7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Zupa dahl z czerwonej soczewicy

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Jest przepyszna !
Taka trochę grochówka, trochę pomidorówka :) mniam ^_^
amanda3601 Feb 21, 2017

Świetna modyfikacja: www.evenbetterfood.com/2016/10/18/zupa-z-dyni-i-soczewicy/
Podobny przepis, ale z użyciem dyni :)
Kociabanda Nov 8, 2016

W przepisie nie ma soli. Robiłam już dahl z tego przepisu wielokrotnie i nigdy nie użyłam ani trochę, ale zastanawiam się czy to nie błąd? To nietypowe takie :) Zupa bez soli.
Kociabanda Aug 21, 2016

A do tego naan😆pycha
~Iwona Jan 4, 2016

Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie pozmieniała :) dodałam więcej przypraw, zwłaszcza chili, curry.
Świeże pomidory zamiast puszkowych bo to straszny syf. Soczewicę gotowałam z kawałkiem cytryny. Myślę że świetnie pasowałyby ziemniaki. I na pewno powtórzę :) dzięki!
dorotap Aug 8, 2015


Bardzo dobra. Muszę jeszcze pokombinować z przyprawami, bo trochę mi było ich za mało. :)
drevni_kocur Mar 27, 2015


Rewelacyjna zupa!
aga1420 Feb 26, 2015


wow! nawet mi wyszło!!!!!
ewelinajiao Feb 3, 2015

Ja dodałam jeszcze poru (akurat był na zbyciu), przyprawiłam chilli cayenne, tabasco (lubię z mężem ostrzejsze zupy) cząbrem i tymiankiem. Właśnie się zajadam, pycha!
~Milanka Jan 30, 2015

Pycha! Podałam w doborowym towarzystwie kaszy jaglanej (ugotowanej oddzielnie).
Dana Jul 20, 2014

Bardzo pyszna! 1 moja zupa w życiu. Prosta, szybka i POŻywna:)
Intex May 23, 2014


Bardzo zacna :)

Kociabanda May 6, 2014

Pychota,prosta,szybka i od teraz jedna z moich ulubionych.
makówka Apr 18, 2014


pyszna zupa,totalnie mój klimat :) użyłam koncentratu, bo nie miałam pomidorów, zamiast marchewek ziemniaki - wyszła mimo wszystko pyszna, choć wiem, że warto dodać te dwa skladniki, bo bardzo często robię gęstszą wersję tej zupy (dahl, curry, jak zwał tak zwał), zwiększając po prostu ilość warzyw, i dodając jeszcze ziemniaki. nie radzę oszczędzać na przyprawach (ja odpuszczam tylko imbir, a dodaję jeszcze garam masalę), natomiast bardzo polecam dodanie na koniec mleka kokosowego (kilka łyżek) - podkręca smak razy tysiąc!! :)
majczi Apr 13, 2014

Bardzo dobra zupa! Miałam mniej soczewicy dlatego dodałam jeszcze pokrojonego w kostkę ziemniaka. Do tego prażone ziarna słonecznika i dyni. Extra przepis :)
Ania Ana Nov 18, 2012

bardzo dobra;) bedzie powracac na stol;)
markus2ggr Oct 30, 2012

Zaciekawił mnie ten przepis z pewnością spróbuje :)
agnmid Oct 27, 2012

Super zupa! Ciepła, pożywna i bardzo smaczna. Dałam więcej pomidorów, świeżego imbiru (bo bardzo lubię)i korzeń pietruszki bo zaplątał się w lodówce :) Wyszło idealnie!
tejewka Oct 27, 2012


Pycha! Choć ja dodałam więcej sosu sojowego.
Justyna Sep 24, 2012

Zupa jest wspaniała! Jedna z najlepszych jakie jadłam kiedykolwiek:) Jeszcze jeden powód, żeby kochać soczewicę (którą kocham i tak:).
Inon May 8, 2012


Bardzo smaczne, polecam :)
aleena Feb 12, 2012

Pycha :) Zamiast pomidorów z puszki dałam świeże (6 na podwójną porcję), posiekane drobno i dorzucone do cebuli, po tym, jak się zezłociła. Jak pomidory i soczewica całkowicie zmiękły, dopiero je ze sobą wymieszałam.
Pozmieniałam też trochę przypary: curry zamiast kurkumy, mniej kminku, bo nie lubię, za to dużo więcej gorczycy i imbiru.
Proste, szybkie, sycące. Z podwójnej porcji wychodzi obiad na 4 dorosłe osoby.
moritura Sep 28, 2011

Fajny daal wychodzi z sambar masalą (MDH).
I też polecam dodać mleko kokosowe na końcu gotowania, świetnie współgra z soczewicą i pikantnymi przyprawami.
Sam daal pięknie współgra z ryżem jaśminowym albo basmati :)
~dede Jul 1, 2011

pyszności !!
Co prawda dodalam więcej wody bo konsystencja wyszła jak puree a nie jak zupa, a po dodaniu jeszcze wody ma konsystencję grochówki :))
Dodałam jeszcze czosnku, odrobinę wegety i ponieważ lubię pikantnie to ostrą paprykę też dodałam :)
Zupka gęsta i sycąca, myślę że będzie idealna na zimowe popołudnia hihi :) Tym bardziej, że jest w 100% wegańska a ja właśnie przechodzę z wegetarianizmu na weganizm :)
yamaszka Jun 30, 2011

Zrobiłam pyszna ;)
~Margolis Jun 18, 2011

Pyszna:) trochę zmodyfikowałam skład, na szczęście i tak wyszła super:)
jazgottt Apr 26, 2011

zrezygnowałam z imbiru i kminku...zupa wyszła przepyszna!!!
Apsalar Feb 2, 2011

Jest ok da sie polubic.
~BOMBEL Feb 1, 2011

Zupa jest fenomenalna! Szybka w przygotowaniu, niesamowicie aromatyczna i rozgrzewająca. I co bardzo ważne- nie wymaga wyszukanych składników. Robi furorę w gronie moich mięsożernych znajomych :)
Niu Dec 28, 2010

zupa jest po prostu przepyszna!!! sam jej kolor zachęca do jedzenia:)
Goldfish132 Aug 13, 2010

ja dodaję mleko kokosowe i przyprawę garam masala. Rewelacja! Polecam :)
~oluśka Apr 30, 2010

witam wszystkich smakoszy :) dawno tu nie zagladalam ale widze, ze zupka wam smakuje ... ciesze sie ogromnie :) pozdrawiam was goraco!
mczery Apr 21, 2010

Trzeci dzień z rzędu jem tą zupkę na obiad, wspaniała :) Choć zmodyfikowałam trochę przepis - nie smażę cebuli, lecz gotuję z resztą składników. Trochę nie pasował mi gorzki posmak curry i kurkumy, zamiast nich dodaję łyżkę łagodnej musztardy - strzał w dziesiątkę!
xxl Apr 13, 2010

nie potrafię trzymać się przepisu;) dodałam toche soku z cytryny i mało kminku, mniej niż w przepisie. i coś tam jeszcze zmieniłam. ale i tak pycha, fajna papka.
ana Mar 18, 2010

czerwona soczewica + marchewka + pomidory + kurkuma = kolor jak na fotce... w moim przypadku :-)
~sangria Mar 8, 2010

Właśnie pierwszy raz zrobiłem sobie tę zupę. Smakuje, pyszne. I w sumie szybko się robi. :)

Mam tylko jedno pytanie: jak Wam się udało uzyskać taki oszałamiający kolor zupy? Mnie wyszła taka brązowa raczej, a przed dodaniem sosu sojowego była taka raczej słomkowa. Jak uzyskać tak obłędny pomarańcz? :)
bartolome Mar 8, 2010

Pycha!
edysqa Mar 2, 2010

Przepyszna! Rozplynelam sie :)
Angienatela Feb 13, 2010

Zrobiłam dziś tę zupę, faktycznie jest bardzo dobra. Myślę, że diabeł tkwi w przyprawach- w kminku, imbirze, gorczycy i curry. Bo ja nie miałam kurkumy i dałam zamiast niej curry. Dobbre:)
~kamcia Jan 26, 2010

Pyszny, sycący i błyskawiczny obiad!
xxl Dec 29, 2009

również dodałam czosnku. Po prostu rewelacja:)
moule Dec 23, 2009

barrrrrrrdzo dobra!! ja dodałam świeżego imbiru w sporej ilości i nie mogłam się oprzeć żeby dodać czosnek. Wyszła pyszna i rozgrzewająca . Super danie na zimowy poranek (i pewie na każdy inny posiłek też)
monika77 Dec 18, 2009

Wspaniała! Zawsze robię podwójną porcję na 2 osoby i tak pójdzie "na raz"! Może to profanacja ale lubię lekko przyprawioną octem balsamicznym.
zigger May 30, 2009

my też się w niej zakochaliśmy:) polecam!
anga Apr 29, 2009

Pyszna, pyszniutka !!
sangria Jan 21, 2009

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas