7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Masło orzechowe - domowe, prawdziwe, najlepsze, bez niepotrzebnych dodatków

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Świetne, przed chwilą zrobiłam! Nieco uboga wersja, ale pyszna :) Orzechy, słonecznik, olej kokosowy i szczypta soli. Dziękuję!
~milenaczar May 13, 2015

ja próbowałam w młynku, tylko wody dodałam i wyszło bardzo dobre. dodałam też trochę wanilii. masło orzechowe potrzebne mi było do deseru z chia.
ewelinajiao Mar 7, 2015

hipiska, gwarantuję, że z młynka do kawy wychodzi masło a nie miazga. Co więcej - w różnych blenderach i malakserach dość długo zabiera "faza miazgi" zanim się zacznie robić prawdziwe masło orzechowe, natomiast w młynku, jak i szybkoobrotowych blenderach (czy jak je zwał) typu Vitamix, trwa to o wiele krócej. Tylko tak jak napisałam powyżej - w młynku to tylko małe ilości w awaryjnych sytuacjach, bo jak masło dostanie się w jakieś szczeliny.... nie chcecie wiedzieć jak potrafi śmierdzieć, jak się już zepsuje ;P
patrycccja Jun 17, 2014

Ale z młynka do kawy to chyba wyjdzie miazga, a nie masło...tak mi się przynajmniej wydaje.
Przy okazji polecam połączenie masła orzechowego (kupuję ekologiczne w Roosmanie, z cukrem, ale jest bardziej słone niż słodkie na pewno) z kiełkami (zazwyczaj lucerny)- mega dobre.
Najlepiej na bułeczkach z płatków jaglanych (zalewamy płatki jaglane wrzątkiem, formujemy bułeczki i pieczemy około pół godziny).
~hipiska Jun 17, 2014

to jest przepyszne!!!!A jakie proste!!! Mój hit!!
koperco Feb 25, 2014


zrobiłam :) dość czasochłonne zajęcie,więc najlepiej wygospodarować jakiś wolny dzień na produkcję tego masła, żeby odbyła się ona bezstresowo i bezspinowo :P. w każdym razie - jest pyszne! najlepsze!!! zrobiłam z moich ulubionych orzechów, czyli z nerkowców, wcześniej uprażonych i gwarantuję, że nie jest wcale mdłe, wręcz przeciwnie, nawet bardziej mi smakuje niż tradycyjne z ziemnych. współlokatorom też zresztą ;). chciałam masło crunchy, więc dodałam potem tylko garść posiekanych, też uprażonych orzechów, do tego spora szczypta soli. jest klejące, aromatyczne i ciągnące, a położone na gorącą owsiankę rozpływa się :). na pewno będę częściej robić, na drugi ogień pójdą same migdały, nie mogę się doczekać :D
majczi Oct 21, 2013

a ja wrzuciłam pół na pół migdały z arachidowymi, trochę mniej słonecznika i laskowych i najmniej pistacji - wspaniałe!
aberracja Oct 11, 2013

maslo orzechowe zrobione ;-) Mezus i synek ocenili na b.dobre ;-) Umeczylam sie troszke z mieleniem w mojej maszynie ale warto bylo. Orzechy ziemne kupilam solone ale zmylam z nich cala sol. Migdaly i nerkowce byly niesolone. Na koncu dodalam soli himalajskiej, tak troszeczke do smaku i rewelacja. Na pewno od tej pory bede robic wlasne maslo. Poeksperymentuje pozniej z innymi orzechami ale powyzszy przepis polecam ;-))
tubbsik Sep 28, 2013

Dzięki:) ja mam blender nieco słabszy i chyba z innymi ostrzami, pewnie stąd wynika różnica. jeszcze dopytam. jednorazowo ile mielimy orzechów? 0,5 pojemnika czy więcej?
~montreal Sep 24, 2013

smaka robicie ;-) trzeba jutro do sklepu po orzechy jechac i bede probowac moja sokowyciskarka Green Power KPE 1304, bo blender rdza zjada od srodka i nie do uzytku. Zobacze jak sobie z maslem orzechowym poradzi ;-D
tubbsik Sep 23, 2013

Co???? Montreal, ja mam właśnie blender Braun Multiquick o mocy 900W. Nim mielę i zdecydowanie da się, tylko zajmuje to odpowiednio długo, 4 razy po 5 min. :) No i dlatego masło orzechowe robię raczej rzadko ;D W Vitamixie czy innym kombajnie mocarnym to pewnie są 3 sekundy i gotowe ;D Siemię mieliłam zawsze w młynku do kawy, bo też nigdy nie potrzebowałam dużych ilości. Może w blenderze jest problem bo to małe, śliskie nasionka? Ale orzechy naprawdę daje radę zblendować :)
patrycccja Sep 23, 2013

mogę zapytać jakiej firmy modelu blendera używasz? ja mam brauna i nie mieli nawet siemienia :(
~montreal Sep 23, 2013

Pewnie że ze skórką! :D Nie przyszłoby mi do głowy, żeby do masła orzechowego jakiekolwiek orzechy obierać :)
patrycccja Sep 23, 2013

Migdały ze skórką czy bez? Namoczone trzeba by wysuszyć, a nie opłaca się uruchamiać piekarnika dla kilku migdałów :P
martina Sep 23, 2013

Migdały są pyyyszne! Masło migdałowe lub z dodatkiem migdałów (daję min.1 garść na 4) jest o niebo smaczniejsze! :D Nerkowce w zasadzie są zbędne - są neutralne w smaku. Od kiedy zabrakło mi orzechów i użyłam w zastępstwie trochę słonecznika, teraz praktycznie zawsze go dodaję (prażę oddzielnie, bo szybciej się przypala, lub daję nieprażony, żeby nie wzmacniać jego smaku). Odrobina pestek dyni tez może być, ale nie za dużo, bo są bardziej wyraziste w smaku.
Co do smaku całości to odrobina soli dobrze mu zrobi. Cukru nigdy nie dodaję. Kokosa też dotychczas nie dodawałam, ale warto spróbować.
patrycccja Sep 22, 2013

Czy z migdałami i nerkowcami smakuje inaczej niż same ziemne? Właśnie robię z 400g niesolonych ziemnych i smak jest dość średni. I teraz zastanawiam się, co zrobić, żeby nie popsuć - dodać soli? Cukru? Migdałów? Kokosa?
Aaaa! Tyle możliwości! :)
cottoncafe Sep 22, 2013

Genialne ! :)
~magda Oct 5, 2012

Nie próbowałam używać maszynki DO MIELENIA ;) ale oczywiście możesz przeprowadzić wstępną obróbkę w dowolny sposób - albo taką maszynką albo posiekać nożem. Na koniec jednak koniecznie trzeba całość zmiksować. Chcąc dbać o blender koniecznie rób jednak przerwy, żeby silniczek się nie przegrzał :)
patrycccja Oct 5, 2012

czy ktoś próbował robić takie masełko z maszynce o niechlubnej nazwie "maszynka do mięsa"? pomyślałam, że może wstępne mielenie przeprowadziłabym właśnie w maszynce, bo mam bardzo słaby blender ręczny i trochę się o niego boję....
~znikam Oct 4, 2012

O tak, tak, pyszne jest :) Ja jednak mam ciut z słabą maszynę (jedna taka nie wytrzymała i gdzieś po roku padła), więc przeważnie mielę, dopóki nie zrobi się taka gęsta pasta i na wszelki wypadek stopuję. Może dopracowanie robotem ręcznym jest dobrym rozwiązaniem, muszę spróbować ;)
No i obie wersje - surowa i prażona są przepyszne :) Preferuję jednak surową :) A moja mama prażoną z dodatkiem soku z cytryny :)
Luna7 Oct 4, 2012


Faktycznie funkcjonuje. W normalnym wypadku, kiedy zabrałabym się do robienia masła orzechowego mikserem ręcznym, w momencie, kiedy mikser "zapchałby się" zrezygnowałabym z dalszych prób. Zachęcona jednak tym przepisem przyciskałam dalej jego włącznik i okazało się, że mikser rzeczywiście nadal pracuje! :-) Po jakimś czasie, z krótkimi przerwami w pracy miksera, zaczęło tworzyć się masło :-) Pięć gwiazdek za prostotę i genialność tego przepisu.
Iwo-na Oct 4, 2012

Smaczne i proste! Zrobiłam porcję masła z 500g solonych orzeszków ziemnych i wychodzi trochę bardziej słone niż takie sklepowe, nie mniej jednak pyszne. Zwykle kupujemy masło orzechowe z drobnymi kawałkami orzechów, tutaj można zostawić trochę orzechów, posiekać i dodać do masełka po zmieleniu. Efekt będzie taki sam.
Uwielbiamy łączyć takie masełko na złożonej kanapce z nutellą, czasem dodajemy też odrobinę płatków kukurydzianych dla chrupkosci. "Zalepa" lepsza niż przy krówce ciągutce :) Polecam!
ryfka Jul 23, 2012

Ogromnie się cieszę, że wam wyszło i że przepis okazał się przydatny :) Wystarczy taka drobna informacja o czasie mielenia i od razu inaczej sprawa wygląda, prawda? Sama się kiedyś nacięłam na przepis typu "zmielić wszystko razem" - w efekcie masło było nie takie i część mi spleśniała. Na szczęście trafiłam później na lepsze opisy na zagranicznych blogach :)
patrycccja Jul 12, 2012

Zrobiłam, użyłam tylko orzechów ziemnych. Pycha:) Jem właśnie kanapki z tym masłem i bananem:)
Inon Jul 12, 2012


udało się! :) normalne pyszne masło orzechowe z tego co miksowałam, czyli orzeszków prażonych solonych i niczego więcej. rzeczywiście podczas miksowania pojawia się moment krytyczne, który należy przeczekać, miksować uparcie aż zaczyna pojawiać się błyszcząca masa:) super! dzięki za tak odkrywczy prosty przepis:)
MEDeah Jul 12, 2012

Zrobiłam - wyszło świetne! Chociaż z dwóch garści wyszło go bardzo malutko. Ma ktoś doświadczenie z wytwarzaniem tego cuda w większych ilościach? Bo długi termin ważności kusi do zrobienia zapasu : )
~Gosia Jul 7, 2012

Koralina, info o czasie przechowywania dopisałam w przepisie.
patrycccja Jul 6, 2012

Ile czasu można przechowywać?
koralina Jul 3, 2012

Ja sobie robie takie maslo orzechowe i jest bardzo pyszne :)
Kupuje sobie takie orzechy na wagę lub najtansze z biedronki najlepiej niesolone -bo sa bez oleju ale z solonych tez wychodza pyszne i sobie w mikserze tez z biedronki miksuje miksuje robie przerwy i po kilku minutach faktycznie zaczyna sie zmieniac konsystencja :)
Ja zawsze jak mam ochote na maslo orzechowe to robie w taki sposob :)
OpenWorld Jun 30, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas