7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Barszcz czerwony najpyszniejszy (czysty, bardzo esencjonalny, bez cukru!)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Jak wszystko powyjmujesz z tej zupy to co to za barszcz. Warzywa wyjmij, buraki wyjmij, to jak rosół bez mięsa.
~Aga Jun 26, 2018

ubogie te wasze rady, po co doradzac jak sie nie wie podstawowych rzeczy, bez czosnku to pomyje nie barszczyk czerwony
~kuchcik Feb 7, 2018

Mojego znajomego teściowa robi barszcz, gotując osobno w jednym garnku rosół i w drugim buraki w całości ale w tzw. mundurkach. Chyba to nieco dziwne, prawda? Następnie po zagotowaniu, gdy są lekko miękkie wyjmuje i obiera, a następnie rozdrobnione wrzuca do gotowego rosołu. Pozostały wywar po burakach wylewa. Według mnie, to profanacja barszczu, ponieważ buraki puszczają kolor nawet w mundurkach i tracą swoje właściwości po zagotowaniu. Gospodyni twierdzi, że barszcz jest wspaniały. Ja sądzę, że to produkt barszczopodobny.
~Daneks Mar 21, 2016

Bardzo lubię tego typu jedzonko i widzę że przepis jest bardzo dobry. Aby był smaczny właśnie ważne jest by nie było to za bardzo rozwodnione a zawsze intensywne w smaku. Warto także robić go częściej bo jest bardzo zdrowy - jak każda zupa warzywna.
~Agnieszeks Nov 13, 2015

@drevni_kocur
Haha, a ja jestem z rodziny, gdzie do barszczu nie daje się ani majeranku ani grzybów ;D Pomysł ze śliwkami ogromnie mi się podoba - chociaż nigdy na szczęście nie miałam problemu ze zbyt mało słodkimi burakami, to dobrze mieć takie triki w zanadrzu :)
A zakwas buraczany faktycznie jest bezbłędny! Teraz już za każdym razem gotuję barszcz zgodnie z powyższym przepisem, ale doprawiam zakwasem :D
patrycccja Mar 23, 2015


Robię podobny, ale warzywa gotuję zawsze razem + ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, sól i obowiązkowo kilka grzybów suszonych (to one nadają specyficznego, świątecznego aromatu). Jak buraki są za mało słodkie, można wrzucić też kilka śliwek suszonych. Po ugotowaniu daję sok z cytryny, pieprz i 1 rozgnieciony ząbek czosnku. W mojej rodzinie akurat majeranku się nie dodaje, ale myślę, że też świetnie by pasował. Spróbuję kiedyś z tym zakwasem buraczanym, skoro tak chwalisz. :)
drevni_kocur Mar 22, 2015


pyszota
szpilowna Jan 29, 2015

Barszcz wyszedł bardzo smaczny. Zaskoczył mnie intensywny smak, zważywszy, że barszcz był bez dodatku jakichkolwiek koncentratów/wzmaczniaczy.
~Annna Jan 8, 2015

Dobry :3
~Sandi Dec 23, 2014

Ja gotuję osobno buraki w 2 litry wody i przez 1.5 godz. oraz osobno wywar warzywny: np. 2 skrzydełka, marchew, pietruszka, seler, por, kostka rosołowa, ziele angielskie i liść laurowy także 1.5 godz.
Następnie odcedzone i juz czyste wywary łączę razem (ugotowane warzywa, buraki i kurczaka można przygotować inne danie tj. kotleciki)
Już do połączonych wywarów dla pięknego krwistego koloru dodaje utartego surowego kawałek buraczka, chwilę gotuję i na koniec przyprawiam polówka soku cytrynowego i doprawiam do smaku pieprzem, solą i majerankiem.
Smacznego. Jest pyszny!
~Magdalena Dec 13, 2014

A gdzie jest miejsce na wywar z suszonych grzybów. To właśnie wywar z grzybów nadaje barszczowi piękny kolor. No i, moim zdaniem, buraki od samego początku powinno się wolno gotować. Zamiast soku z cytrynu dodaję octu.
Kapustę kiszoną dodaję do zupy grzybowej (czysta, wigilijna).
~jolka Nov 14, 2014

Gotowałam buraki razem z warzywami, przyprawiłam pieprzem, solą, kminkiem, czosnkiem i majerankiem. Na koniec dodałam soku z cytryny i odrobinę octu, bo nie miałam soku z buraczków. Zupa wyszła delikatna, ale pyszna. :))
~ewa Apr 23, 2014

Kazek, to prawda - na ostatnie święta tak właśnie zrobiłam i wyszła bajka! Najpyszniejszy barszcz jaki w życiu jadłam! :D Wcześniej wydawało mi się, że własny zakwas z buraków to wyższa szkoła jazdy, że nie dam rady. Później przez 2 czy 3 lata próbowałam i tylko upewniałam się w swoim przekonaniu. Aż dziadek Jurek sprzedał mi swój patent: puszka.pl/przepis/8297-zakwas_na_barszcz_wg_dziadka_jurka_z_krakowa.html - teraz wychodzi mi za każdym razem! :D
patrycccja Apr 19, 2014

Zamiast cytryny lepiej dodać soku z kiszonych buraczków / kiszonych z czosnkiem oraz ziołami /.Gwarantuję znakomity bukiet smaku.
~Kazek Mar 16, 2014

z pozostałych warzyw, grzybów i buraków zrobię pasztet, za przykładem Melissa, dzięki :)
evige Feb 2, 2014

właśnie kończę gotować, dla urozmaicenia wrzuciłam kilka grzybków suszonych, śliwki suszone (3 szt) i pół papryczki chili,czosnek... smakuje wyśmienicie, dziękuję za pomysł :)
Dodam, że od nie dawna stronię od mięsa i... widać można z tym żyć ... dobrze żyć :D
evige Feb 2, 2014

Właśnie zrobiłam barszczyk (mój pierwszy w życiu), jest pyszny! Z włoszczyzny i buraków zrobiłam jeszcze pasztet, coby się nic nie zmarnowało :)
~Melissa Dec 22, 2013

no pychotka,ja dodałam jeszcze imbiru trochę i czosnku :):) supwr przepis
~Sylwia Dec 22, 2013

Dzieki za ten przepis :) Wykorzystalam ten przepis, bo musze sie przyznac - pilam "barszcz z papierka". Ale teraz gotuje wieksza ilosc i zamrazam w torebkach. Tak na "goracy kubek".
Dziwi mnie, ze mozna krytykowac przepis za brak przypraw. Przyprawianie to sprawa bardzo indywiduwalna. Ja moje zamrozone porcje doprawiam za kazdym razem tuz przed jedzeniem, bo w rozne dni mam ochote na rozne smaki.
~Zoska Jun 1, 2013

ja wkladam kwasne jablko i obowiazkowo maggi inaczej mi i znajomym nie smakuje
~jadzia Apr 28, 2013

A mi i rodzinie bardzo smakuje. Robię go od 3 lat na każde Boże Narodzenie. Nie dodaję innych przypraw niż pieprz, sok z cytryny i sól ale to wystarcza by był smaczny. Dużo może zależeć faktycznie od buraków (bądź włoszczyzny).
kasumi90 Dec 25, 2012

Dziękuję za taki przepis..gdyby nie pomoc teściowej barszcz mogłabym wylać do sedesu..Brak najważniejszego: przypraw !!!!!!!!!!!
~Renia Dec 24, 2012

@puenta - dodaj troche octu jablkowego lub koncentratu barszczu Krakus najlepszy.
~Chochlik Dec 23, 2012

Nie wyszedł mi esencjonalny...wręcz przeciwnie ma mało smaku. myślę, że błędem jest wyjęcie warzyw przed dodaniem buraków. nigdy tego nie robiłam, a tym razem uległam przepisowi, no i nie wyszło...jakieś pomysły na zintensyfikowanie smaku?
Puenta Dec 23, 2012

Haha, wszystko jedno na czym gotujesz :D Byle nie podgrzewać zupy za bardzo - najlepiej tak na granicy gotowania.
patrycccja Feb 9, 2012

sorry mam pytannie: - czy na maszynce elektrycznej tez bedzie taki dobry ??? - (nie mam gazu).
~alexander Feb 8, 2012

Zdecydowanie buraki mają znaczenie. Trafiają się niesmaczne, takie, które są wyraźnie gorzkawe, i wtedy trudno cokolwiek z tym zrobić. Niektórzy mówią, że to zależy od gatunku, ale kto by uprawiał gorzkie buraki??? Wydaje mi się, że po prostu stare buraki robią się gorzkie. Albo źle przechowywane może.
patrycccja Jan 6, 2012

Super! Kiedyś robiłam już ten barszcz, ale wyszedł mi średni. Tym razem pycha:)Nie wiem, może to kwestia buraków, bo robiłam raczej tak samo, a przynajmniej bardzo podobnie.
sunflower_ren Jan 6, 2012

PYCHAAAA! nigdy nie lubilam barszczu, ale w tym roku postanowiłam się przełamać i na Wigilię choć trochę go zjeść, wyszedł pyszny... nawet mojemu bratu smakował a jego zadowolić to jest rzecz bardzo trudna
gatek Dec 31, 2011


Przepis był wielokrotnie wykorzystywany przeze mnie i zawsze wszystkim barszcz smakowal. Oczywiście efekt zależy od przyprawienia. Jeden przepis, jedna kucharka, a za kazdym razem moze wyjsc troszke inna potrawa, o nieco zmienionym smaku.
Dana Dec 25, 2011

fuj nie smakuje mi... najgorszy barszcz na świecie..://
~karolina kowalczyk Dec 23, 2011

nooo, jeszcze czosnek, czułem że coś zapomniałem pisząc o majeranku a właśnie czosnek i pieprz równoważą się fajnie z kwaśnością cytrynki i słodyczą buraczków :)
~dede Dec 12, 2011

barzczyk super, robię bardzo podobny, ale u mnie zwłaszcza na święta nigdy nie może zabraknąć grzybów (gotuję je razem z wywarem z włoszczyzny) oraz czosnku i to w duuuuużych ilościach. Wtedy wychodzi prawdziwy barszczyk jak u mamy, bez czosnku to nie to:)
~mandaryna169 Dec 12, 2011

Przepis bardzo fajny ale fakt że brakuje ''tego czegoś'' a to coś to majeranek, który wspaniale komponuje się z barszczykiem. Można też dorzucić tymianku który lubi się jak wiadomo z majerankiem. Osobiście też daję znacznie więcej cytryny, na taką ilość wywaru to bym pewnie całą wycisnął ;)
~dede Dec 12, 2011

Skusil mnie fakt, ze barszczyk ma w sobie 100% natury. Nawet buraki kupilam z ekologicznej hodowli:) Mimo to, musze przyznac, ze brakowalo mi w nim 'tego czegos'. Ale moze to kwestia gustu.
dak0ta Jan 5, 2011

robię podobny barszczyk ale buraków nie gotuję! Do wywaru z jarzyn (np. tych gotowanych na sałatkę) dodaję pokrojone buraki jw. musi być ich dużo, stawiam na gaz a kiedy zaczynają się gotowa gaszę ( nie wolno doprowadzić do wrzenia!) i zostawiam w szczelnie przykrytym garnku. Po kilku godzinach zagotowuje znowu ( tak jak poprzednio uważając by nie zaczęły wrzeć). Powtarzam to jeszcze kilka razy i doprawiam do smaku. Taki barszcz ma piękny kolor i naprawdę jest bardzo esencjonalny a buraki można wykorzystać na sałatkę.
~Ola Dec 30, 2010

Super przepis :) Ja robię podobnie, tylko że nie zakwaszam sokiem z cytryny tylko sokiem z kiszonej kapusty. U mnie na warzywa z bulionu zawsze jest popyt, najczęściej są zjadane "prosto z gara" :)
kamyska Dec 14, 2010

dobra zupka :))
kajka Sep 30, 2010

ojejej jak wspaniale brzmi ten przepis! na pewno go wypróbuję :-) i bardzo podoba mi się gospodarne podejście i niewyrzucanie warzyw :)
~Edy Aug 27, 2010

pyyyszny!
Irokezik91 Aug 8, 2010

bardzo dobry barszczyk;) mialam na obiad dzis i jeszcze zostanie na jutro :-) mniam mniam, polecam!
~Silverka Feb 10, 2010

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas