7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Zrazy z grzybów w śmietanie

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

500 g grzybów (prawdziwki)
100 g tłuszczu do smażenia
100 g kaszy manny
0,5 cebuli
4 jaja
3 łyżki bułki tartej
przyprawa do zup
pieprz

sos śmietanowy:
0,5 szkl. śmietany
0,5 cebuli
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać na kawałki, a następnie poddusić z dodatkiem tłuszczu. Wsypać kaszę mannę, wymieszać i chwilę prużyć pod przykryciem, aby utworzyła się twarda masa.

Po ostudzeniu zemleć w maszynce z połową cebuli (resztę pozostawić do sosu), dodać jaja, tartą bułkę, przyprawy i dokładnie wyrobić. Masę podzielić na podłużne zrazy, zrumienić na tłuszczu i zalać sosem śmietanowym - chwilę poddusić. Potrawę doprawić i podawać z ziemniakami.
Nadesłał(a) Gosia Swiderek, dnia: Aug 18, 2000
Źródło/autor przepisu: Psubraty nr.5/6; zaczerpnięte z książki Jana Kucharczyka "Vademecum wegetarianina" - Znaki Czasu, Warszawa 1987.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Super, zraziki są bardzo dobre :)
zamrucz Dec 14, 2011

bez sosu tez dobre
~nico May 5, 2005

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kotlety z grzybów (ovo-wege)
Zupa z grzybów prawdziwych (lakto-wege)
Gulasz z grzybów i soczewicy (wegańska)
Zupa z leśnych grzybów (wegańska)
Zupa z grzybów, pomidorów i kabaczków (lakto-wege)
Kotlety z ryżu i grzybów suszonych (ovo-wege)
Gołąbki z nadzieniem z ziemniaków i grzybów (bez ograniczeń)
Barszcz czerwony z wywarem z grzybów (wegańska)
Pasztet grzybowy (ze świeżych grzybów) (wegańska)
Chrzan w śmietanie (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas