| 
 
 
  puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union | 
  Inon : ocenione przepisy
				
					
					
					
					
						
						
					
					
					
						 
							  
							Bananowe tahini - krem (deser "sezamkowy")
							
								autor: Rena
								dieta: wegańska
							 Smakuje jak koktajl waniliowy!
						 
							  
							Brokuły z ciecierzycą
							
							Można podawać z ryżem albo po prostu jeść samo. Ja tak lubię. Bardziej na ostro też jest ciekawie.
						  
							Brokuły z ziemniakami w żółtym sosie
							
								autor: Olaf
								dieta: lakto-wege
							 Wymyślone 22 maja 2000 r. gdy nie miałem co zrobić z brokułami i ziemniakami.
						 
							 
						 
							 
						 
							  
							Indyjskie ziemniaki duszone z kalafiorem
							
								autor: ~Dorota
								dieta: wegańska
							 Przepis kuchni indyjskiej.
						 
							  
							Kalabryjska zupa pomidorowa
							
							Moja ulubiona zupa pomidorowa. Przepyszna, bo... jest najbardziej pomidorowa na świecie. Esencja śródziemnomorza... Potrzebne są tylko prawdziwe, pachnące pomidory, więc należy się spieszyć, póki jest sezon...
						 
							  
							Kalafior z patelni
							
							Jest to najsmaczniejsza postać kalafiora, jaką znam. Kalafior torturowany w wodzie zupełnie się do niego nie umywa! Ja tam kalafiora lubię od dawna, ale mój Wojtek dopiero od ostatniego weekendu, od kiedy za namową babci zrobił właśnie takie cudo :)
						 
							 
						 
						 
							  
							Makaron z brokułami i czosnkiem
							
							Szybki i bardzo łatwy w wykonaniu. Pyszny i efektowny w wyglądzie. Wszyscy go zachwalają :) Daje radę nawet jeśli brokuły nie są pierwszej świeżości.
						 
							  
							Makaron z cukinią
							
								autor: Olga
								dieta: wegańska
							 Moim zdaniem najpyszniejszy sposób na cukinię i zastanawiam się, czy nie również na makaron (choć puszkowy makaron z brokułami stanowi poważną konkurencję)...
						 
							 
						 
							  
							Masło orzechowe - domowe, prawdziwe, najlepsze, bez niepotrzebnych dodatków
							
							Domowe masło orzechowe jest naj, naj, naj! A najlepsze z migdałów lub z migdałami - delicje! Dodatkowa zaleta, że nie zawiera niepotrzebnych dodatków - żadnego zbędnego cukru, a przede wszystkim zero dodatkowego tłuszczu. Po kiego pakować do masła orzechowego tłuszcz palmowy? :o  A w sklepowych jest dodawany nagminnie. W domowym mamy 100% orzechów a nie żadne 90! :)
						 
							 
						 
							  
							Pikantne nasi goreng
							
								autor: popek
								dieta: wegańska
							 Zwie się rzecz pikantne nasi goreng. Nasza wersja jest nieco inna od tej z książki kucharskiej - bo nie mamy woka i kilku składników, ale smakuje przezacnie, więc wrzucam.
Robi się szybko całkiem, prosto, no i smakuje.... :))
						 
							  
							Placki bananowe dla Wojtka
							
							Przepis inspirowany przepisem z pl.rec.kuchnia, a dedykowany mojemu Wojtkowi, bo zasmakowały mu jak rzadko który mój nowy wytwór :) W ogóle jestem z nich wyjątkowo zadowolona i dumna :) Dziś przyjechała moja mama i siostra i w czwórkę wyjadaliśmy je na wyścigi. Takie jeszcze gorące, prosto z patelni ;)
						 
							  
							Pulao czyli ryż z groszkiem i orzechami
							
							Kuchnia indyjska, ale potrawa wybitnie łagodna w smaku :) Robiliśmy takie pualo jeszcze na studiach. Bardzo je lubię, a w dodatku jest bardzo szybkie do przygotowania - wystarczy niewiele ponad kwadrans.
						 
							 
						 
							 
						 
							  
							Sałatka z ciecierzycy z koperkiem i wegańskim sosem czosnkowym
							
							Przepis na podobne sałatki funkcjonuje w internecie jako "vegan tuna salad". Moja wersja się nieco różni - użyłam ogórka kiszonego, zrezygnowałam też z części dodatków, na przykład selera naciowego. Wegański majonez, słabo dostępny w Polsce, zastąpiłam domowej roboty, wegańskim sosem czosnkowym. Pyszny dodatek do chleba, na śniadanie lub kolację, a ponadto ciekawa propozycja na śniadanie wielkanocne.
						  
							Słoneczna kasza (gryczana z jęczmienną i słonecznikiem)
							
							Nigdy nie lubiłam kaszy gryczanej. Jednak w połączeniu z kaszą jęczmienną jest po prostu wyborna! To patent mojej mamy :) Z dodatkiem słonecznika i okraszona jest wybitnie smaczna. Doskonały dodatek do drugiego dania.
						  
							Soczewica - jak gotować?
							
								autor: pat
								dieta: wegańska
							 W jaki sposób przygotować soczewicę, żeby była smaczna? Właśnie w taki. Pyszna sama w sobie.
						 
							  
							Szao-lecz-fan czyli leczo w wersji orientalnej
							
							Potrawę tą wymyśliłyśmy z mamą i siostrą, kiedy jeszcze byłam dzieckiem. Dlatego mam dla tego przepisu dużo sentymentu :-) Jest to połączenie węgierskiego leczo i japońskiego szao-fan. Nie muszę już chyba tłumaczyć skąd nazwa dla naszego wynalazku :-) 
Źródłem inspiracji była książka (swoją drogą wspaniała) "Potrawy ze wszystkich stron świata". Szao-lecz-fan jest pożywne i przepyszne :-)
						 
							  |