7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Farsz - szpinak, tofu i czosnek

Również dla dorosłych.

Średnia ocena: [4.714285714285714 z 14 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [13]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

0,5 kg mrożonego szpinaku lub 2 pęczki świeżego
ok. 200 g tofu (najlepiej czosnkowego lub naturalnego)
4-5 ząbków czosnku (można pominąć)
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki mąki pszennej razowej - tylko wtedy, gdy będzie rzadki farsz
szczypta imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
sól
ew. pieprz

Przygotowanie:

Szpinak świeży należy najpierw rozdrobnić. Mrożony od razu można zagotować. Posolić, dodać 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, dodać gałki, imbiru, oliwy. Gotować w nie przykrytym garnku, na wolnym ogniu tak, by wyparowała woda (ok. 10-15 min). Jeśli jednak szpinak będzie rzadki - rozrobić 1-2 łyżki mąki w małej ilości wody i dodać do szpinaku, zagotować.

Na koniec dorzucić 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku. Gdy przestygnie szpinak, zetrzeć na tarle o drobnych oczkach tofu. Wymieszać. Spróbować, czy dobrze słone, imbirowe, gałkowe, itp :-)

Wskazówki i uwagi:

Farsz nadaje się na pierogi, naleśniki, rolady. Jeśli dziecko nie lubi czosnku - można oczywiście zmniejszyć jego ilość lub wyeliminować zupełnie.
Nadesłał(a) magda firlit, dnia: 2001-09-20 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:


Z tym farszem jadłam jedne z najlepszych naleśników w swoim życiu! :D
martusiak 2014-01-11 15:22:08.125


Bardzo dobry i szybki farsz. Ja swoje tofu zanurzyłam w sosie sojowym na ok. 10 minut, przez co całość nabrało fajnego smaku.
Raszka 2013-06-04 06:59:28.447


Bardzo fajowski farsz, mocno czosnkowy ;)
kasiarka 2011-10-25 18:42:32.542

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Farsz naleśnikowy = szpinak, czosnek + sos sojowy i "chwasty" (wegańska)
Farsz - szpinak, tofu i pomidory suszone (wegańska)
Szpinak z groszkiem i tofu-fetą (wegańska)
Szpinak z tofu w bułce tartej (wegańska)
Cannelloni z farszem ze szpinaku i tofu (wegańska)
Czosnek z grilla (wegańska)
Naleśniki z serem : farsz bananowo-waniliowy z tofu (wegańska)
Farsz do pierogów z tofu, grzybów i warzyw (wegańska)
Farsz/ pasta cebulowa z tofu z wiórkami kokosowymi (wegańska)
Czosnek niedźwiedzi na zapas (w oliwie) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas