7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Falafel (felafel)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Rzeczywiście nie chłoną tłuszczu nie chłoną, pięknie się opiekają w głębokim oleju. Tylko odnoszę wrażenie że są na wpół surowe.Jakby je dłużej w tym oleju trzymać to robią się suche i twarde. Czy to są oryginalne falafele arabskie? Zapytam ,bo nie zgłębiłem tematu.
Properek Jun 18, 2018

Zrobiłam! zielone falafele z jasnymi piegami! Eksperymentalne, bo lubię zmiany. Zielone od dużej ilości świeżej pietruszki. Sypnęło mi się za dużo pieprzu i niektórych ostrych przypraw i aby nieco złagodzić smak, dodałam podprażone ziarno sezamu i trochę mąki migdałowej + 2 łyżki wody. Rewelacja! Smażyłam na oleju kokosowym małe spłaszczone kuleczki i oczywiście nic się nie rozpadało i nie były suche w środku. Z dodatkiem dużej ilości surówek - pychotka!
Dana Apr 22, 2016

Zawsze wychodzą mi przepyszne falafele; nie rozpadają się, nie są w środku suche, nie chłoną dużo tłuszczu. Nie rozumiem, dlaczego niektórzy mają z tym przepisem problem. Jako lepiszcza używam niewielkiej ilości namoczonego zmielonego siemienia (1 łyżeczka) Jeszcze nie próbowałam bez tego składnika, więc może czas spróbować. Zmieloną masę odstawiam na kilka godzin; tak jak przeczytałam w czyimś komentarzu 2-3h. Już ciecierzyca moczy się na jutro.
Warto czytać komentarze i uwagi Admina.
Dana Apr 19, 2016

To, że falafele z ugotowanej ciecierzycy się rozpadają to jedna kwestia. Inna to to, że piją tłuszcz jak szalone. Te robione z ciecierzycy surowej znacznie mniej nim nasiąkają i sa bardziej chrupkie.
drevni_kocur Aug 23, 2015

falafele są przepyszne, ale ten przepis jest beznadziejny. falafeli nie robi się z ugotowanej ciecierzycy, tylko z namoczonej, co powinno być jasno i wyraźnie zaznaczone w przepisie!!! to wg. mnie skandal, że tyle osób z przepisu korzystało i tylko zmarnowało składniki, bo falafele rozpływały im się na patelni. przepis powinien być zredagowany, no ale cóż... ja osobiście polecam przepis jadłonomii, zawiera większy zestaw przypraw i nie ma w nim mąki (bo do falafeli się jej nie dodaje...). oto link: www.jadlonomia.com/2013/09/falafel-idealny.html
majczi Jun 25, 2015

Znakomite! Własnie jestem po pysznym obiadku z falafelami w roli głównej. do tegp wrap bg (niestety kupny) i całe mnóstwo warzyw. Jako lepiszcza" użyłam zmielone siemię lniane rozprowadzone w niewielkiej ilości wody. Używałam blendera, nie mam maszynki do mielenia.
Dana Apr 23, 2015

Ojj, nie miksować!! Przepuścić przez maszynkę do mielenia! :)
~Koralika Apr 22, 2015

Mi tez sie rozlatuja... wyszla breja zamiast masy ale to chyba wina mojego miksera :(
claudia16088 Apr 22, 2015

... "dodaj" kliknęłam przez nieuwagę. Chciałam jeszcze dopisać, że to pierwsze kotleciki ze strączkowych, które moje dziecię zjadło, może bez entuzjazmu, ale zjadło. Wszystkie wcześniejsze próby przekonania go do zjedzenia takowych kończyły się niepowodzeniem. Reasumując - przepis naprawdę godny polecenia. :)
_iw0na_ Apr 10, 2015

Następnym razem odrobinę mniej kuminu i będą idealne :) Robiłam z moczonej ciecierzycy, nie dodałam mąki. "Smażyłam" w piekarniku odrobinę spryskane olejem. Wyszły super. Pięknie się trzymały
_iw0na_ Apr 10, 2015

Dzisiaj zrobiłam jeszcze raz tym razem dodałam 4 łyżki zmielonego i zaparzonego siemienia lnianego i skleiły się doskonale. :)
drevni_kocur Mar 24, 2015


Zrobiłam z namoczonej ciecierzycy (nie z puszki) i bardzo się rozwalały. Musze pokombinować z lepiszczem. W smaku rewelacyjne.
drevni_kocur Mar 22, 2015

Na stałe wejdzie do twojej kuchni :) taaaaa głęboki olej to świetna sprawa na 100% musi zagościć na stałe w kuchni
~ola Mar 22, 2015

pyszne wyszły :) doczytałam, że z puszki się rozpadają ale ja dodałam pół łyżki mąki więcej i nie miałam problemu z ciecierzycą :)
Margowish Feb 11, 2015


proste, szybkie i bardzo smaczne :) wejdzie na stałe do mojej kuchni
qawa Jan 9, 2015

Po prostu rewelacyjnie dobre! Ale młynek poszedł w ruch, nie mam odpowiedniego miksera. I będą teraz wariacje... :)
izabeli Dec 14, 2014

Haha, do-chan, a moim zdaniem łyżeczka kuminu to minimum ;D No ale ja kumin uwieeeelbiam ogromnie :)
patrycccja Sep 22, 2014


Fajne, ale łyżeczka kuminu to moim zdaniem za dużo.
do-chan Sep 21, 2014


Bardzo smaczne danie. Polecam
woman76 Jun 16, 2014

Z mojego doswiadczenia wynika, ze lepsza jest cieciorka moczona 2 dni / noce niz tylko przez noc. Jesli komus falafel wychodzi za suchy to polecam sprobowac
~ksz May 4, 2014

Do oryginalnych falafli ciecierzycę się tylko moczy, nie gotuje. Można też dodać bób do ciecierzycy
~Leila Apr 29, 2014

Bardzo fajny przepis - nic się nie rozpada, nawet po ugotowaniu ciecierzycy. Dziękujemy :)
~Erika&Ania Mar 5, 2014


Robiłem wiele razy bez świeżej pietruszki (tylko suszoną) i było dobre, choć zawsze troszkę zbyt surowe albo zbyt spalone, zawsze bardziej papka niż formowalne ciasto, ale smaczne.

Natomiast raz użyłem świeżej naci, specjalnie w trzech wersjach (mniej, tyle co w przepisie i więcej), reszta składu bez zmian i niestety trzeba było to wyrzucić.

Widzę, że innym to wychodzi, fajnie, poczytam komentarze, ale zaznaczam, że trzymałem się przepisu co do joty, więc nie poczuwam się do winy.
dotted_lizard Feb 28, 2014

Czy można je piec?
elut Feb 12, 2014


Robię bez czosnku, do zagęszczenia masy czasem dodaję bułki tartej a ostatnio z mąką kukurydzianą wyszło wyśmienicie.
Przed wrzuceniem do oleju "maczam" jedną stronę w sezamie.
Swaq Feb 10, 2014

Milkaplp, może cieciorka za krótko moczona. Jak moczyliśmy 2h to było trochę za mało. Zresztą falafele nie są "soczyste" - jakiś sos czy surówka do towarzystwa się przydaje :)
patrycccja Feb 1, 2014

Robiłam pierwszy raz i wyszły. :) Były pyszne, tylko suche. :/ Ktoś wie co mogło być przyczyną?
milkaplp Jan 31, 2014

Ja dostałam przepis od koleżanki - dokładnie taki sam, tzn namoczona, nie gotowana ciecierzyca, plus cała reszta :-)
Zgodnie z jej wskazówką, odstawiam masę po zmieleniu/zmiksowaniu na 2-6 godzin do lodówki.
Mam wrażenie, że wtedy są smaczniejsze :-D
Dla mnie są mega pyszne z sosem tzatziki :-D
~Joanna Jan 27, 2014

@Ola, tej mąki jest tak mało, że można ją nawet pominąć. A jeśli ciecierzyca nie najlepiej zmiksowana, to przyda się jakaś kleista - pszenna, kukurydziana, sojowa, owsiana, gryczana... jaglana chyba też się dobrze zachowuje.
@errek - przepis jest tłumaczeniem przepisu gościa z Bliskiego Wschodu. Mam nadzieję, że wie co pisze :) Co do uwagi o niegotowaniu ciecierzycy, to wydaje mi się, że jest dość jasna.. Wręcz jest przecież podkreślone, że z gotowanej się rozpadają.
@Martyna, @Enoe, można. Wystarczy zajrzeć w starsze komentarze - niektórzy tak właśnie robili :)
patrycccja Jan 27, 2014

Czy w wersji z piekarnika też będą ok?
Enoe Jan 26, 2014

Może je upiec żeby było mniej kalorycznie? :))
~martyna Jan 26, 2014

Proszę doprecyzować przepis , powinno być napisane że używamy surowej ciecierzycy namoczonej przez noc (bez gotowania) , wtedy nie trzeba żadnej mąki używać . Użycie ciecierzycy z puszki/gotowanej wymaga mąki, żeby się nie rozleciało, i jest to już wariacja na temat oryginalnego przepisu. Wiele osób z tego co widzę w komentarzach miało problem , szkoda żeby się zrazili do tej prostej i smacznej potrawy :)
~errek Jan 26, 2014

Jaka mąka? Czy musi być pszenna czy można użyć jakiegoś sprawdzonego zamiennika bez glutenu, np mąka migdałowa, ziemniaczana?
~Ola Jan 26, 2014

A czy można zamiast grochu/fasoli/ciecierzycy użyć soi? Czy wtedy też zostawić na noc i nie gotować tylko zmielić? I czy można dodać odrobinę zmielonego siemienia lnianego do całości?
~Edyta T. Jan 26, 2014


Wyszły świetne! :D Zaskoczyło mnie, że ich smażenie nie było problematyczne, a falafele wcale nie wyszły tłuste. Bomba! :) Szkoda, że nie jest podana ilość soli - wydaje się, że warto zacząć od 1 łyżeczki. A kuminu można dać sporo więcej, jeśli chcemy, żeby był wyraźnie wyczuwalny - 3 płaskie łyżeczki są bardzo ok :D
patrycccja Jan 26, 2014

pyyycha!! :D ja piekłam w piekarniku jakieś 12-15 minut i dodawałam mąki razowej. wyszło mniam! :)
~kaninsien Jun 25, 2013

Dzięki! Właśnie takiej przekąski z dużą ilością protein szukałem. Zrobiłem pół na pół z cieciorki i grochu, bo samej cieciorki miałem mało. Próbowałem mielić blenderem, ale zaczął się przegrzewać, więc zostawiłem sporo ziaren niezmielonych - i bardzo fajnie wyszło :) Od gryza do gryza można sobie coś chrupnąć.
O wiele lepsze niż te, które mogłem dostać w Ameryce. Tam zawsze były suche jak wiór, podane z dużą ilością sosu. Te moje są cudownie mokre i miękkie w środku.
Jeszcze tylko muszę znaleźć swoją kombinację przypraw do tego. Szkoda, że nie pomyślałem o cynamonie - brzmi super.
Improwizator Jun 24, 2013

Dziękuje bardzo, będę próbowała :)
Nula Jun 1, 2013

Nula, ja piekę w 170 stopniach. Jako że mój piekarnik grzeje tylko od dołu, czekam aż spód się zrumieni i przewracam na drugą stronę. Piekę aż do zrumienienia :) Nigdy nie sprawdzałam czasu, na pewno zależy on też od wielkości kotlecików. Gdy zrumienisz z obu stron, rozkrój jednego i zobacz, czy nie jest już surowy. Tak będzie chyba najłatwiej :)
nasse Jun 1, 2013

Czy mógłby mi ktoś napisać w jakiej temperaturze i przez ile piec falafele? Uwielbiam je, ale chciałabym od teraz je jeść z minimalną ilością oleju :)
Nula Jun 1, 2013

bo falafel robi sie z surowej ciecierzycy.
~ksz Jun 1, 2013

ja uzylam ciecierzycy z puszki i wrecz 'farsz' byl suchy wiec dodalam jedno jajko, a zamiast kuminu uzylam mielonego kminku + troszke chili. nie wiem czy to tak ma smakowac, ale wyszlo smaczne ;)
alutaa May 31, 2013

Najlepszy przepis na falafele. Wychodzą pyszne zarówno smażone, jak i pieczone.
nasse May 27, 2013


trochę suche, ale ja piekłam w piekarniku- z sosami i surówką petarda :) polecam!
orzechova May 27, 2013

Faktycznie gdy robilam falafel z namoczonej przez noc ciecierzycy nie bylo problemu, niestety gdy probowalam pojsc na latwizne i wykorzystalam ciecierzyce z puszki to placuszki doslownie roztopily sie na patelni ... wiec w tym przypadku nie polecam chodzenia na skroty ;)
~cleo Apr 15, 2013

Mąka do Falafla? Po co?
~Najadacze Mar 11, 2013

falafel sie rozpada kiedy jest z gotowanej ciecierzycy :)
~ksz Mar 9, 2013


Falafel uwielbiam, tuż obok hummusu zajmuje u mnie zaszczytne pierwsze miejsce na dania ze strączków. ;)
To rzeczywiście jest najlepszy przepis na falafel jaki dotąd wypróbowałam! Jest dobrze doprawiony, łatwy w wykonaniu i co najważniejsze, nie rozpada się na patelni (!).
Sama dodaję więcej pietruszki do środka i smażę na patelni, zamiast w głębokim oleju, ale to nie zmienia faktu, że jest przepyszny. :)
Olexy Mar 9, 2013

Pyszne! Ja trochę zmodyfikowałam, dodając przyprawe do kebaba.
~Ania Mar 8, 2013

Zrobiłam wczoraj na obiad, podawałam w chlebku pita z warzywkami, efekt? Wszyscy tak sie zajadali że aż sie uszy trzęsły, później wypad do sklepu po dokładke składników i tak oto cały dzien to prawie jedlismy takie to smaczne, mniam mniam :) POLECAM WSZYSTKIM!
~Emilia Mar 8, 2013


Zrobiłem na sylwestrową imprezę. Moje pierwsze podejście do falafela ale bardzo udane. Zrobiłem z namoczonej cieciorki z dodatkiem sody.
xduncanx Dec 31, 2012

Faux jeżeli zrobisz z soczewicą to już nie będzie falafel. Ale wyjdzie :-) I z pewnością będzie smakowało. Tylko smażyłabym nie na głębokim oleju i użyłabym innych przypraw - dowolnych, jakie lubisz. Zobacz ten przepis: puszka.pl/przepis/6806-kotlety_ze_straczkowych_bez_ich_gotowania_z_warzywami.html życzę smacznego!
Iwo-na Dec 15, 2012

Witam, mam takie pytanie, czy ciecierzyce można zastąpić soczewicą? Czy bedzie jakaś znacząca różnica i marny smak?
jestem jak na razie zielona w tych sprawach
pozdrawiam :)
~Faux Dec 15, 2012

Falafele z tego przepisu są dokładnie takie, jakie pamiętam z ulic Jerozolimy i Betlejem. Próbowałam już kiedyś zrobić falafele z przepisu znalezionego w necie, ale efekt był marny - tamten przepis zalecał ciecierzycę gotowaną. Tu użyłam surowej i to jest chyba sekret sukcesu - a więc tylko surowa ciecierzyca! Następnym razem dodam nieco sody, dla puszystości, jak w oryginale.
Falafele podałam tak jak je pamiętam z Izraela, tj.w placku typu pita/tortilla z dodatkiem sałaty, pomidorów, ogórka, oliwek i sosu czosnkowego. Przepis polecam, roboty niewiele - ok.10 min. ze smażeniem włącznie, a efekt ciekawy a i walory zdrowotne ciecierzycy są dodatkowym bonusem.
vibeke Nov 24, 2012

Bardzo dobry.Ja robilam z namoczonego ,surowego grochu który zmiksowałam z innymi skladnikami,no i na koniec dodalam mąkę - 4 lyzki bo robilam z podwojnej porcji no i to nie wystarczylo... musialam dodawac i dodawac tej maki - dodalam tez ciemną mąke.w smaku pyszne,smazy sie szybko jednak za bardzo wyczuwalam smak mąki - dlatego juz nie bede nigdy robic z grochu bo choc go nie gotowalam to i tak masa nie byla zwarta tylko lepka strasznie ,jak kiedys jeszcze zrobie to tylko z namoczonej ciecierzycy :)
OpenWorld Sep 28, 2012

Oryginalne falafele robi się tylko i wyłącznie z ciecierzycy, namoczonej, zmiksowanej lub zmielonej nigdy gotowanej! Nie dodaje się żadnej mąki. Cebula, czosnek, natka i odrobina sody oczyszczonej, aby były bardziej puszyste. W skład arabskich mieszanek do falafela wchodzi: kolendra, kminek,czarny pieprz, cynamon, goździki i odrobina majeranku no i sól. Przepis z oryginalnego źródła mąż ;-)
oliwka-oliwka Sep 12, 2012

Ja dodaję jeszcze curry własnej roboty ;)
LolaPe Aug 19, 2012

Ja robiłam z namoczonego łupanego grochu, przepuszczonego przez tradycyjną maszynkę do mielenia. Rewelacja: smażą się błyskawicznie w głębokim oleju, nie rozpadają się, z wierzchu chrupiące, w środku mięciutkie, syn-mięsożerca był przekonany, że je mielone kotlety.
Taneska Jul 6, 2012

Robiłam z ugotowanego grochu i niestety podczas smażenia, wszystko się rozpadło. Chociaż w smaku pyszne :) uratowałam dodając jajko.
malolata71 May 23, 2012

Przepis dobry - co do gotowania, faktycznie nie powinno się tego robić (falafel z ugotowanej ciecierzycy rozpadnie się w trakcie smażenia, ale uratujemy je dodając 2-3 łyżki mąki na 0,5 kg ugotowanej ciecierzycy) - kumin to inaczej kmin rzymski i nie jest to to samo co kminek :-)
~MrBart May 8, 2012

Nie byłoby dobrze, gdyby wszystko poszło. Za późno zorientowałam się, że cebula jest gorzka. W akcie desperacji wrzuciłam trochę rodzynek i wyszły lepiej, niż dobrze. Nie ma to chyba zbyt wiele wspólnego z oryginalnym przepisem, ale i tak polecam:)
lecik Apr 16, 2012


Bardzo dobra potrawa, łatwa w przygotowaniu i nie do zepsucia:)
pslb Apr 10, 2012

Pierwsze podejście zakończyło się niepowodzeniem, bo ugotowałam ciecierzycę. Dziś tego nie zrobiłam i właśnie zajadam się tym pysznym daniem! Niestety nie miałam chyba ani jednej z tych przypraw (o ile kumin i kminek to to samo) i dodałam za dużo cebuli, i tak wyszło pyszne! Muszę popróbować z sezamem i różnymi przyprawami :)
ego-in-Arcadia Mar 14, 2012

Polecam zamiast smażenia upieczenie w piekarniku na folii alu. Moja rodzinka zajadała się nimi :)
Stimpy Mar 13, 2012

Smakowicie wyglada. Jadlam dwa razy...pierwszy raz to byl kompletny niewypal ciecierzyca twarda w duzych kawalkach ...drugi raz bylam zaskoczona ze to to samo...pycha. Sama jeszcze nie probowalam potrawy z wszeliego rodzaju fasolka czy groszkiem mnie odstraszaja...zawsze cos zle zrobie albo rozgotuje albo i najczesciej niedogotuje ...falafel nie wydaje sie byc tak latwy bo trzeba wiedziec jak zmielic...nei moze byc za bardzo zmiazdzony ale tez nie moga byc duze kawalki zostawione...Dziekuje za przepis.
~Ewa Jan 29, 2012


Fantastyczne. Przyprawy: idealne.
eme Jan 21, 2012

jak na mój gust w przepisie jest zdecydowanie za duża ilość przypraw.
gatek Jan 19, 2012


Naprawdę pyszne ! Zrobiłam specjalnie bratu, który bywał w krajach gdzie to podają. Miła dla niego niespodzianka :))
lavitsef Jan 13, 2012


Falafel smaczny (dzięki temu przepisowi poznałam wreszcie smak świeżo zmielonego kuminu ;), aczkolwiek najpierw musiałam dodać więcej mąki, żeby kuleczki się zlepiły i po usmażeniu wyszły nieco suche.. Muszę nad tym jeszcze popracować :)
kasiarka Dec 16, 2011


wyszły wyśmienite, zrobiłam z większą ilością produktów i ukulałam około 60 sztuk:) pycha! polecam.
govegetarian Oct 21, 2011

ja robię je bez mąki, za to przy okazji mielenia wszystkich składników dorzucam jeszcze trochę sezamu :)
bylejakosc Jul 2, 2011


rewelacja!! palce lizać, każdy kto spróbuje jest zachwycony :)
askagrzybek Jun 6, 2011


Przepyszne są te falafelki, super przepis, za każdym razem wychodzi i nic się nie rozwala :)
kropa Jun 1, 2011

Oczywiscie jako "dip" do falafela nieodzowny jest sos sezamowy!!!
~Tees Apr 25, 2011

Eksperymentowalem wiele razy z Falafelem, mysle ze wazny jest tez cynamon,z kminkiem twozy prawdziwie orientalny aromat.Natomiast aby kotleciki nie byly zbyt kruche proponuje dodac zmielone(doskonale nadaje sie do tego prosty elektryczny mlynek do kawy) nastepnie namoczone siemie lniane lub platki owsiane.
~Tees Apr 25, 2011

W zasadzie wszystko zrobiłem inaczej - na potrzebę chwili no i też ze względu na brak miksera. Użyłem ciecierzycy z puszki (sprzedawana np w Realu) i ugniotłem ją razem z cebulą i dodatkiem mąki. Obtoczyłem w bułce tartej i smażyłem jak kotlety z innych strączkowych. Wyszły strasznie kruche, ale smakowały nieźle : ) Polecam do tego zrobić jakiś "dip" , mi zostało coś na wzór lecza z wczorajszego obiadu i stwierdziłem, że to dobry pomysł żeby dodać jedno do drugiego i powiem, że razem smakowało też świetnie : )
fallen02 Apr 17, 2011

Zrobiłam. Zapomniałam kminku, zamiast tego channa masala, i 2 razy więcej przypraw i też więcej czosnku - wyszły boskie :-). Wszystkim smakowały :-)
matriohka Apr 1, 2011

też nie dodaję mąki, za to trochę sody oczyszczonej, która nieco spulchnia "kotleciki" przez co są miękkie. trzeba dobrze zmiksować składniki, ciecierzyca musi być wcześniej namoczona kilka godzin (jak ostateczna masa jest nieco za sucha, to wtedy dodać nieco wody, i najlepiej mieć zwilżone ręce wodą, kiedy lepimy kotleciki), a olej do smażenia musi być naprawdę dobrze rozgrzany (smażenie na głębokim oleju, najlepiej w jakimś garnku) - wtedy nie może się rozlecieć :)
a i duuużo natki pietruszki i najlepiej świeżej kolendry!
polna droga Mar 30, 2011

Ja zrobię sobie na jutrzejsze zajęcia chyba. Uwielbiam falafel, jest super. A zrobione przeze mnie będzie wyśmienite ;D.
Dzięki za przepis ;D
Cottie Nov 30, 2010

Mi się rozwalił (jak zwykle zamiast mielić i miksować rozgniotłam cieciorkę i myślałam, że to wystarczy :|). Ale i tak był dobry.
~Ripley Nov 30, 2010

nie trzeba dawać w ogóle mąki, jeśli są dobrze zmiksowane lub zmielone(ja mielę 2 razy w maszynce do mielenia). dość głęboki i mocno rozgrzany olej też ważny i duuuuzo przypraw, szczególnie kolendry:)
MEDeah Oct 29, 2010

Wyszły super - myślę, że sekret tego, żeby się nie rozpadały, to dobrze rozgrzany i w miarę głęboki olej. Mnie nie rozpadały się ani trochę. Zrobiłam je z namoczonej przez noc cieciorki, nie ugotowanej. Wszystkie składniki zmiksowałam blenderem ręcznym w misce. Dałam tylko nieco za mało przypraw, dawałam "na oko", może to dlatego. Mąkę zresztą też "na oko" sypnęłam i wyszło ok:).
jazgottt Oct 29, 2010

Genialne!!! Co prawda, trochę zmodyfikowałam przepis, bo nie miałam ani cieciorki, ani kuminu, ani kolendry (zrobiłam z fasolą białą z puszki i odrobiną curry), ale nie zmienia to faktu, że wyszła po prostu przefantastyczna przekąska. Jutro zrobię wszystko według przepisu i zobaczymy, co z tego wyjdzie. xD
bonamartinka Oct 27, 2010

właśnie zjadłam pierwszą partię, następna już się smaży - REWELACJA :):) Na stałe wchodzi do mojego menu.
Z tym że parę uwag:
z jednego kubka suchej cieciorki, po namoczeniu na noc zrobiły się dwa kubki, na dwie porcje :)
mąki dałam sporo więcej niż w przepisie, skleiły się aczkolwiek konsystencja i tak była nieco rzadkawa (mąki dosypywałam ostrożnie co by kamieni nie zrobic)
ale upiekły się bardzo fajnie :)
POLECAM!
nati__xxx Oct 2, 2010

przepyszne. zakochałam się w falaflach :) robiłam według przepisu. nie były tak kształtne jak na zdjęciach, ale pod wpływem gorącego tłuszczu się 'zwierały w sobie'. super!
magrusia Sep 27, 2010

raz próbowałem... porażka
~tad Sep 11, 2010

Robiłam ponownie i tym razem totalna porażka! :( Falafle rozpłynęły mi się w tłuszczu i z nim połączyły! :( a wszystko zrobiłam identycznie jak ostatnio...
Czy ktoś zna przyczynę?
Agatok Aug 31, 2010

Rewelacja! :)
Agatok Aug 30, 2010

odpowiadam anastazji - oryginalny przepis na falafle ktory podal mnie libanczyk Nadzin Mattou nie przewiduje takich skladnikow jak czosnek i maka, natomiast pozostale skladniki tak , nalezy je dwukrotnie przemielic lub zmiksowac. dobrze rozgrzac olej(sprawdzamy cienkim kawalkiem ziemniaka) ismazyc krotko do lekkiego zbrazowienia. Bez maki napewno sklejaja sie!
~visangi Aug 26, 2010

Niestety mi też nie wychodzi z tego przepisu :( Mi za to się rozjechały i połączyły się z olejem, w którym smażyłam. W końcu usmazyłam jak kotlety z ciecierzycy i było takie sobie w smaku.
~Rozczarowana Aug 22, 2010

No robie to juz ktorys raz i wychodza mi twarde to kotleciki... Ktos wie dlaczego?:)
Anastazja Aug 21, 2010

Pycha!
Rovdyr Apr 21, 2010

polecam obtoczyc przed smazeniem w sezamie...mniam
yokasta Apr 6, 2010

ups... teraz dopiero zauważyłam, że tu jest więcej komentarzy i takie pytanie już było. Przepraszam już wszystko wiem.
sabciass Apr 2, 2010

Czy ta ciecierzyca ma być tylko tyle rozdrobniona ile mikser da radę (w końcu nieugotowana trochę twarda. Czy może to wszystko blenderem potraktować?
Chciałabym dziś zrobić, ale zupełnie nie wiem jak to ciasto powinno wyglądać.
sabciass Apr 2, 2010

Dziś zrobiłam te kuleczki...i jestem niesamowicie z siebie dumna ! To najlepsza rzecz jaką kiedykolwiek sama zrobiłam :D
Świetnie smakują, zamiast kuminu dałam łyżeczkę kminku, bo niestety nie wiem co to to pierwsze... kminek pasuje świetnie :)
P.S. Dodałam jeszcze troszkę carry i tymianku, ponieważ uwielbiam jego zapach.
~Louna Feb 15, 2010

Dzis w koncu po raz pierwszy robilam falafel. Cudne! Nie doczekalam, az sie ryz ugotuje, tylko z jogurtem i ogorkami kiszonymi wciagnelismy:).
~Avila Jan 30, 2010

Ciecierzycy nie gotować pod żadnym pozorem. A co do przypraw...to ja daję kumin, kolendrę, pieprz czarny, chilli, oregano, słodką i ostrą paprykę i jest świetne ;P
~Pawełek Oct 13, 2009

jakie przyprawy dodajecie do falafeli, zeby mialy wyrazniejszy smak?
Marysia_S Sep 30, 2009

Wyszło! Zrobiłam z surowej ciecierzycy, moczyła się jakieś 2-3 godzin i wystarczyło. Blender też dał radę ze zmieleniem. Bardzo dobre.
ankaopolanka Sep 6, 2009

ja tam radze ciecierzycy nie gotowac tylko namoczyc przez noc,za pierwszym razem ugotowalem i kotleciki rozpadły sie w oleju:/
grubas Sep 5, 2009

ok;-) mam w takim razie nadzieję, że z razowej wyjdą. a robił ktoś falafel z bobu?
~ania Jul 16, 2009

O rety, Ania, zastanawiasz się nad 2 łyżkami mąki - myślisz, że to duża różnica czy dasz m. z ciecierzycy, pszenną czy żytnią? :) Zazwyczaj pisząc mąka ludzie mają na myśli białą pszenną. Dodaj więc jaką chcesz i ciesz się falafelem zamiast tyle dumać :)
~Kuna Jul 16, 2009

Hmm, a oprócz mąki z ciecierzycy?
~ania Jul 16, 2009

najlepsza mąka to z ciecierzycy będzie :)
aga Jul 16, 2009

Jaka mąka będzie lepsza - razowa czy kukurydziana? Innych nie kupuję.....Jaka mąka w ogóle jest najbardziej wskazana w tym przepisie?
~ania Jul 15, 2009

W oryginalnym przepisie (mideastfood.about.com/od/maindishes/r/falafelrecipe.htm) można sprawdzić, że ciecierzycę należy namoczyć i ugotować lub użyć tej z puszki.

Milka, duża prośba - zanim zadasz pytanie spróbuj najpierw sama znaleźć odpowiedź. Tutaj wystarczyłoby, żebyś przeczytała dotychczasowe komentarze... Google i wikipedia to też świetne źródło informacji. Odpowiadanie komuś, kto nawet się nie starał samodzielnie znaleźć informacji, jest średnio zabawne. Na pewno sporo osób nadal chętnie będzie ci pomagało, jeśli ty też włożysz w to trochę własnego wysiłku, ok? :)
patrycccja Jun 28, 2009

Ciecierzyca powinna być wcześniej namoczona? I czy zwykły mikser to wytrzyma ? Wiem , że znowu o to pytam ;-p
~milka Jun 27, 2009

Wypróbowałam:) Pychotka:)Dodałam tylko troszkę więcej mąki, bo kuleczki jakoś lepić mi się nie chciały;-)Idealne jako dodatek do obiadu lub jako przekąska:)
~catleya Apr 26, 2009

Raczej się falafla z hummusem nie podaje, bo to jakby podlać pomidory sosem pomidorowym :-)
~vasanta Mar 5, 2009

Moje maja srednice ok. 3-4 cm, zrodla podaja wielkosc pileczki ping-pongowej:)
lolituma Feb 17, 2009

ja kiedys robiłam z ugotowanej, bo akurat taki przepis znam :) napewno nie bedzie zle jesli zrobisz z ugotowanej, bo mi smakowalo :) ale najlepiej jak wypowie sie autor przepisu :)
katasza Feb 15, 2009

To jeszcze jedno pytanko;-)
Czy rozmiar też ma znaczenie? Tzn.widzę, że na zdjęciu to są takie małe kulki, czy nie były by też dobre gdybym zrobiła takie foramtu kotletów?
~misiaczkowa Feb 13, 2009

Misiaczkowa, ja wlasnie robilam z gotowanej i bylo ok, ale puszkowiczom niektorym sie rozlatywaly w oleju:/ Nie wiem, od czego to zalezy. Nastepnym razem planuje zrobic z surowej (w ramach nowych doswiadczen;)), tylko ciagle nie moge sie do tego zabrac:)
lolituma Feb 12, 2009

A czy jeśli zrobię z ugotowanej ciecierzycy to nie wyjdzie? Bardzo proszę o odpowiedź !!!
~misiaczkowa Feb 8, 2009

aaAAAAAAAA
TEN PRZEPIS JEST FANATSTYCZNY!!! Robcie wszyscy falafele, smakuja i wygladaja boskoooooooooo :)
tylko pamietajcie: z SUROWEJ ciecierzycy
Marysia_S Feb 8, 2009

Pierwszy raz zrobiłam i jestem bardzo zadowolona :-) Nie posiadam zadnej maszynki do mielenia wiec musiałam zrobić to ręcznie :-] Ale i tak konsystencja miazgi wyszła jak powinna, kulki lepiło się w łapkach niczym ubity śnieg. Super :-0
sangria Dec 16, 2008

Proporcje na oko :) I tak wyjdzie :)
kordonia Nov 4, 2008

Ja uzywam blendera, ale to do ugotowanej. Bede musiala sprobowac zrobic falafel z surowej ciecierzycy, jak kardonia. Tylko jak z proporcjami?
lolituma Nov 3, 2008

Kordonia, ta maszynka ma bardziej elegancką i apetyczną nazwę. Maszynka do mielenia :)
patrycccja Nov 3, 2008

Zmieliłam w maszynce zwanej maszyką do mięsa :)
kordonia Nov 3, 2008

a w czym mielicie/miksujecie ciecierzyce?
bo ja jak probuje mixerem to sie zatyka, a masa jest za gesta i potem ani drgnie :/
sunny lion Nov 2, 2008

Bartolome, też kiedyś zaliczyłem taką wtopę z falafelem. Falafel robi się z SUROWEJ ciecierzycy, tylko wcześniej dobrze namoczonej, np. przez noc. Gdy tak robiłem, to nigdy nie musiałem zagęszczać mąką, a falafel zawsze się udawał.
Pączek_w_maśle Aug 24, 2008

OK, dzięki za wyjaśnienia. Już po fakcie też doszedłem do tego, że pewnie tej mąki było za mało. Następnym razem pewnie już wyjdą ładne :-)

Natomiast smak jest świetny. Bardzo dobra propozycja obiadowa :-)
bartolome Aug 24, 2008

Miałam na myśli kubek już ugotowanej ciecierzycy- moja wina, ze napisałam, biję się w pierś;) Widocznie, za mało było mąki, dlatego sie rozpadało:(
lolituma Aug 23, 2008

Zrobiłem wszystko według przepisu. Smak był znakomity. Natomiast przy wykonaniu doszło do katastrofy, bo mi się te kulki porozpadały w oleju na miał. Pierwszą partię włożyłem do frytownicy, to kulki "przeciekły" przez kratkę. Drugą smażyłem na patelni i też się rozciapciało. Wreszcie trzecią partię obtoczyłem w mące - i to nie pomogło. Jak to do licha usmażyć, żeby było ładne?!

Albo może proporcje źle odczytałem? Ten kubek ciecierzycy odnosił się do suchej ciecierzycy, czy po ugotowaniu? Ja wziąłem kubek suchej i w sumie zdziwiłem się trochę, że wyszło mi aż 18 kulek, a nie około 7 jak Autorce przepisu...

Pomocy!!!
bartolome Aug 23, 2008

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas