
7745 przepisów wegetariańskich
w tym 4932 wegańskich
w tym 4932 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
<< powrót do przepisu
Falafel (felafel)- Komentarze do przepisu -![]() Dana Apr 22, 2016 ![]() Warto czytać komentarze i uwagi Admina. Dana Apr 19, 2016
To, że falafele z ugotowanej ciecierzycy się rozpadają to jedna kwestia. Inna to to, że piją tłuszcz jak szalone. Te robione z ciecierzycy surowej znacznie mniej nim nasiąkają i sa bardziej chrupkie.
drevni_kocur Aug 23, 2015 ![]() majczi Jun 25, 2015 ![]() Dana Apr 23, 2015
Ojj, nie miksować!! Przepuścić przez maszynkę do mielenia! :)
~Koralika Apr 22, 2015 ![]() claudia16088 Apr 22, 2015 ![]() _iw0na_ Apr 10, 2015 ![]() _iw0na_ Apr 10, 2015
Dzisiaj zrobiłam jeszcze raz tym razem dodałam 4 łyżki zmielonego i zaparzonego siemienia lnianego i skleiły się doskonale. :)
drevni_kocur Mar 24, 2015 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zrobiłam z namoczonej ciecierzycy (nie z puszki) i bardzo się rozwalały. Musze pokombinować z lepiszczem. W smaku rewelacyjne. drevni_kocur Mar 22, 2015
Na stałe wejdzie do twojej kuchni :) taaaaa głęboki olej to świetna sprawa na 100% musi zagościć na stałe w kuchni
~ola Mar 22, 2015 ![]() Margowish Feb 11, 2015 ![]() izabeli Dec 14, 2014 ![]() patrycccja Sep 22, 2014
Z mojego doswiadczenia wynika, ze lepsza jest cieciorka moczona 2 dni / noce niz tylko przez noc. Jesli komus falafel wychodzi za suchy to polecam sprobowac
~ksz May 4, 2014
Do oryginalnych falafli ciecierzycę się tylko moczy, nie gotuje. Można też dodać bób do ciecierzycy
~Leila Apr 29, 2014
Bardzo fajny przepis - nic się nie rozpada, nawet po ugotowaniu ciecierzycy. Dziękujemy :)
~Erika&Ania Mar 5, 2014 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Robiłem wiele razy bez świeżej pietruszki (tylko suszoną) i było dobre, choć zawsze troszkę zbyt surowe albo zbyt spalone, zawsze bardziej papka niż formowalne ciasto, ale smaczne. Natomiast raz użyłem świeżej naci, specjalnie w trzech wersjach (mniej, tyle co w przepisie i więcej), reszta składu bez zmian i niestety trzeba było to wyrzucić. Widzę, że innym to wychodzi, fajnie, poczytam komentarze, ale zaznaczam, że trzymałem się przepisu co do joty, więc nie poczuwam się do winy. dotted_lizard Feb 28, 2014 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Robię bez czosnku, do zagęszczenia masy czasem dodaję bułki tartej a ostatnio z mąką kukurydzianą wyszło wyśmienicie. Przed wrzuceniem do oleju "maczam" jedną stronę w sezamie. Swaq Feb 10, 2014 ![]() patrycccja Feb 1, 2014 ![]() milkaplp Jan 31, 2014
Ja dostałam przepis od koleżanki - dokładnie taki sam, tzn namoczona, nie gotowana ciecierzyca, plus cała reszta :-)
Zgodnie z jej wskazówką, odstawiam masę po zmieleniu/zmiksowaniu na 2-6 godzin do lodówki. Mam wrażenie, że wtedy są smaczniejsze :-D Dla mnie są mega pyszne z sosem tzatziki :-D ~Joanna Jan 27, 2014 ![]() @errek - przepis jest tłumaczeniem przepisu gościa z Bliskiego Wschodu. Mam nadzieję, że wie co pisze :) Co do uwagi o niegotowaniu ciecierzycy, to wydaje mi się, że jest dość jasna.. Wręcz jest przecież podkreślone, że z gotowanej się rozpadają. @Martyna, @Enoe, można. Wystarczy zajrzeć w starsze komentarze - niektórzy tak właśnie robili :) patrycccja Jan 27, 2014
Może je upiec żeby było mniej kalorycznie? :))
~martyna Jan 26, 2014
Proszę doprecyzować przepis , powinno być napisane że używamy surowej ciecierzycy namoczonej przez noc (bez gotowania) , wtedy nie trzeba żadnej mąki używać . Użycie ciecierzycy z puszki/gotowanej wymaga mąki, żeby się nie rozleciało, i jest to już wariacja na temat oryginalnego przepisu. Wiele osób z tego co widzę w komentarzach miało problem , szkoda żeby się zrazili do tej prostej i smacznej potrawy :)
~errek Jan 26, 2014
Jaka mąka? Czy musi być pszenna czy można użyć jakiegoś sprawdzonego zamiennika bez glutenu, np mąka migdałowa, ziemniaczana?
~Ola Jan 26, 2014
A czy można zamiast grochu/fasoli/ciecierzycy użyć soi? Czy wtedy też zostawić na noc i nie gotować tylko zmielić? I czy można dodać odrobinę zmielonego siemienia lnianego do całości?
~Edyta T. Jan 26, 2014 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wyszły świetne! :D Zaskoczyło mnie, że ich smażenie nie było problematyczne, a falafele wcale nie wyszły tłuste. Bomba! :) Szkoda, że nie jest podana ilość soli - wydaje się, że warto zacząć od 1 łyżeczki. A kuminu można dać sporo więcej, jeśli chcemy, żeby był wyraźnie wyczuwalny - 3 płaskie łyżeczki są bardzo ok :D patrycccja Jan 26, 2014
pyyycha!! :D ja piekłam w piekarniku jakieś 12-15 minut i dodawałam mąki razowej. wyszło mniam! :)
~kaninsien Jun 25, 2013
Dzięki! Właśnie takiej przekąski z dużą ilością protein szukałem. Zrobiłem pół na pół z cieciorki i grochu, bo samej cieciorki miałem mało. Próbowałem mielić blenderem, ale zaczął się przegrzewać, więc zostawiłem sporo ziaren niezmielonych - i bardzo fajnie wyszło :) Od gryza do gryza można sobie coś chrupnąć.
O wiele lepsze niż te, które mogłem dostać w Ameryce. Tam zawsze były suche jak wiór, podane z dużą ilością sosu. Te moje są cudownie mokre i miękkie w środku. Jeszcze tylko muszę znaleźć swoją kombinację przypraw do tego. Szkoda, że nie pomyślałem o cynamonie - brzmi super. Improwizator Jun 24, 2013
Nula, ja piekę w 170 stopniach. Jako że mój piekarnik grzeje tylko od dołu, czekam aż spód się zrumieni i przewracam na drugą stronę. Piekę aż do zrumienienia :) Nigdy nie sprawdzałam czasu, na pewno zależy on też od wielkości kotlecików. Gdy zrumienisz z obu stron, rozkrój jednego i zobacz, czy nie jest już surowy. Tak będzie chyba najłatwiej :)
nasse Jun 1, 2013 ![]() Nula Jun 1, 2013
bo falafel robi sie z surowej ciecierzycy.
~ksz Jun 1, 2013
ja uzylam ciecierzycy z puszki i wrecz 'farsz' byl suchy wiec dodalam jedno jajko, a zamiast kuminu uzylam mielonego kminku + troszke chili. nie wiem czy to tak ma smakowac, ale wyszlo smaczne ;)
alutaa May 31, 2013 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() trochę suche, ale ja piekłam w piekarniku- z sosami i surówką petarda :) polecam! orzechova May 27, 2013
Faktycznie gdy robilam falafel z namoczonej przez noc ciecierzycy nie bylo problemu, niestety gdy probowalam pojsc na latwizne i wykorzystalam ciecierzyce z puszki to placuszki doslownie roztopily sie na patelni ... wiec w tym przypadku nie polecam chodzenia na skroty ;)
~cleo Apr 15, 2013
Mąka do Falafla? Po co?
~Najadacze Mar 11, 2013
falafel sie rozpada kiedy jest z gotowanej ciecierzycy :)
~ksz Mar 9, 2013 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Falafel uwielbiam, tuż obok hummusu zajmuje u mnie zaszczytne pierwsze miejsce na dania ze strączków. ;) To rzeczywiście jest najlepszy przepis na falafel jaki dotąd wypróbowałam! Jest dobrze doprawiony, łatwy w wykonaniu i co najważniejsze, nie rozpada się na patelni (!). Sama dodaję więcej pietruszki do środka i smażę na patelni, zamiast w głębokim oleju, ale to nie zmienia faktu, że jest przepyszny. :) Olexy Mar 9, 2013
Pyszne! Ja trochę zmodyfikowałam, dodając przyprawe do kebaba.
~Ania Mar 8, 2013
Zrobiłam wczoraj na obiad, podawałam w chlebku pita z warzywkami, efekt? Wszyscy tak sie zajadali że aż sie uszy trzęsły, później wypad do sklepu po dokładke składników i tak oto cały dzien to prawie jedlismy takie to smaczne, mniam mniam :) POLECAM WSZYSTKIM!
~Emilia Mar 8, 2013 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zrobiłem na sylwestrową imprezę. Moje pierwsze podejście do falafela ale bardzo udane. Zrobiłem z namoczonej cieciorki z dodatkiem sody. xduncanx Dec 31, 2012
Faux jeżeli zrobisz z soczewicą to już nie będzie falafel. Ale wyjdzie :-) I z pewnością będzie smakowało. Tylko smażyłabym nie na głębokim oleju i użyłabym innych przypraw - dowolnych, jakie lubisz. Zobacz ten przepis: puszka.pl/przepis/6806-kotlety_ze_straczkowych_bez_ich_gotowania_z_warzywami.html życzę smacznego!
Iwo-na Dec 15, 2012
Witam, mam takie pytanie, czy ciecierzyce można zastąpić soczewicą? Czy bedzie jakaś znacząca różnica i marny smak?
jestem jak na razie zielona w tych sprawach pozdrawiam :) ~Faux Dec 15, 2012
Falafele z tego przepisu są dokładnie takie, jakie pamiętam z ulic Jerozolimy i Betlejem. Próbowałam już kiedyś zrobić falafele z przepisu znalezionego w necie, ale efekt był marny - tamten przepis zalecał ciecierzycę gotowaną. Tu użyłam surowej i to jest chyba sekret sukcesu - a więc tylko surowa ciecierzyca! Następnym razem dodam nieco sody, dla puszystości, jak w oryginale.
Falafele podałam tak jak je pamiętam z Izraela, tj.w placku typu pita/tortilla z dodatkiem sałaty, pomidorów, ogórka, oliwek i sosu czosnkowego. Przepis polecam, roboty niewiele - ok.10 min. ze smażeniem włącznie, a efekt ciekawy a i walory zdrowotne ciecierzycy są dodatkowym bonusem. vibeke Nov 24, 2012 ![]() OpenWorld Sep 28, 2012 ![]() oliwka-oliwka Sep 12, 2012
Ja robiłam z namoczonego łupanego grochu, przepuszczonego przez tradycyjną maszynkę do mielenia. Rewelacja: smażą się błyskawicznie w głębokim oleju, nie rozpadają się, z wierzchu chrupiące, w środku mięciutkie, syn-mięsożerca był przekonany, że je mielone kotlety.
Taneska Jul 6, 2012 ![]() malolata71 May 23, 2012
Przepis dobry - co do gotowania, faktycznie nie powinno się tego robić (falafel z ugotowanej ciecierzycy rozpadnie się w trakcie smażenia, ale uratujemy je dodając 2-3 łyżki mąki na 0,5 kg ugotowanej ciecierzycy) - kumin to inaczej kmin rzymski i nie jest to to samo co kminek :-)
~MrBart May 8, 2012
Nie byłoby dobrze, gdyby wszystko poszło. Za późno zorientowałam się, że cebula jest gorzka. W akcie desperacji wrzuciłam trochę rodzynek i wyszły lepiej, niż dobrze. Nie ma to chyba zbyt wiele wspólnego z oryginalnym przepisem, ale i tak polecam:)
lecik Apr 16, 2012 ![]() ego-in-Arcadia Mar 14, 2012 ![]() Stimpy Mar 13, 2012
Smakowicie wyglada. Jadlam dwa razy...pierwszy raz to byl kompletny niewypal ciecierzyca twarda w duzych kawalkach ...drugi raz bylam zaskoczona ze to to samo...pycha. Sama jeszcze nie probowalam potrawy z wszeliego rodzaju fasolka czy groszkiem mnie odstraszaja...zawsze cos zle zrobie albo rozgotuje albo i najczesciej niedogotuje ...falafel nie wydaje sie byc tak latwy bo trzeba wiedziec jak zmielic...nei moze byc za bardzo zmiazdzony ale tez nie moga byc duze kawalki zostawione...Dziekuje za przepis.
~Ewa Jan 29, 2012 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Naprawdę pyszne ! Zrobiłam specjalnie bratu, który bywał w krajach gdzie to podają. Miła dla niego niespodzianka :)) lavitsef Jan 13, 2012 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Falafel smaczny (dzięki temu przepisowi poznałam wreszcie smak świeżo zmielonego kuminu ;), aczkolwiek najpierw musiałam dodać więcej mąki, żeby kuleczki się zlepiły i po usmażeniu wyszły nieco suche.. Muszę nad tym jeszcze popracować :) kasiarka Dec 16, 2011 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() wyszły wyśmienite, zrobiłam z większą ilością produktów i ukulałam około 60 sztuk:) pycha! polecam. govegetarian Oct 21, 2011
ja robię je bez mąki, za to przy okazji mielenia wszystkich składników dorzucam jeszcze trochę sezamu :)
bylejakosc Jul 2, 2011 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Przepyszne są te falafelki, super przepis, za każdym razem wychodzi i nic się nie rozwala :) kropa Jun 1, 2011
Oczywiscie jako "dip" do falafela nieodzowny jest sos sezamowy!!!
~Tees Apr 25, 2011
Eksperymentowalem wiele razy z Falafelem, mysle ze wazny jest tez cynamon,z kminkiem twozy prawdziwie orientalny aromat.Natomiast aby kotleciki nie byly zbyt kruche proponuje dodac zmielone(doskonale nadaje sie do tego prosty elektryczny mlynek do kawy) nastepnie namoczone siemie lniane lub platki owsiane.
~Tees Apr 25, 2011
W zasadzie wszystko zrobiłem inaczej - na potrzebę chwili no i też ze względu na brak miksera. Użyłem ciecierzycy z puszki (sprzedawana np w Realu) i ugniotłem ją razem z cebulą i dodatkiem mąki. Obtoczyłem w bułce tartej i smażyłem jak kotlety z innych strączkowych. Wyszły strasznie kruche, ale smakowały nieźle : ) Polecam do tego zrobić jakiś "dip" , mi zostało coś na wzór lecza z wczorajszego obiadu i stwierdziłem, że to dobry pomysł żeby dodać jedno do drugiego i powiem, że razem smakowało też świetnie : )
fallen02 Apr 17, 2011 ![]() matriohka Apr 1, 2011 ![]() a i duuużo natki pietruszki i najlepiej świeżej kolendry! polna droga Mar 30, 2011 ![]() Dzięki za przepis ;D Cottie Nov 30, 2010
Mi się rozwalił (jak zwykle zamiast mielić i miksować rozgniotłam cieciorkę i myślałam, że to wystarczy :|). Ale i tak był dobry.
~Ripley Nov 30, 2010 ![]() MEDeah Oct 29, 2010 ![]() jazgottt Oct 29, 2010 ![]() bonamartinka Oct 27, 2010
właśnie zjadłam pierwszą partię, następna już się smaży - REWELACJA :):) Na stałe wchodzi do mojego menu.
Z tym że parę uwag: z jednego kubka suchej cieciorki, po namoczeniu na noc zrobiły się dwa kubki, na dwie porcje :) mąki dałam sporo więcej niż w przepisie, skleiły się aczkolwiek konsystencja i tak była nieco rzadkawa (mąki dosypywałam ostrożnie co by kamieni nie zrobic) ale upiekły się bardzo fajnie :) POLECAM! nati__xxx Oct 2, 2010 ![]() magrusia Sep 27, 2010
raz próbowałem... porażka
~tad Sep 11, 2010 ![]() Czy ktoś zna przyczynę? Agatok Aug 31, 2010
odpowiadam anastazji - oryginalny przepis na falafle ktory podal mnie libanczyk Nadzin Mattou nie przewiduje takich skladnikow jak czosnek i maka, natomiast pozostale skladniki tak , nalezy je dwukrotnie przemielic lub zmiksowac. dobrze rozgrzac olej(sprawdzamy cienkim kawalkiem ziemniaka) ismazyc krotko do lekkiego zbrazowienia. Bez maki napewno sklejaja sie!
~visangi Aug 26, 2010
Niestety mi też nie wychodzi z tego przepisu :( Mi za to się rozjechały i połączyły się z olejem, w którym smażyłam. W końcu usmazyłam jak kotlety z ciecierzycy i było takie sobie w smaku.
~Rozczarowana Aug 22, 2010 ![]() Anastazja Aug 21, 2010
ups... teraz dopiero zauważyłam, że tu jest więcej komentarzy i takie pytanie już było. Przepraszam już wszystko wiem.
sabciass Apr 2, 2010
Czy ta ciecierzyca ma być tylko tyle rozdrobniona ile mikser da radę (w końcu nieugotowana trochę twarda. Czy może to wszystko blenderem potraktować?
Chciałabym dziś zrobić, ale zupełnie nie wiem jak to ciasto powinno wyglądać. sabciass Apr 2, 2010
Dziś zrobiłam te kuleczki...i jestem niesamowicie z siebie dumna ! To najlepsza rzecz jaką kiedykolwiek sama zrobiłam :D
Świetnie smakują, zamiast kuminu dałam łyżeczkę kminku, bo niestety nie wiem co to to pierwsze... kminek pasuje świetnie :) P.S. Dodałam jeszcze troszkę carry i tymianku, ponieważ uwielbiam jego zapach. ~Louna Feb 15, 2010
Dzis w koncu po raz pierwszy robilam falafel. Cudne! Nie doczekalam, az sie ryz ugotuje, tylko z jogurtem i ogorkami kiszonymi wciagnelismy:).
~Avila Jan 30, 2010
Ciecierzycy nie gotować pod żadnym pozorem. A co do przypraw...to ja daję kumin, kolendrę, pieprz czarny, chilli, oregano, słodką i ostrą paprykę i jest świetne ;P
~Pawełek Oct 13, 2009 ![]() ankaopolanka Sep 6, 2009 ![]() grubas Sep 5, 2009
ok;-) mam w takim razie nadzieję, że z razowej wyjdą. a robił ktoś falafel z bobu?
~ania Jul 16, 2009
O rety, Ania, zastanawiasz się nad 2 łyżkami mąki - myślisz, że to duża różnica czy dasz m. z ciecierzycy, pszenną czy żytnią? :) Zazwyczaj pisząc mąka ludzie mają na myśli białą pszenną. Dodaj więc jaką chcesz i ciesz się falafelem zamiast tyle dumać :)
~Kuna Jul 16, 2009
Hmm, a oprócz mąki z ciecierzycy?
~ania Jul 16, 2009
Jaka mąka będzie lepsza - razowa czy kukurydziana? Innych nie kupuję.....Jaka mąka w ogóle jest najbardziej wskazana w tym przepisie?
~ania Jul 15, 2009 ![]() Milka, duża prośba - zanim zadasz pytanie spróbuj najpierw sama znaleźć odpowiedź. Tutaj wystarczyłoby, żebyś przeczytała dotychczasowe komentarze... Google i wikipedia to też świetne źródło informacji. Odpowiadanie komuś, kto nawet się nie starał samodzielnie znaleźć informacji, jest średnio zabawne. Na pewno sporo osób nadal chętnie będzie ci pomagało, jeśli ty też włożysz w to trochę własnego wysiłku, ok? :) patrycccja Jun 28, 2009
Ciecierzyca powinna być wcześniej namoczona? I czy zwykły mikser to wytrzyma ? Wiem , że znowu o to pytam ;-p
~milka Jun 27, 2009
Wypróbowałam:) Pychotka:)Dodałam tylko troszkę więcej mąki, bo kuleczki jakoś lepić mi się nie chciały;-)Idealne jako dodatek do obiadu lub jako przekąska:)
~catleya Apr 26, 2009
Raczej się falafla z hummusem nie podaje, bo to jakby podlać pomidory sosem pomidorowym :-)
~vasanta Mar 5, 2009 ![]() lolituma Feb 17, 2009 ![]() katasza Feb 15, 2009
To jeszcze jedno pytanko;-)
Czy rozmiar też ma znaczenie? Tzn.widzę, że na zdjęciu to są takie małe kulki, czy nie były by też dobre gdybym zrobiła takie foramtu kotletów? ~misiaczkowa Feb 13, 2009 ![]() lolituma Feb 12, 2009
A czy jeśli zrobię z ugotowanej ciecierzycy to nie wyjdzie? Bardzo proszę o odpowiedź !!!
~misiaczkowa Feb 8, 2009
aaAAAAAAAA
TEN PRZEPIS JEST FANATSTYCZNY!!! Robcie wszyscy falafele, smakuja i wygladaja boskoooooooooo :) tylko pamietajcie: z SUROWEJ ciecierzycy Marysia_S Feb 8, 2009 ![]() sangria Dec 16, 2008 ![]() lolituma Nov 3, 2008 ![]() patrycccja Nov 3, 2008
a w czym mielicie/miksujecie ciecierzyce?
bo ja jak probuje mixerem to sie zatyka, a masa jest za gesta i potem ani drgnie :/ sunny lion Nov 2, 2008
Bartolome, też kiedyś zaliczyłem taką wtopę z falafelem. Falafel robi się z SUROWEJ ciecierzycy, tylko wcześniej dobrze namoczonej, np. przez noc. Gdy tak robiłem, to nigdy nie musiałem zagęszczać mąką, a falafel zawsze się udawał.
Pączek_w_maśle Aug 24, 2008
OK, dzięki za wyjaśnienia. Już po fakcie też doszedłem do tego, że pewnie tej mąki było za mało. Następnym razem pewnie już wyjdą ładne :-)
Natomiast smak jest świetny. Bardzo dobra propozycja obiadowa :-) bartolome Aug 24, 2008 ![]() lolituma Aug 23, 2008
Zrobiłem wszystko według przepisu. Smak był znakomity. Natomiast przy wykonaniu doszło do katastrofy, bo mi się te kulki porozpadały w oleju na miał. Pierwszą partię włożyłem do frytownicy, to kulki "przeciekły" przez kratkę. Drugą smażyłem na patelni i też się rozciapciało. Wreszcie trzecią partię obtoczyłem w mące - i to nie pomogło. Jak to do licha usmażyć, żeby było ładne?!
Albo może proporcje źle odczytałem? Ten kubek ciecierzycy odnosił się do suchej ciecierzycy, czy po ugotowaniu? Ja wziąłem kubek suchej i w sumie zdziwiłem się trochę, że wyszło mi aż 18 kulek, a nie około 7 jak Autorce przepisu... Pomocy!!! bartolome Aug 23, 2008 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Properek Jun 18, 2018