7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Piernik z jabłkiem (z musu jabłkowego)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Jakiej konsystencji powinno być ciasto? Mi wyszło takie kleiste, nie rzadkie. Chyba dałam za dużo jabłek.
~Dominiqua Apr 22, 2014

Właśnie upiekłam na święta, kawałek został już skonsumowany;) Bardzo dobre!
seszensue Dec 24, 2013

Hmmm. Soda potrzebuje czegoś kwaśnego żeby przereagować i napowietrzyć ciasto. Może twoje jabłka/ twój mus są za mało kwaskowe. Spróbuj innych albo dodaj trochę octu, np. jabłkowego. Jak to nie to to nie wiem co ;) Aha, formę wstawiamy oczywiście do nagrzanego piekarnika - tego pewnie nie muszę ci mówić, ale pro forma wolę zaznaczyć :)
patrycccja Jun 23, 2013

Nie wiem, co robię źle, ale 2 razy pod rząd wyszedł mi totalny zakalec. Pierwszy raz w życiu - żadnego innego ciasta jeszcze nie zepsułam.
gazia Jun 23, 2013

prosty i przepyszny!
sylwja Mar 24, 2013


Bardzo pyszne i proste! Jabłka blenduję z bananem i syropem z agawy i podgrzewam przed dodaniem do ciasta i dorzucam różne bakalie - wychodzi bosko!
Irris Dec 30, 2012


Bardzo dobry. Na pewno zrobię jeszcze wiele razy :)
Nula Dec 26, 2012

W ilu stopniach pieczemy ?
~uumy Jul 25, 2012

Świetny! Robiłam z gotowego przecieru jabłkowego (który już był słodzony), więc nie dałam cukru - zamiast tego trochę miodu. I bez rodzynek, bo nie lubię.
Ciasto bardzo fajnie wyrosło i było pyszne. Rodzinka była pod wrażeniem :)
odiga Dec 27, 2011


Widzę po komentarzach ,że większości z was smakuje ,jednak mi wogóle :]
Zrobiłam go wedlug przepisu-kropka w kropkę uzylam przecieru jablkowego oczywiscie i smak mi zupełnie nie odpowiada.Za bardzo czuć ten przecier jablkowy jak dla mnie a mi smak tego przecieru po upieczeniu w ogóle nie podchodzi :]
OpenWorld Aug 18, 2011

Ciacho rewelacjjjja!!! Bardzo proste a pyszne, super wyrosło. Ja mus troche zmodyfikowałam do jabłek dodałam banany i gruszki, zmiksowałam to w blenderze i podgrzałam. Pycha.
~rydzia Apr 25, 2011

Jestem pod wrażeniem tego ciasta. Wprawdzie poddałam je kilku modyfikacjom (zdecydowanie mniej cukru i rodzynek [połowę mniej - i tak wyszło bardzo słodkie]), plus trochę innych bakalii. Mus z jabłek domowej roboty i trochę soku z wiśni również domowej roboty sprawiły, że placek był aromatyczny i bardzo dobry. Do tego polewa czekoladowa. Mhm - polecam! :-) Na wigilię sprawdził się świetnie.
matriohka Dec 24, 2010

Wczoraj miałam już ostatnią wigilię klasową, bo już klasa maturalna.. I jak rok temu, piernik także i w tym roku królował na stole - pycha ;)
goosha Dec 23, 2010

zrobiłam i potwierdzam - PYCHA! :)
~BiałaMagia Oct 9, 2010

Czy można zamiast sody dodać coś innego do wyrośnięcia? np.: drożdże...bo wyczuwam w cieście "palący posmak" sody..A poza tym to pycha :)
Agatok Aug 31, 2010

Robiłam go kolejny raz i zabrakło mi ok. 1/3 musu. Zastąpiłam go więc zmiażdżonymi bananami i dodałam 1 czy 2 łyżeczki octu jabłkowego. Piernik wyszedł tak samo super :) Może nawet nieco bardziej pulchny - myślę, że korzystnie tu wpłynął dodatek octu (ze względu na użycie sody).
patrycccja May 3, 2010

Zrobiłam na święta i wyszedł bomba! Wilgotny, puszysty, pyszny. U mnie tego musu wyszły 2 pełne szklanki (takie pod samą krawędź). Nie był wcale aż taki gęsty, na pewno nie był "sztywny" - tyle że robiony w ogóle bez wody. I bez cukru. Przepis tu: puszka.pl/przepis/2501-mus_jablkowy_bez_cukru_.html
Odrobinę zmieniłam też proporcje: cukru dałam 2/3 szkl., rodzynek 1/2 szkl., a cynamonu całą łyżkę, bo uwielbiam :D Mąkę dałam pół na pół białą i razową z pszenicy orkiszowej.
patrycccja Apr 15, 2010

świetny przepis, piernik wyszedł już za pierwszym razem. nie jest suchy ani twardy, jabłko dodaje świetnego posmaczku.
tego roku zrobił hit na mojej wigilii klasowej ;)
w moim wydaniu zastosowałam mąkę pszenną grahamkę, ograniczyłam ilość rodzynek do pół szklanki, sparzyłam je i dodałam do nich łyżkę rumu, jabłka starkowałam na grubej tarce i podgotowałam do miękkości, no i na wierzch dałam polewę z białej czekolady i obsypałam posiekanymi orzechami włoskimi.
goosha Jan 16, 2010

ciacho super robie je juz od dawna, jutro wigilia i piernik wlasnie siedzi w piekarniku, dodaje do przecieru sloik powidel i wtedy troche mniej cukru, plus na koniec polewa czekoladowa-mniam, wszyscy go uwielbiaja.
~rena2 Dec 23, 2007

wychodzi zakalec :( a wszystko robię jak w przepisie...
~kathy Nov 1, 2007

bardzo dobre, dodalam jeszcze orzechy i garsc musli :) Pieklam w blasze 33x12x7.5, w okolo 190 stopniach. Ciasto wchodzi do kanonu :)
~mysza Oct 20, 2007

pyszne!!! a jak sie przełoży kwaśnym powidełkiem (np. śliwkowym) to jeszcze lepsze
autor anonimowy Apr 14, 2007

to ciasto jest przepyszne!! pierwszy raz zrobiłam je w wigilię i od tamtej pory je uwielbiam!! to bardzo prosty przepis - nigdy nie piekłam ciasta, to było pierwsze i wyszło przepyszne!!!:)
~alunia:) Mar 9, 2006

tez chce zrobic i tez nie wiem jaka blacha???
jutro wigilia pomocy:()!!!
~aga Dec 23, 2005

a na jaka blache jest to ciasto? bo brzmi bardzo smakowicie :)
~panda Dec 23, 2005

mniaaaaaaam :)
~a Dec 23, 2005

bardzo dobre, od razu wychodzi, smakuje nawet niewegańskim babciom i dziadkom, tanie w miare no i w ogole bomba.Polecam!
autor anonimowy Sep 23, 2005

Ciasto jest pyszne, bardzo pyszne....
autor anonimowy Aug 18, 2005

To jest pierwsze ciasto, ktore upieklam samodzielnie (myslalam ze jestem kompletna oferma !!!) a tu niespodzianka...ciacho pyszne...dzieki za swietny przepis!!!
~dagi Nov 17, 2003

Ulubione ciasto (po dodaniu orzechów) mojego męża od lat 15-tu. Każdy, kto je próbował nie wierzy, że nie jest to tradycyjny piernik. Przed laty przepis ów jako 'piernik z Jamajki' znalazłam w miesięczniku "Kontynenty".
autor anonimowy Jan 21, 2002

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas