7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Pasztet z pieczarek (wegański)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Zaglądam do przepisów, bo może coś nowego powstało, choc piekłam pasztet z pieczarek wielokrotnie -=- ale przesmażonych i przemielonych. Za kazdym razem wychodzi i nie jest rozciapciany, po prostu przyzwoity pasztet. Dodatki podobne jak tu. Pycha.
izabeli Apr 8, 2015


Zamiast kaszy manny dałam trochę mąki kukurydzanej, a dodatkowo podprażone ziarna słonecznika i nutritional yeast. Oleju nie dawałam. Dobre :)
mimikra87 Nov 24, 2014

Przez kilka dni swobodnie, byle w lodówce i przykryty (żeby nie obsechł). Nadmiarowy można też zawsze zamrozić... przynajmniej te strączkowo-warzywne, bo pieczarkowego nigdy nie próbowałam.
Odmrażane są ciut mniej smaczne, ale można z nich zrobić kotlety :) Pokroić w plastry i odsmażyć. Albo przerobić na jakiś farsz :)
patrycccja Mar 28, 2013

Ile może leżeć taki pasztet ? Obojętnie czy z soczewicy, grochu, pieczarek itp. Można go zrobić już jutro ? I do niedzieli wytrzyma ?
memengwa Mar 28, 2013

czad, bo akurat obija mi się po kuchni jakaś trochę zwietrzała mąka kukurydziana ;) to mam plan na święta! dzięki :)
orzechova Mar 28, 2013

Orzechova, sądząc po moim starym wpisie to tak, mannę też dodałam. Zamiast mąki sojowej możesz użyć kukurydzianą, ziemniaczaną, owsianą... w zasadzie dowolną, nawet pszenną :) Możesz też dać trochę bułki tartej albo zaparzonych (zalanych wrzątkiem i na chwilę odstawionych) płatków owsianych. Podejrzewam, że nawet możesz zupełnie pominąć mąkę i dać samą mannę :)
patrycccja Mar 27, 2013

patryccjo, dodałaś łyżkę mąki sojowej i ziemniaczanej i kaszę manną 3 łyżki? Bo ja nie mam mąki sojowej, mogę dać 2Ł ziemniaczanej+3Ł kaszki? pozdr :]
orzechova Mar 27, 2013

Trututu: a po co robić pasztet z samych tylko pieczarek skoro ich nie lubisz i potem pisać, że ci nie smakuje bo nie przepadasz za pieczarkami? Trudno żeby ci samkował skoro nie lubisz jego jedynego składnika...
~magda Jan 6, 2013

Czy ja już pisałam, że on jest u nas number 1 ? Może jeszcze mało świata znamy, ale póki co, to tak jest ;)
RudyRydz Dec 31, 2012

Moja rodzina uwielbia ten pasztet. Znika w kilkadziesiąt minut :)
trututu May 26, 2012


Jakoś niespecjalnie mi smakuje ten pasztet. Może dlatego, że nie przepadam za pieczarkami. Ciekawe, że po wyjęciu z piekarnika był jeszcze półpłynny, zastygł dopiero po ostygnięciu.
ahven Dec 29, 2011

Smile, najlepiej w razie wątpliwości zajrzeć najpierw do starszych komentarzy. Ja, tak jak pisałam kiedyś, dodałam "2 łyżki mąki, 4 oleju". Od razu mówię, że nie mam pomysłu czemu ci nie wyszedł... Chyba że piekarnik ci nawala, ale to bys chyba zauważyła ;)
~patrycccja Sep 6, 2011

a mi nie wyszedł... podczas pieczenia "osiadł", u góry jest troche spieczony, a w srodku (mimo pieczenia godzinę) nadal taka papka, nie smakuje za dobrze... nie wiem co zrobiłam źle, ile daliście mąki? ja dwie czubate łyżki, resztę jak w przepisie.
Smile Aug 30, 2011

pyszny,jeszcze nie raz go zrobimy!!!
knedel Aug 21, 2011

Ja dałam trochę więcej manny i bez pietruszki (fuj!, chyba nigdy jej nie polubię :( ) i wyszło PYSZNIE !!
~Ilona Jun 29, 2011

Mi tez kiedyś wyszedł czarny - zobacz starsze komentarze ;) Pieczarki po prostu ciemnieją pod wpływem powietrza. Dlatego piekarnik najlepiej zacząć nagrzewać odpowiednio wcześniej, a przede wszystkim pieczarki zaraz po starciu szybko doprawić i natychmiast wstawić do piekarnika. Wtedy wychodzi taki szaro-brązowawy, ale nie czarny! :)
patrycccja Jun 9, 2011

mi wyszedł w smaku dziwny, niby smaczny, ale to smak zupełnie nowy i nie do końca wiedziałam czy mi smakuje czy nie? ostało się na tym, że dobry jest, ale jeszcze ten kolor... mi to czarny wyszedł. nie daję jeszcze oceny, zrobię go jeszcze raz i wtedy coś postanowię :)
MEDeah Jun 9, 2011

A płatki owsiane masz? albo przynajmniej mąkę sojowa lub kukurydzianą? Coś to musi trzymać w kupie :)
~zonk Feb 18, 2011

Nie mam mąki ziemniaczanej i kaszy manny. Czy bez tego będzie wielka tragedia?
~kasia Feb 18, 2011

Bardzo dobry pasztet, choć jak dla mnie za bardzo rozciapciany. Zobaczymy jednak co się z niego zrobi wieczorem jak już ostygnie. Ja dodałam czosnku, rozmarynu, gałki muszkatołowej i pieprzu zielonego w kulkach ale to ostatnie lepiej byłoby zmielić lub pominąć.
Vanja86 Feb 13, 2011

Zrobiłam według proporcji które podała patrycccja. Na gorąco kroić się niestety nie dało, dopiero gdy porządnie pasztet wystygł, ale wtedy już tak SUUUPER nie smakuje... Polecam!
Irokezik91 Jul 12, 2010

dzieki;) juz myslalam ze z tym co mi wyszedl jest cos nie tak;) uff.W takim razie z grochu tez wyproboje.
~Silverka Apr 20, 2010

Silverka, jak wejdziesz do tego zdjęcia to zobaczysz w opisie, że ten złoty (pomarańczowy wg. mnie) to pasztet z grochu z zielonym pieprzem. Pieczarkowy jest ten po prawej. A po upieczeniu będzie taki w sumie szary, jak na zdjęciu Sangri.
patrycccja Apr 20, 2010

nie wiem jakim cudem na tym zdjeciu wyszedl taki złoty;) no ale drugi raz robie i wyszlo calkiem smaczne. Juz troche zninelo;)
~Silverka Apr 20, 2010

Szary kolor to nic w porównaniu ze smakiem. Ja robiłam dwa razy i dwa razy wyszedł super!!! Tak super że za drugim razem zjadłam sama całą brytfankę...wrrr...
ewikus Apr 11, 2010

Ja zrobiłam ponownie z takimi proporcjami jak podałam kiedyś (2 łyżki mąki, 4 oleju) i ładnie się kroiło. Dało się też rozsmarowywać. Choć konsystencja jest faktycznie nieco inna niż "zwykłych" pasztetów ze strączkowców, bez wątpienia. Dla mnie minusem jest jedynie kolor - szary...
patrycccja Apr 5, 2010

Palce lizac. Nie moglam sie powstrzymac i wyzarlam jeszcze na cieplo pol brytfanki.
Jedyny minus, to to, ze konsystencja jest nieco maziowata (w plastry pokroic sie nie da). Moze za duzo oleju,moze to, ze masa postala 'troche' nim wlozlam do piekarnika...nie wiem :(
~tcmnm Apr 3, 2010

Robi się szybko i bardzo łatwo. Pachnie wyśmienicie. Nie wiem jeszcze tylko, jaki jest w środku, bo zostanie zawieziony do rodziny i dopiero jutro skonsumowany. Dam znać po egzaminie ;)
metzli Apr 2, 2010

Dobry, ale jednak wolę pasztety z roślin strączkowych. Najbardziej pasował mi na bułce z serem żółtym z piekarnika - wychodzi wtedy taka zapiekanka.
ryfka Dec 29, 2009

Udało mi się! A już się bałam, że moje 'talenty' kulinarne zepsują kolejny przepis. W efekcie pyszny pasztet wyszedł zwarty i na wigilijnym stole wszyscy byli zachwyceni :))
~nin Dec 25, 2009

Mi wyszedł bardzo zwarty;) W ogóle super;) Jak się przykleiłam, to od razu zjadłam prawie pół;)
Agus7777777 Dec 22, 2009

Właśnie zrobiłam po raz pierwszy. W smaku pyszny, tylko jakiś taki rzadki mi wyszedł- myślałam, że bedzie bardziej zwarty. Ale czym jest konsystencja wobec tego niebiańskiego smaku;-) Zamiast pietruszki dałam zioła prowansalskie, granulowany czosnek i świeżo mielony, kolorowy pieprz. Pycha!
rubia Oct 23, 2009

Wspaniały pasztet :-)
Konstystencja idealna (do rozsmarowania, lub jedzenia w plastrach). Oprócz pietruszki włozyłam cebulę. Na pewno niedługo znowu znajdzie się w piekarniku :-)
Moja mięsożerna rodzina bybła zachwycona (mysleli na początku że to pasztet mięsny ;-)
Polecam wszystki spróbować to cudo :-)
Dziękuję autorce za przepis.
edysqa Sep 23, 2009

Pyszne, po prostu pyszne! Świetny na chleb, nadawałby się też do naleśników. Nie dodawałam pietruszki, bo nie lubię, za to starłam jedną cebulę. Spodziewałam się bardziej stałej konsystencji, a wyszedł taki pasztet-smarowidło. Ale to bez znaczenia, jest wyśmienity w smaku i niech się schowają kupne. Od dziś tylko na domowo! :)
xxl Sep 20, 2009

Bardzo dobry pasztet, juz zniknela polowka ;)
~Silverka Sep 18, 2009

Pasztet jest cuuuudowny. Zapomnielismy kupic pietruszke, wiec dodalismy zamiast niej 2 cebulki i wyszlo naprawde przepusznie!
~pachniaczki Apr 24, 2009

Upiekłam ten pasztet wczoraj i.......już połowy nie ma;-)) dla mnie rewelacja!!No, ale prawdziwy egzamin bedzie jutro jak go na śniadanie Wielkanocne podam mojej mięsożernej rodzince;-)
Acha, oprócz pietruszki dodałam jeszcze troche suszonego tymianku i cząbru...i wyszło bomba;-)
wegewanka Apr 11, 2009

szybko i pysznie.. choć chyba za dużo oleju dodałam i pasztet się rozwala, ale to tylko psuje wrażenia estetyczne ;)
aagg Apr 9, 2009

Pyszniutki!!!!!!! Moja mięsożerna rodzinka zjadła cały jeszcze gorący. Naprawdę extra przepis
bursztynka Feb 10, 2009

co mogłabym dodać zamiast kaszy manny (kukurydzianą, jaglaną..) ??
martina Sep 14, 2008

Znów go upiekłam, tym razem na Wielkanoc :) Świetny pasztet - smaczny, a jednocześnie łatwy i szybki w przygotowaniu. Bardzo lubię takie przepisy!
Acha, i nauczyłam się jednego: po przygotowaniu masy należy go od razu zacząć piec. Ja przekombinowałam i przez to, że pasztet czekał na upieczenie ponad pół godziny (aż przygotowałam jeszcze inny pasztet), wyszedł nieco brzydszy ;) Pieczarki po prostu puściły sok, który ściemniał i po odparowaniu w trakcie pieczenia spowodował, że pasztet był na wierzchu praktycznie czarny ;P Aczkolwiek nadal bardzo dobry :)
patrycccja Mar 26, 2008

mmmm pychota ja dodałam cebulkę startą do takiej ilosci jaka podana w przepisie jak ktos lubi ostro to proponuję duuuużą:D nawet mięsożercy - choć na początku kręcili nosem - się zażerali
~hrabina Dec 27, 2006

zrobilam dokladnie wg.wskazowek, pasztet piekl sie idealnie pol godz. i wyszedl naprawde smaczny :) tylko kapelusze pieczarek wyschly i wygladaly jak suszone grzyby shitake ;) nastepnym razem jednak nie bede ich kladla :)

acha, dodalam lyzke maki sojowej i lyzke ziemnaiczanej + 4 oleju. takie proporcje sa ok.
patrycccja Dec 30, 2003

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas