7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Tort makowy a' la makowiec "bez ciasta"

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   


Pierwszego dnia, jeszcze ciepłe, nie zachwycało. Drugiego dnia wyszła na jaw jego pyszność. Nawet krewni wegefobi zajadali się i wręcz się domagali więcej.

Wskazówka natury praktycznej: można śmiało robić z gotowej masy makowej (uprzedzając krytykę: wiem, że zdrowiej mielić samemu) - wychodzi bardzo dobre.
kruszonka Dec 31, 2014

350g tofu ;) Tyle dodaję, tyle wychodzi z mojego przepisu na tofu domowe, link jest podany w składnikach :D trzeba zajrzeć. Jeśli można to prosiłabym admina o dopisanie wagi przy tofu, bo widzę nie każdy klika w linka do przepisu źródłowego, może dlatego że jest napisane "np." co sugeruje, że to może być "dowolne" tofu :D
martina Dec 18, 2013

ile potrzeba tego tofu? jakoś nie mogę doczytać...
~olga Sep 14, 2011

@mimikra87
Spróbuj dodać zamiast kaszy manny, drobną kaszkę kukurydzianą (ryżową?). Myślę, że powinno być ok, daj znać jak wyszło ;)
martina Jun 14, 2011

jak można zastąpić kaszę mannę? Jestem uczulona na gluten
mimikra87 Jun 10, 2011

"Ściśli" raczej miodu nie używają;) W przepisie jest słód, więc sugerowałabym dodać ewentualnie więcej słodu.
MagdaM May 22, 2010

W moim domu jest tradycja robienia takiego ciasta na święta, tylko, że w wersji jajecznej- to najpyszniejsze, co może być! Ale muszę spróbować tego przepisu, gdyż mój mąż jest "ścisły" i jajek nie toleruje. Polecam dodać dla smaku kilka łyżek miodu (prawdziwego!), kilka łyżek domowych wiśniowych konfitur, bardzo dobrze jest też skropić aromatem migdałowym, ale rumowy też pewnie daje fajny efekt. A jak jeszcze skórka pomarańczowa, taka ucukrzona domowym sposobem, to juz w ogole niebo w gębie! nie polecam gotowej masy makowej, bo nie wiadomo, co tam ktoś wrzucił, jest ciemna, wiec moga byc same smieci;)nie ma jak domowe aromaty:)
~Grosik Jan 16, 2010

Pyszny!!! Zrobiłam i gorąco polecam!
~lucy Nov 16, 2009

Hej Oleniko, nigdy nie robiłam z gotowej masy makowej, ale spróbuj, myslę, że tez wyjdzie smaczne. Daj znać jak wyszło.
martina Jan 20, 2009

Jestem ciekawa czy dało by się coś takiego zrobić z masy makowej...
Olenika92 Jan 20, 2009

owszem jest mąka, ale ten makowiec to "samo nadzienie" jak mawiaja niektorzy, nie jest zawijany w ciasto, w oryginalnej wersji jajecznej nie ma mąki, dlatego niektorzy mówią na niego "bez ciasta", "bez mąki" mójmakowiec jest struktura podobny do makowca mojej mamy, dlatego nazwałam go a'la makowiec bez ciasta. Ech.. tez mi problem, nazwa ..
martina Jan 11, 2009

Nie bardzo rozumiem dlaczego w nazwie jest "bez ciasta"....Przecież w składnikach jest mąka....
~juju Jan 10, 2009

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas