7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Pierniczki wegańskie

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

no mnie niestety w ogóle nie wyszły, kleiło się ciasto tak, że nie miałam cierpliwości do babrania się w nim żeby odklejać pierniczki godzinami, więc zrobiłam zamiast tego w całości - piernika- w keksówce i o ile konsystencja ok (oczywiście dłużej piekłam), o tyle smak zerowy i poszło prosto do kosza
dariak1987 Dec 18, 2014

Boskie :)
Szkoda tylko, że będę musiała zrobić następną partię na święta... rodzina tak próbowała, tak próbowała, że śmiało można nazwać je >> wegańskimi znikającymi piernikami << ;)
cieple_bambosze Dec 15, 2014

Fajne, robiłam z połowy porcji i zapomniałam o leżakowaniu w lodówce. Po upieczeniu były twarde i chrupiące, teraz są miękkie i puchate. Może przez ten brak lodówki ciasto rwało mi się trochę przy wałkowaniu... ale ogólnie super :)
Zamiast miodu dałam słodu z chleba świętojańskiego, dlatego moje pierniczki są ciemniejsze, wyglądają, jakby były z dodatkiem kakao.
Luna7 Dec 26, 2013

Bardzo dobre, nie za słodkie. Ciasto z maki razowej miało idealną konsystencję (w lodówce czekało może z kwadrans). Kiedyś robiłam z białej i było zbyt lepkie. Tym razem było po prostu idealne. Pierniczki wycinało się bardzo łatwo, nawet bardziej wymyślnymi foremkami, nic się nie przyklejało do blatu. A pierniczki są chrupiące, ale nie twarde, więc można je piec nawet przed samymi świętami.
patrycccja Dec 26, 2013


Bardzo fajne. Łatwo się wałkuje. Zamiast miodu dałam syrop z cukru. :)
bonamartinka Dec 21, 2013

W piątek zrobiłam pierwsze w życiu pierniku, korzystając z tego przepisu. Wyszły super. Ciasto się kleiło i bez problemu można było wycinać pierniczki.
jutka Dec 15, 2013

Robiłam wczoraj, wyszły przepyszne. Zamiast zwykłej mąki dodałam 2,5 szkl. mąki pszennej razowej i 1 szkl. orkiszowej.
Maranta Jun 5, 2013

pycha, właśnie zrobiłam :) dodałam kakao i wyszły ciemne. i puchate, grube takie. fajne
~kita Dec 27, 2012

BarbaRossa - jak wyszły te pierniczki z czekoladowym mlekiem sojowym? :)
~magda Dec 17, 2012

właśnie wypróbowuje przepis, ale zamiast wody dodałam czekoladowego mleka sojowego z biedronki. mam nadzieje,że moje wyjdą równie ładne jak na zdjęciach powyżej :)
~BarbaRossa Dec 13, 2012

Nie zamykaj ich w puszce :) Trzymaj w otwartym pojemniku - na pewno stwardnieją.
patrycccja Dec 12, 2012

A co zrobic by pierniczki nawet po dluzszym czasie byly twarde? mi zawsze miekna..
~Maria Dec 11, 2012

Piekłam 15min (piekarnik bez termoobiegu) i wyszły przepyszne i nie za twarde.
Nie miałam goździków, więc dałam przyprawę do piernika. A na koniec moje muminkowe pierniczki wyglądały tak:
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/67082_411900132214904_1667269135_n.jpg
Pycha Dec 10, 2012

Pierniczki chowa się do szczelnego pojemnika z kawałkiem jabłka i po kilku dniach są miękkie.
~Truscaveczka Dec 2, 2012

Smakowite troche za twarde , ale trzymałem je w piekarniku 30 min. wiec to chyba powód.
:)
Simao Jan 5, 2011

Wyszły pyszne, ale strasznie twarde... Nie wiem czemu, bo robiłam wg przepisu, ale musiałam dorobić masy z mokrych składników, bo ciasto nie chciało się zagnieść.
Felodrema Jan 2, 2011

wyszły miękkie bardzo po upieczeniu :(
~aska Dec 15, 2010

Proporcje przypraw - super. Co dziwne pierniczki pierwszego dnia były dla mnie piekielnie słodkie - mimo że dałam bardzo aromatyczny, ale też b. mało słodki słód (jęczmienny? nie pamiętam) i dodatkową łyżkę cukru, co na pewno nie dorównało słodkości miodu. Następnego dnia były już o dziwo zdecydowanie mniej słodkie...
Minusy - ciasto wyszło mi b.lepkie i dosypywałam mąki. Upieczone pierniczki były miękkie i odkształcały się przy zdejmowaniu, dopiero po ostygnięciu twardniały. Ale nie trzymałam się idealnie przepisu, więc nie mogę powiedzieć że on zawinił... Spróbuję jeszcze raz. Powiem tyle: smakują :)
patrycccja Dec 14, 2010

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas