7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Fasola Jaś duszona w sosie z suszonych śliwek

Pyszne danie, którym poczęstowali nas kiedyś znajomi. Gęsty, aromatyczny sos o głębokim aromacie z dominującym smakiem suszonych śliwek... Pycha!

Średnia ocena: [4.5 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

200 g fasoli Jaś (drobniejsze odmiany też mogą być)
100 g suszonych śliwek kalifornijskich
3 średnie marchewki
1 pietruszka
1/2 czerwonej papryki
1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki
1 cm korzenia imbiru
5-6 łyżek oleju
sól
papryka w proszku
pieprz ziołowy

Przygotowanie:

Namoczyć fasolę na noc.

Następnego dnia odcedzić i ugotować w świeżej wodzie z solą. Pod koniec gotowania zostawić w garnku z fasolą trochę wody i dodać pokrojone w paski śliwki. Gotować pod przykryciem, żeby śliwki się rozgotowały, a fasola dogotowała.

Marchewki i pietruszkę pokroić w plasterki, paprykę w kawałki. Obrać i zetrzeć imbir. Rozgrzać olej i podsmażyć przez moment imbir. Dodać warzywa. Podsmażyć. Dodać pomidory i dusić warzywa do miękkości tak, żeby się pomidory rozgotowały i odparowały.

Dodać fasolę ze śliwkami. Doprawić przyprawami. Poddusić kilka minut razem.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Jun 30, 2012
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Oryginalne zestawienie smaków. Danie wykwintne, smaczne.
Majolik Jan 27, 2013

Spróbowane! bardzo ciekawa alternatywa dla fasoli, warto spróbować, śliwki nie są tu słodkie jak się obawiałam ale wspaniale dopełniają smak.
donavatar Nov 16, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Fasola Jaś ze śliwkami suszonymi i bułką tartą (wegańska)
Amarantusowy omlet z duszonymi, suszonymi śliwkami (ovo-wege)
Soczewica po chińsku - z duszonymi warzywami na słodko i suszonymi śliwkami (wegańska)
Pesto pasta z fasoli Jaś (wegańska)
Tofu i makaron w sosie pomidorowym z suszoną śliwką i bakłażanem (wegańska)
Kasza jęczmienna po kapucyńsku - z sosem z suszonych śliwek i pieczarek (lakto-wege)
Ciecierzyca z suszoną śliwką (wegańska)
nalewka na śliwkach suszonych (wegańska)
Kapuśniak ze śliwkami suszonymi (wegańska)
Pasta ziołowo-czosnkowa z fasoli canario lub jaś (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas