska)
No dobra, daję ocenę bdb. z zastrzeżeniem, że to właśnie mleko m.in. do robienia ciast czy... owsianki ;D W koktajlach też ma szansę się sprawdzić. Samo do picia nie przypadło mi zbytnio do gustu, mimo że generalnie jest smaczne... chyba jest trochę za gęste... Poza tym jednak same zalety! :) Jest bardzo łatwe, tanie, błyskawiczne w wykonaniu. Ma dobry, neutralny, wcale nie wodnisty smak. Nie ma też żadnego specyficznego posmaku, który wybijałby się później w przygotowywanym daniu - ekstra! Pozostawione do kolejnego dnia w lodówce lekko się rozwarstwia - na górze oddziela się trochę wody. Wystarczy wstrząsnąć słoikiem i znów robi się jednolite.

Jeszcze co do konsystencji: jest gęstawa, lekko jakby kleista - przypomina w tym owsiankę z płatków górskich. Żeby zmniejszyć ten efekt następnym razem planuję użyć zwykłych płatków, zalać wrzątkiem tylko tyle, żeby były przykryte, i zostawić je na mniej niż pół minuty - tylko żeby zmiękły, a żeby się nie zdążyły "rozkleić". Zobaczymy czy się uda :)
patrycccja 2013-08-30 15:04:53.444

Jarmuż z makaronem i tofu (wegańska)
Marta, teoretycznie da się. Trzeba by go najpierw rozmrozić, w miarę możliwości usunąć wilgoć z powierzchni liści (np. wymiętosić w kuchennej ścierce a później wstawić do lodówki na godzinkę czy dwie - w lodówce jest suche powietrze) i... upiec :) Nie widzę powodu dla którego miałyby nie wyjść.
A jaki jest twój ulubiony przepis na chipsy? Ja mam opory przed zrobieniem samemu, bo te co próbowałam były w większości za słone, częściowo przesuszone, niektóre za mocno spieczone... jakoś nie zapałałam zachwytem ;D Choć jest zapuszkowany ciekawie zapowiadający się przepis, który mnie nęci: http://puszka.pl/przepis/7914-pieczone_chipsy_z_jarmuzu.html (uwielbiam płatki drożdżowe). Tylko przekonania brak :)
patrycccja 2013-08-29 13:02:54.614

Wegańskie naleśniki na mleku kokosowym (wegańska)
No i klasyka Puszki: http://puszka.pl/przepis/4233-nalesniki_w_10_minut.html - wszystko podane jak na dłoni.
patrycccja 2013-08-29 11:13:26.392

Ciasto kruche (na tartę, ciasta, do wypełnienia farszem) (wegańska)
Hm, teoretycznie zrobiłaś dobrze, ale coś nie do końca wyszło dobrze. Ciasto powinno być zwarte na tyle, żeby dało się je skleić (niekoniecznie w jedną wielką kulę), rozwałkować, a także wylepić nim formę po prostu ugniatając je dłońmi/pięściami. Jest nieco lepkie - na tyle, że trzeba je podsypywać mąką i natrzeć nią wałek, żeby się dało rozwałkować. Generalnie kruche ciasto powinno się szybko wymieszać i nie wyrabiać - wyrabia się ciasto drożdżowe, bo tam chcemy, żeby związał się gluten. Przy długim wyrabianiu ciasto robi się właśnie bardziej lepkie i ciągnące.
patrycccja 2013-08-27 12:07:39.643

Ciasto kruche (na tartę, ciasta, do wypełnienia farszem) (wegańska)
Cimeriesi, 80 g to 80 ml tylko i wyłącznie w przypadku wody :) Olej jest trochę lżejszy, choć przy tak małych ilościach różnica jest zaniedbywalna. Możesz jednak skorzystać z przelicznika, który jest we wskazówkach do przepisu: "80g oleju - 9 łyżek lub 80-90 ml"
patrycccja 2013-08-26 18:56:52.8

Dżem z bzu czarnego i marchewki (wegańska)
Luna7, świetnie! Tez byłam przekonana że trzeba po przymrozkach i tak właśnie z roku na rok obserwuję, że bez przecież dojrzewa znacznie wcześniej... ;)
patrycccja 2013-08-25 09:48:05.055

Ryż / gotowanie ryżu w pięciu wariantach - przepis podstawowy (wegańska)
Danara, nie potrzebujesz specjalnego ryżu. Możesz też kupić ryż w kilogramowych paczkach, wyjdzie taniej niż rozcinać torebki ;)
patrycccja 2013-08-25 09:45:30.916

Jarmuż duszony w aromatycznej, czosnkowej zalewie (wegańska)
Marta, w przepisie nie ma nic o pakowaniu jarmużu do słoików, więc nie, nie jest to przepis na zimę. Po prostu Nanak, tak jak napisała pod zdjęciem, miała go dużo, więc większość zapasteryzowała. Możesz jeść samo, jako jarzynka do obiadu, wymieszać z makaronem albo nawet położyć na kanapkę.
patrycccja 2013-08-25 09:40:41.564

   4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas