7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Piernik z jabłkiem (z musu jabłkowego)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Jakiej konsystencji powinno być ciasto? Mi wyszło takie kleiste, nie rzadkie. Chyba dałam za dużo jabłek.
~Dominiqua 2014-04-22 11:19:16.805

Właśnie upiekłam na święta, kawałek został już skonsumowany;) Bardzo dobre!
seszensue 2013-12-24 14:15:37.611

Hmmm. Soda potrzebuje czegoś kwaśnego żeby przereagować i napowietrzyć ciasto. Może twoje jabłka/ twój mus są za mało kwaskowe. Spróbuj innych albo dodaj trochę octu, np. jabłkowego. Jak to nie to to nie wiem co ;) Aha, formę wstawiamy oczywiście do nagrzanego piekarnika - tego pewnie nie muszę ci mówić, ale pro forma wolę zaznaczyć :)
patrycccja 2013-06-23 22:01:58.592

Nie wiem, co robię źle, ale 2 razy pod rząd wyszedł mi totalny zakalec. Pierwszy raz w życiu - żadnego innego ciasta jeszcze nie zepsułam.
gazia 2013-06-23 17:28:26.687

prosty i przepyszny!
sylwja 2013-03-24 23:21:29.415


Bardzo pyszne i proste! Jabłka blenduję z bananem i syropem z agawy i podgrzewam przed dodaniem do ciasta i dorzucam różne bakalie - wychodzi bosko!
Irris 2012-12-30 15:54:38.747


Bardzo dobry. Na pewno zrobię jeszcze wiele razy :)
Nula 2012-12-26 22:00:06.264

W ilu stopniach pieczemy ?
~uumy 2012-07-25 17:32:04.056

Świetny! Robiłam z gotowego przecieru jabłkowego (który już był słodzony), więc nie dałam cukru - zamiast tego trochę miodu. I bez rodzynek, bo nie lubię.
Ciasto bardzo fajnie wyrosło i było pyszne. Rodzinka była pod wrażeniem :)
odiga 2011-12-27 08:42:06.925


Widzę po komentarzach ,że większości z was smakuje ,jednak mi wogóle :]
Zrobiłam go wedlug przepisu-kropka w kropkę uzylam przecieru jablkowego oczywiscie i smak mi zupełnie nie odpowiada.Za bardzo czuć ten przecier jablkowy jak dla mnie a mi smak tego przecieru po upieczeniu w ogóle nie podchodzi :]
OpenWorld 2011-08-18 12:26:01.324

Ciacho rewelacjjjja!!! Bardzo proste a pyszne, super wyrosło. Ja mus troche zmodyfikowałam do jabłek dodałam banany i gruszki, zmiksowałam to w blenderze i podgrzałam. Pycha.
~rydzia 2011-04-25 17:28:59.781

Jestem pod wrażeniem tego ciasta. Wprawdzie poddałam je kilku modyfikacjom (zdecydowanie mniej cukru i rodzynek [połowę mniej - i tak wyszło bardzo słodkie]), plus trochę innych bakalii. Mus z jabłek domowej roboty i trochę soku z wiśni również domowej roboty sprawiły, że placek był aromatyczny i bardzo dobry. Do tego polewa czekoladowa. Mhm - polecam! :-) Na wigilię sprawdził się świetnie.
matriohka 2010-12-24 23:16:43.16

Wczoraj miałam już ostatnią wigilię klasową, bo już klasa maturalna.. I jak rok temu, piernik także i w tym roku królował na stole - pycha ;)
goosha 2010-12-23 15:28:50.376

zrobiłam i potwierdzam - PYCHA! :)
~BiałaMagia 2010-10-09 11:22:34.536

Czy można zamiast sody dodać coś innego do wyrośnięcia? np.: drożdże...bo wyczuwam w cieście "palący posmak" sody..A poza tym to pycha :)
Agatok 2010-08-31 18:23:02.953

Robiłam go kolejny raz i zabrakło mi ok. 1/3 musu. Zastąpiłam go więc zmiażdżonymi bananami i dodałam 1 czy 2 łyżeczki octu jabłkowego. Piernik wyszedł tak samo super :) Może nawet nieco bardziej pulchny - myślę, że korzystnie tu wpłynął dodatek octu (ze względu na użycie sody).
patrycccja 2010-05-03 15:36:40.831

Zrobiłam na święta i wyszedł bomba! Wilgotny, puszysty, pyszny. U mnie tego musu wyszły 2 pełne szklanki (takie pod samą krawędź). Nie był wcale aż taki gęsty, na pewno nie był "sztywny" - tyle że robiony w ogóle bez wody. I bez cukru. Przepis tu: puszka.pl/przepis/2501-mus_jablkowy_bez_cukru_.html
Odrobinę zmieniłam też proporcje: cukru dałam 2/3 szkl., rodzynek 1/2 szkl., a cynamonu całą łyżkę, bo uwielbiam :D Mąkę dałam pół na pół białą i razową z pszenicy orkiszowej.
patrycccja 2010-04-15 15:13:55.219

świetny przepis, piernik wyszedł już za pierwszym razem. nie jest suchy ani twardy, jabłko dodaje świetnego posmaczku.
tego roku zrobił hit na mojej wigilii klasowej ;)
w moim wydaniu zastosowałam mąkę pszenną grahamkę, ograniczyłam ilość rodzynek do pół szklanki, sparzyłam je i dodałam do nich łyżkę rumu, jabłka starkowałam na grubej tarce i podgotowałam do miękkości, no i na wierzch dałam polewę z białej czekolady i obsypałam posiekanymi orzechami włoskimi.
goosha 2010-01-16 11:28:04.498

ciacho super robie je juz od dawna, jutro wigilia i piernik wlasnie siedzi w piekarniku, dodaje do przecieru sloik powidel i wtedy troche mniej cukru, plus na koniec polewa czekoladowa-mniam, wszyscy go uwielbiaja.
~rena2 2007-12-23 00:00:00.0

wychodzi zakalec :( a wszystko robię jak w przepisie...
~kathy 2007-11-01 00:00:00.0

bardzo dobre, dodalam jeszcze orzechy i garsc musli :) Pieklam w blasze 33x12x7.5, w okolo 190 stopniach. Ciasto wchodzi do kanonu :)
~mysza 2007-10-20 00:00:00.0

pyszne!!! a jak sie przełoży kwaśnym powidełkiem (np. śliwkowym) to jeszcze lepsze
autor anonimowy 2007-04-14 00:00:00.0

to ciasto jest przepyszne!! pierwszy raz zrobiłam je w wigilię i od tamtej pory je uwielbiam!! to bardzo prosty przepis - nigdy nie piekłam ciasta, to było pierwsze i wyszło przepyszne!!!:)
~alunia:) 2006-03-09 00:00:00.0

tez chce zrobic i tez nie wiem jaka blacha???
jutro wigilia pomocy:()!!!
~aga 2005-12-23 00:00:00.0

a na jaka blache jest to ciasto? bo brzmi bardzo smakowicie :)
~panda 2005-12-23 00:00:00.0

mniaaaaaaam :)
~a 2005-12-23 00:00:00.0

bardzo dobre, od razu wychodzi, smakuje nawet niewegańskim babciom i dziadkom, tanie w miare no i w ogole bomba.Polecam!
autor anonimowy 2005-09-23 00:00:00.0

Ciasto jest pyszne, bardzo pyszne....
autor anonimowy 2005-08-18 00:00:00.0

To jest pierwsze ciasto, ktore upieklam samodzielnie (myslalam ze jestem kompletna oferma !!!) a tu niespodzianka...ciacho pyszne...dzieki za swietny przepis!!!
~dagi 2003-11-17 00:00:00.0

Ulubione ciasto (po dodaniu orzechów) mojego męża od lat 15-tu. Każdy, kto je próbował nie wierzy, że nie jest to tradycyjny piernik. Przed laty przepis ów jako 'piernik z Jamajki' znalazłam w miesięczniku "Kontynenty".
autor anonimowy 2002-01-21 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas