7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Wegańskie bezyWegańskie bezy bez żadnych sztucznych składników.
Średnia ocena:
[5.0
/ 1 ocena]
| dodaj ocenę
| komentarze [11]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: 50szt1/2 szkl. siemienia lnianego niemielonego (najlepiej złotego)
3 szkl. wody 4-5 łyżek cukru pudru ew. 2 łyżeczki zamiennika jajek w proszku (np. zamiennik jajka niskobiałkowy, Bezgluten) Przygotowanie:1. Wypłucz siemię, zalej wodą i zagotuj.
2. Zmniejsz ogień i gotuj przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu. 3. Woda będzie bulgotać i przemieni się w kisiel. Uważaj aby nie wykipiał(fatalnie się go sprząta z kuchenki) 4. Przecedź kisiel przez sitko powinno być około 1 szklanki. 5. Odstaw do całkowitego ostygnięcia, bez przykrycia (najlepiej na noc). 6. Rano z kisielu zrobi się "glut" w jednym kawałku, przelej go do miski robota kuchennego. 7. Miksuj(końcówką do ubijania śmietany) na najwyższych obrotach przez 8-10 minut. 8. Otrzymasz białą dość sztywną pianę. 9. Nie przestając mieszać dodawaj stopniowo do piany po 1 łyżce cukru pudru. 10. Teraz możesz dodać zamiennik jajek. 11. Wyłącz mikser. 12. Blaszki największe jakie masz, wyłóż papierem do pieczenia (koniecznie). 13. Nałóż pianę do rękawa cukierniczego ( wystarczy też zwykły worek z odciętym jednym rogiem) i wyciskaj bezy o średnicy około 3-4 cm. 14. Wstaw do piekarnika(wszystkie blaszki na raz) nagrzanego do 115'C(najlepsza opcja z termoobiegiem) i susz bezy przez co najmniej 1,5 godz. 15. Możesz sprawdzić czy są dobre pukając w nie leciutko palcem. Lub po prostu bezy wyjmij i spróbuj. Jeśli w środku są cały czas miękkie - susz bezy dalej (możesz to nawet zrobić po długiej przerwie, lub na drugi dzień). 16. Przechowuj bezy w suchym miejscu najlepiej w blaszanych puszkach. Inaczej będą chłonąć każdą wilgoć z powietrza i mięknąć. Jeśli tak się stanie możesz je ponownie dosuszyć w piekarniku. 17.Na zdjęciu widzisz bezy przełożone czekoladowym kremem-jeśli chcesz przekładać bezy kremem lub owocami zrób to tuż przed podaniem.
Nadesłał(a) GreenMorning-pl,
dnia: Jul 5, 2013
Źródło/autor przepisu: http://www.greenmorning.pl/bezy-bez-jajek-niemozliwe-a-jednak/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Siemię lniane najlepiej przecedza się przez skarpetkę rajstopową, po wszystkim wystarczy ją wypłukać. :)
xdakax Dec 5, 2013 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Bezy (ovo-wege)Bezy z kaki (ovo-wege) Bezy kokosanki (ovo-wege) Bezy waniliowe, kakaowe lub kawowe (ovo-wege) Kokosowe bezy amarantusowe (z poppingiem) (ovo-wege) Bezy Londyn (waniliowe z dodatkiem octu) (ovo-wege) Wegański ser (wegańska) Jajka wegańskie (wegańska) Zebra wegańska (wegańska) Biszkopt wegański (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Rewelacja! Genialne rozwiązanie. Robię z tego teraz wierzch kokosowy do szarlotki.
OlaKuczara Dec 21, 2013