
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
<< powrót do przepisu
Barszcz czerwony najpyszniejszy (czysty, bardzo esencjonalny, bez cukru!)- Komentarze do przepisu -
ubogie te wasze rady, po co doradzac jak sie nie wie podstawowych rzeczy, bez czosnku to pomyje nie barszczyk czerwony
~kuchcik Feb 7, 2018
Mojego znajomego teściowa robi barszcz, gotując osobno w jednym garnku rosół i w drugim buraki w całości ale w tzw. mundurkach. Chyba to nieco dziwne, prawda? Następnie po zagotowaniu, gdy są lekko miękkie wyjmuje i obiera, a następnie rozdrobnione wrzuca do gotowego rosołu. Pozostały wywar po burakach wylewa. Według mnie, to profanacja barszczu, ponieważ buraki puszczają kolor nawet w mundurkach i tracą swoje właściwości po zagotowaniu. Gospodyni twierdzi, że barszcz jest wspaniały. Ja sądzę, że to produkt barszczopodobny.
~Daneks Mar 21, 2016
Bardzo lubię tego typu jedzonko i widzę że przepis jest bardzo dobry. Aby był smaczny właśnie ważne jest by nie było to za bardzo rozwodnione a zawsze intensywne w smaku. Warto także robić go częściej bo jest bardzo zdrowy - jak każda zupa warzywna.
~Agnieszeks Nov 13, 2015 ![]() Haha, a ja jestem z rodziny, gdzie do barszczu nie daje się ani majeranku ani grzybów ;D Pomysł ze śliwkami ogromnie mi się podoba - chociaż nigdy na szczęście nie miałam problemu ze zbyt mało słodkimi burakami, to dobrze mieć takie triki w zanadrzu :) A zakwas buraczany faktycznie jest bezbłędny! Teraz już za każdym razem gotuję barszcz zgodnie z powyższym przepisem, ale doprawiam zakwasem :D patrycccja Mar 23, 2015 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Robię podobny, ale warzywa gotuję zawsze razem + ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, sól i obowiązkowo kilka grzybów suszonych (to one nadają specyficznego, świątecznego aromatu). Jak buraki są za mało słodkie, można wrzucić też kilka śliwek suszonych. Po ugotowaniu daję sok z cytryny, pieprz i 1 rozgnieciony ząbek czosnku. W mojej rodzinie akurat majeranku się nie dodaje, ale myślę, że też świetnie by pasował. Spróbuję kiedyś z tym zakwasem buraczanym, skoro tak chwalisz. :) drevni_kocur Mar 22, 2015
Barszcz wyszedł bardzo smaczny. Zaskoczył mnie intensywny smak, zważywszy, że barszcz był bez dodatku jakichkolwiek koncentratów/wzmaczniaczy.
~Annna Jan 8, 2015
Dobry :3
~Sandi Dec 23, 2014
Ja gotuję osobno buraki w 2 litry wody i przez 1.5 godz. oraz osobno wywar warzywny: np. 2 skrzydełka, marchew, pietruszka, seler, por, kostka rosołowa, ziele angielskie i liść laurowy także 1.5 godz.
Następnie odcedzone i juz czyste wywary łączę razem (ugotowane warzywa, buraki i kurczaka można przygotować inne danie tj. kotleciki) Już do połączonych wywarów dla pięknego krwistego koloru dodaje utartego surowego kawałek buraczka, chwilę gotuję i na koniec przyprawiam polówka soku cytrynowego i doprawiam do smaku pieprzem, solą i majerankiem. Smacznego. Jest pyszny! ~Magdalena Dec 13, 2014
A gdzie jest miejsce na wywar z suszonych grzybów. To właśnie wywar z grzybów nadaje barszczowi piękny kolor. No i, moim zdaniem, buraki od samego początku powinno się wolno gotować. Zamiast soku z cytrynu dodaję octu.
Kapustę kiszoną dodaję do zupy grzybowej (czysta, wigilijna). ~jolka Nov 14, 2014
Gotowałam buraki razem z warzywami, przyprawiłam pieprzem, solą, kminkiem, czosnkiem i majerankiem. Na koniec dodałam soku z cytryny i odrobinę octu, bo nie miałam soku z buraczków. Zupa wyszła delikatna, ale pyszna. :))
~ewa Apr 23, 2014 ![]() patrycccja Apr 19, 2014
Zamiast cytryny lepiej dodać soku z kiszonych buraczków / kiszonych z czosnkiem oraz ziołami /.Gwarantuję znakomity bukiet smaku.
~Kazek Mar 16, 2014 ![]() evige Feb 2, 2014 ![]() Dodam, że od nie dawna stronię od mięsa i... widać można z tym żyć ... dobrze żyć :D evige Feb 2, 2014
Właśnie zrobiłam barszczyk (mój pierwszy w życiu), jest pyszny! Z włoszczyzny i buraków zrobiłam jeszcze pasztet, coby się nic nie zmarnowało :)
~Melissa Dec 22, 2013
no pychotka,ja dodałam jeszcze imbiru trochę i czosnku :):) supwr przepis
~Sylwia Dec 22, 2013
Dzieki za ten przepis :) Wykorzystalam ten przepis, bo musze sie przyznac - pilam "barszcz z papierka". Ale teraz gotuje wieksza ilosc i zamrazam w torebkach. Tak na "goracy kubek".
Dziwi mnie, ze mozna krytykowac przepis za brak przypraw. Przyprawianie to sprawa bardzo indywiduwalna. Ja moje zamrozone porcje doprawiam za kazdym razem tuz przed jedzeniem, bo w rozne dni mam ochote na rozne smaki. ~Zoska Jun 1, 2013
ja wkladam kwasne jablko i obowiazkowo maggi inaczej mi i znajomym nie smakuje
~jadzia Apr 28, 2013
A mi i rodzinie bardzo smakuje. Robię go od 3 lat na każde Boże Narodzenie. Nie dodaję innych przypraw niż pieprz, sok z cytryny i sól ale to wystarcza by był smaczny. Dużo może zależeć faktycznie od buraków (bądź włoszczyzny).
kasumi90 Dec 25, 2012
Dziękuję za taki przepis..gdyby nie pomoc teściowej barszcz mogłabym wylać do sedesu..Brak najważniejszego: przypraw !!!!!!!!!!!
~Renia Dec 24, 2012
@puenta - dodaj troche octu jablkowego lub koncentratu barszczu Krakus najlepszy.
~Chochlik Dec 23, 2012 ![]() Puenta Dec 23, 2012 ![]() patrycccja Feb 9, 2012
sorry mam pytannie: - czy na maszynce elektrycznej tez bedzie taki dobry ??? - (nie mam gazu).
~alexander Feb 8, 2012 ![]() patrycccja Jan 6, 2012 ![]() sunflower_ren Jan 6, 2012 ![]() gatek Dec 31, 2011 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Przepis był wielokrotnie wykorzystywany przeze mnie i zawsze wszystkim barszcz smakowal. Oczywiście efekt zależy od przyprawienia. Jeden przepis, jedna kucharka, a za kazdym razem moze wyjsc troszke inna potrawa, o nieco zmienionym smaku. Dana Dec 25, 2011
fuj nie smakuje mi... najgorszy barszcz na świecie..://
~karolina kowalczyk Dec 23, 2011
nooo, jeszcze czosnek, czułem że coś zapomniałem pisząc o majeranku a właśnie czosnek i pieprz równoważą się fajnie z kwaśnością cytrynki i słodyczą buraczków :)
~dede Dec 12, 2011
barzczyk super, robię bardzo podobny, ale u mnie zwłaszcza na święta nigdy nie może zabraknąć grzybów (gotuję je razem z wywarem z włoszczyzny) oraz czosnku i to w duuuuużych ilościach. Wtedy wychodzi prawdziwy barszczyk jak u mamy, bez czosnku to nie to:)
~mandaryna169 Dec 12, 2011
Przepis bardzo fajny ale fakt że brakuje ''tego czegoś'' a to coś to majeranek, który wspaniale komponuje się z barszczykiem. Można też dorzucić tymianku który lubi się jak wiadomo z majerankiem. Osobiście też daję znacznie więcej cytryny, na taką ilość wywaru to bym pewnie całą wycisnął ;)
~dede Dec 12, 2011 ![]() dak0ta Jan 5, 2011
robię podobny barszczyk ale buraków nie gotuję! Do wywaru z jarzyn (np. tych gotowanych na sałatkę) dodaję pokrojone buraki jw. musi być ich dużo, stawiam na gaz a kiedy zaczynają się gotowa gaszę ( nie wolno doprowadzić do wrzenia!) i zostawiam w szczelnie przykrytym garnku. Po kilku godzinach zagotowuje znowu ( tak jak poprzednio uważając by nie zaczęły wrzeć). Powtarzam to jeszcze kilka razy i doprawiam do smaku. Taki barszcz ma piękny kolor i naprawdę jest bardzo esencjonalny a buraki można wykorzystać na sałatkę.
~Ola Dec 30, 2010 ![]() kamyska Dec 14, 2010
ojejej jak wspaniale brzmi ten przepis! na pewno go wypróbuję :-) i bardzo podoba mi się gospodarne podejście i niewyrzucanie warzyw :)
~Edy Aug 27, 2010
bardzo dobry barszczyk;) mialam na obiad dzis i jeszcze zostanie na jutro :-) mniam mniam, polecam!
~Silverka Feb 10, 2010 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Aga Jun 26, 2018