7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Kalafior z patelni

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

niebo w gebie
~kristi Jul 18, 2017


Przyłączam się do entuzjastycznych komentarzy.
Kalafior pycha, łodygi/głąb również, no ale ja to lubię również na surowo.
Znacznie smaczniejszy niż z wody/pary. Przygotowanie w woku wymaga więcej czasu - bardzo długo pozostaje chrupki. Dodałam pieczarki i - pod koniec - mrożony groszek i ulubione przyprawy.
Smakował dużym i małym. Z pewnością do powtórzenia w różnych smakowych odsłonach.
chez_paulina Jun 30, 2016

Kalafior, wyszedł pycha. Chyba smaczniejszy niż taki z wody.
Natka Oct 16, 2015

Zrobiłam, dodałam jeszcze troszkę czosnku, niezdrowe bo smażone, ale pyszne! ;)
Justyna May 20, 2015

dzisiaj jadłam z pieczonymi ziemniakami i mizerią. pyszności!!! moje dzieciaki nie lubią kotletów, ja nie lubię lepić :P u nas taki kalafior to zawsze jako kotlecior.
~sawka Jun 18, 2014

hej testuję dodawanie komentarzy tylko :)
~Martyna Mar 10, 2014

Dziś zrobiłam kalafiora, ale oprócz soli i pieprzu, do smażenia dodałam pokrojony drobniutko ząbek czosnku. Pod koniec duszenia na patelnię wrzuciłam jeszcze pokrojone w kostkę marynowane tofu. Z kiszonym ogórkiem i ryżem wyszedł mi całkiem pożywny i smaczny obiad. Polecam.
Dana Mar 9, 2014

I rzeczywiście wyszły pyszności: kalafior wg tego przepisu, brukselka z wody, łyżka dyni makaronowej (no dobrze - 2 łyżki), i kasza gryczana z boczniakami w ostrym musztardowym sosie wg przepisu puszka.pl/przepis/4895-boczniaki_duszone_na_ostro_albo_i_nie_z_musztarda.html. Cóż za bogactwo smaków... Do sosu dodałam trochę więcej musztardy i mąka jest już niepotrzebna. Dziś mam powtórkę z wczorajszego obiadu i żałuję, że na jutro nie zostało...
Dana Nov 29, 2013


Kalafior właśnie czeka w kuchni. Biegnę do niego... Będą pyszności!!!
Dana Nov 28, 2013

Pyszne i banalnie proste, dodałam mielonej kolendy dla smaku..
Sweetfairy Oct 8, 2013

Znałam ten przepis od dawna ale zawsze bałam się go wypróbować i jakoś sceptycznie do niego podchodziłam... W końcu się odważyłam i okazało się, że nie było się czego bać, to jest naprawdę dobre! :D Dałam tylko więcej przypraw: sól, pieprz ziołowy, paprykę słodką i wędzoną. :)
Nurkan Jul 3, 2013

Wczoraj sobie zrobiłem, sypnąłem do tego troszkę majeranku - smakowało bdb :) Następnym razem będzie koperek.
~robak Jun 17, 2013

Wrzuciłam na patelnię różyczki, cebulkę i czosnek, po podduszeniu doprawiłam curry, cayenne, gałką i solą, a ka koniec posypałam wszystko koperkiem :) Pychotka :D
Luna7 Jun 10, 2013

Przepyszne. Jak mnie teraz ktoś zapyta o prostą, tanią potrawę wegańską to polecę ten kalafiorkowy szał :)
attuna Dec 9, 2012

Szybkie i bardzo pyszne danie:) Kalafior, o dziwo, nie smierdzi - a tak go kiedyś przez to nie lubiłam.
Inon Oct 20, 2012

Ja dziś zrobiłam w ten sposób brokuła :)
Wyszedł świetnie! Ekspresowy dodatek do ziemniaczków :]
Tylko szkoda, że dopiero teraz doczytałam motyw z czosnkiem :/ Następnym razem na bank dodam :3
Triszka Jul 3, 2012

Bardzo syte danie i smaczne w dodatku.
~Krik Feb 22, 2012

ja chyba wole jednak taki z wody, ale mojemu chłopakowi bardzo smakowało(z bułką tartą)
xero Sep 15, 2011

Pyszny!! ja go zrobiłem jak w przepisie ale pod koniec dodałem czosnku i drobno pokrojone pomidory i oczywiście bułka. Różyczki obtoczyły się w pomidorowym kremie :)
~balasek Jul 15, 2011

W mojej wersji był starty na tarce z dodatkiem drobniuteńko pokrojonych ziemniaków, marchewki i łyżeczką ziół prowansalskich :)
babeintoyland Jun 16, 2011


przepyszne danie! pod koniec jeszcze posypałam tartą bułką i smażylam jeszcze chwilę do jej zrumienienia. o wiele lepsze niż kalafior z wody...
majczi May 26, 2011

Dla mnie najlepszy ugotowany a później w jajku i bułce tartej mmmmmmm palce lizać
~Pavveł Dec 16, 2010

ja dziada ugotowalem a pozniej smarzylem w bulce tartej zajebisty
~stefan Nov 14, 2010

I tym sposobem zjadłam naraz pół kalafiora ;) Naprawdę pyszne! Kiedy już się dusił, skropiłam porządnie sosem sojowym i to wszystko jeśli chodzi o przyprawy :) Mniam!
kasiarka Oct 19, 2010

ja kalafior podlałam odrobiną wody ale okazało się to niepotrzebne , do tak uduszonego dodałam kostkę sojową i zapiekłam to z serem. Wybornie szybki i smaczny przepis na kalafiora. Dziękuję
szokrana Oct 11, 2010

Gaz nie może być za duży. Kalafior potrzebuje trochę czasu, żeby odrobinę (lub trochę bardziej) zmięknąć. Nie może się więc od razu przyfajczyć :) Sposobem jest też podlanie odrobina wody i przykrycie.
patrycccja Jul 22, 2010

hmmm... to ja nie wiem co robię nie tak. Robiłam już drugi raz i mi się spieka. :/ Chyba trzeba będzie zainwestować w PORZĄDNĄ patelnię...
Irokezik91 Jul 21, 2010

przepyszny! :) chrupiący, a zarazem rozpływający się w ustach. ja lubię malutkie różyczki. i dodaję curry :)
wyborne :)
magrusia Jul 19, 2010

MNIAAAAM o niebo lepszy niż z pary, nie mówiąc już o wodzie:)i robi się szybciej! bałam się , że się spali, że powinnam dolać wody, ale rzeczywiście, dzięki przykryciu pięknie mięknie i się rumieni. dziś też takiego zjem :D
MEDeah Jun 30, 2010

PROSTE I GENIALNE! ODKRYLAM KALAFIORA NA NOWO:)
Ja robie kalafiora w wersji egzotycznej - rozgrzewam najpierw oliwe z oliwek w rondelku, Wsypuje dosc sporo curry i garam masale, dodaje sol i wrzucam rozyczki kalafiora. Robie go al dente, zeby zachowal swoje wartosci. Oblednie dobre, a zolty kalafior pieknie wyglada na czarnym talerzu. Moj chlopak, ktory nigdy nie jadl kalafiora, teraz pyta kiedy go znowu zrobie.
~nat Aug 17, 2009

we frytkownicy to najlepiej w ciescie. a tak to nie udusisz go w glebokim oleju...
~vegridd Jul 20, 2009

Faktycznie najsmaczniejsza postać kalafiora :) jeszcze dodać do tego sezam i bułkę tartą i jest jeszcze lepsze, ale i bez tego mniam :)
bakademona Feb 27, 2009

mniam.... palce lizać :p
gacia1992 Aug 23, 2008

Nigdy nie lubiłam kalafiora z wody.Ale ten jest naprawdę pyszny.Ja wrzucam do frytkownicy, a nie smażę na patelni
~ola May 10, 2007

Rewelacja! Dałam jeszcze marchewkę, dwa pokrojone w kostkę ziemniaczki, garść sparzonych wcześniej kiełków sojowych i curry!
A następnie zdownloadowałam całą puszkkkę (na użytek własny) - bałam się, że kiedyś pójdziecie off line. Podziwiam ten spontan i radość gotowania! O to własnie chodzi. Eureka.
~Aneta Apr 22, 2007

ja dorzucilam jeszcze marchewke i po jakims czasie cebule..wyszlo pycha :D
~tygrysek syberyjski Feb 13, 2007

Kalafior pychota! Można się tym zajadać ile wlezie! Jak zrobiłam do obiadu dla siebie i chłopaka to na jego talerzy najpierw zniknął kalafior, a potem wyjadał z mojego :P
~agusia3r Jan 19, 2007

Zmiksowałem przepis z tego co dopisaliście i zrobiłem go z pieczarkami, dodając sos sojowy, imbir, kurkume i czosnek - i cały czas bałem się czy nie przedobrzyłem.. Ale wyszło świetne, to czarnookie dziewczę z naprzeciwka patrzyło sie na mnie z wielką wdzięcznością - chyba jej smakowało!! I reszta gości też bardzo zachwala..
~Biedrzyk Feb 20, 2006

Ja dodaję do tego jescze warzywa w plasterkach i bułka tarta.
~Alatarmag May 22, 2005

o tak, już od dawna tek robie, praze wczesniej na oliwe (tej do smazenia), kurkume i czarna gorczyce, pycha!
~pee Oct 12, 2004

Ja dodaje do smazenia jeszcze pokrojony czosnek i sezam. PO czem zataczam sie z przezarcia ;)
sowa Sep 30, 2004

mysia, dzieki. ostatnio poprawialam przepis, zeby byl lepiej sformulowany i cos mi nie wyszlo ;) kalafiora koniecznie trzeba podsmazac z odrobina oleju - jasna sprawa :)
patrycccja Aug 11, 2004

jedna rada-kalafiora obsmaż na oliwie (nie na suchej patelni) ; poza tym PYCHA!!!
~mysia Aug 2, 2004

To jest super KALAFIOREK -najlepszy już nie wrzuce kalafiora do wody.
~jonasz Feb 20, 2004

Ja podlewam soją z imbirem przy smażeniu, pycha!
~xmari Jul 11, 2003

Szybkie ,smaczne danie.Kalafior fajnie chrupie w zebach.Ja dodalam jeszcze pieczarki.
autor anonimowy Aug 22, 2002

przeczytalam przepis, potem pierwszy pelen zachwytu komentarz i kupilam kalafiora. i akurat tego dnia nie moglam otworzyc puszkkki, wiec zrobilam kalafiorka z pamieci. wyszlo tak: podziabalam go byle jak, posolilam i kilkanascie minut smazylam bez przykrycia na malym ogniu i niewielkiem ilosci oleju. wyszlo pysznie!
Rena Aug 3, 2002

rewelacja.....moj facet oszalal!!!!
~dagi Jul 25, 2002

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas