puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Przepisy na specjalne okazje
-
Witariańskie ciasto murzynek
Nasze świąteczne ciasto można jeść bez żadnych wyrzutów sumienia. Mimo iż jest dość kaloryczne, to dzięki orzechom włoskim bardzo odżywcze.
-
-
-
Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej
Wspaniałe, wilgotne, przepyszne ciasto. Porządne, wartościowe w sensie odżywiania składniki. A co najlepsze piekielnie łatwe w wykonaniu! W mojej rodzinie i wśród znajomych robi furorę :)
-
Pasztet z pieczarek (wegański)
autor: ~pardwa
dieta: wegańska
Można jeść na gorąco lub tradycyjnie - na zimno pokrojony w plasterki. Na święta podaję z sosem żurawinowym.
-
Barszcz czerwony najpyszniejszy (czysty, bardzo esencjonalny, bez cukru!)
Sekretem barszczu jest dodanie jak największej ilości buraków. Wody powinno być tylko tyle, żeby przykrywała buraki. Wtedy barszcz wyjdzie przepyszny, aromatyczny, wspaniały! I wcale nie trzeba go dosładzać, bo słodycz buraków w zupełności wystarcza :) Nauczyłam się tego od siostry i od kilku lat robimy na święta właśnie taki barszczyk. Zresztą nie tylko na święta :)
-
-
Krokiety ziemniaczane z orzechami włoskimi
autor: Kinga
dieta: wegańska
Krokiety są fenomenalne z barszczem czerwonym. Osobiście zawsze je robię na Wigilię. To również świetny pomysł na wykorzystanie wczorajszych ziemniaków. Jeśli musimy je dopiero gotować, to czas przygotowania krokietów oczywiście się wydłuży.
-
Brukselka z patelki z żurawiną i orzechami laskowymi
autor: EwaH
dieta: wegańska
"Jeśli chcemy wprowadzić do menu warzywo zaskakująco smaczne, wdzięczne w obróbce, tanie, lokalne i dostępne w zimie, sięgnijmy po brukselkę, zapominając o... gotowaniu." Zgadzam się w 100%!
-
-
Pierniczki wegańskie
autor: ~pat
dieta: wegańska
Alciamama: "Pyszne, normalne pierniczki."
-
Drożdżowe paszteciki z kiszoną kapustą i grzybami
Wczoraj i dziś nieprzytomnie się nimi opychałam korzystając z tego, że mama z siostrą wyprodukowały góry pasztecików - są niebiańskie! :) Pyszne i na ciepło i w temperaturze pokojowej, a nawet takie z lodówki, choć mama by mnie pewnie za to pogoniła ;)
-
Czerwona kapusta "trzy smaki" duszona z suszonymi owocami
Pyyyycha :) Suszone owoce, sos sojowy, spora ilość soku z cytryny - smaki słodki, słony i kwaskowy cudnie się przenikają :) Ze względu na dodatek owoców bardzo mi pasuje na Boże Narodzenie, ale to pyszna, uniwersalna jarzynka pasująca do prawie każdego obiadu. Dobre i na gorąco i na zimno.
-
-
Pasztet z fasoli z orzechami
autor: ~w.d.
dieta: wegańska
Dort.ds: "jest pycha zarówno na zimno jak i na ciepło "
-
Tort makowy a' la makowiec "bez ciasta"
Jest to moja wegańska wersja tortu makowego "bez ciasta" mojej mamy (mak, jaja, masło, cukier, bułka tarta itd.) Makowiec jest pyszny! Delikatny i wilgotny. Smakował nawet mojej mamie ;-)
-
-
Groch z cebulą
autor: pat
dieta: wegańska
ISIA: "Dobre na ciepło i na zimno."
-
-
-
Fasola Jaś duszona w sosie z suszonych śliwek
Pyszne danie, którym poczęstowali nas kiedyś znajomi. Gęsty, aromatyczny sos o głębokim aromacie z dominującym smakiem suszonych śliwek... Pycha!
-
-
-
"Bigos" z czerwonej kapusty z suszonymi owocami
autor: Tora
dieta: wegańska
Nie wiem skąd ten przepis wziął się w moim domu. Odkąd pamiętam Mama zawsze robiła taką kapustkę i bardzo nam wszystkim smakowała.
-
(S)makowiec
autor: gzyra
dieta: wegańska
|