| 
 
 
  puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union | Nowości
				
					
					
					
					
						
						
					
					
					
						 
							  
							Czekoladowe ciasto z oliwą i rozmarynem
							
							Przepyszne, wilgotne, bardzo mocno czekoladowe ciasto z rozmarynowym aromatem. 100% razowe.
						 
							  
							Grzybowe kotleciki z serem
							
							Kluczem do sukcesu jest porządne odparowanie pieczarek, najlepiej je nieco posolić, żeby puściły sok i smażyć na dość dużym ogniu często mieszając, aby się nie przypaliły. Można także dodać do masy czosnek przeciśnięty przez praskę.
						 
							 
						 
							  
							Kotlety z selera przekładane żółtym serem
							
							Proste, lekkie, pyszne :) Ja podałam kotleciki z soczewicą, która u mnie w domu obecnie (obok kminku) robi furorę oraz z fasolką szparagową… Palce lizać
						 
							  
							Kotlety z ryżu i soczewicy
							
								autor: Olexy
								dieta: wegańska
							 Najprostsze na świecie kotlety z soczewicy, z zaledwie kilku składników. Myślę, że nie są żadną nowością (kotlety jak kotlety), ale dzięki przyprawie tandoori nabierają pysznego, indyjskiego aromatu. 
'Magiczne' połączenie ryżu i soczewicy sprawia, że stanowią dobre źródło białka.
						 
							 
						 
							  
							Wegańskie sajgonki z sosem cukiniowym
							
							Chrupiące sajgonki z brązowym ryżem. Pycha! :)
						 
							 
						 
							  
							Afrykańskie spaghetti (african macaroni)
							
							Genialny przepis na pyszne danie jednogarnkowe! Potrawę tą pokazała mi moja przyjaciółka z Mali :)
						 
							  
							"Suflet" z ziemniaków, batatów i marchewki
							
								autor: Olexy
								dieta: wegańska
							 W zamyśle miały być to kotlety, jednak masa wyszła nieco za rzadka i skończyło się na tworze, który można nazwać czymś pomiędzy babką, sufletem i kotletem ziemniaczanym ;)
Przez bataty i marchewkę mają piękny kolor, pachną bardzo zachęcająco i mają delikatny, słodkawy smak.
						 
							  
							Bezmączne muffiny makowe z białej fasoli (bezglutenowe)
							
							Miał być klasyczny makowiec, ale postanowiłam zrobić coś nietypowego. Tak oto trafiłam na przepis, który zmienił mój światopogląd... No, na pewno fasolopogląd ;) Nie dość, że pyszne, to jeszcze sycące, pożywne i można śmiało jeść, nie martwiąc się o dodatkowe kilogramy :)
						  
							Jabłecznik na kruszonce
							
								autor: olga1r
								dieta: lakto-wege
							 Pyszne i łatwe do zrobienia ciasto.
						 
							  
							Szparagi z sezamem i imbirem
							
							Pyszne, proste, szybkie w przygotowaniu :)
						 
							 
						 
						 
							 
						 
							  
							Ptasie mleczko
							
								autor: Nula
								dieta: wegańska
							 Wegańska wersja ptasiego mleczka.
						 
							  
							Zupa pomidorowo-kukurydziana
							
								autor: Olexy
								dieta: wegańska
							 Zupa, jak to z zupami często bywa, jest niezwykle szybka i prosta w wykonaniu. Bardzo aromatyczna, sycąca i kolorowa, dla fanów pomidorowej, jak i tych, którym wersja tradycyjna już się nieco znudziła :)
						 
						  
							Makaron z brokułem i curry-tofu
							
							Pożywny i szybki obiadek pełen witamin i zieleni.
						 
							  
							Mrożenie kukurydzy
							
								autor: EwaH
								dieta: wegańska
							 O mrożeniu kolb kukurydzy prosto z pola.
						 
							  
							Kasza jaglana z awokado i sałatką
							
								autor: Nhia
								dieta: wegańska
							 Zima strasznie się dłuży. Szukam wiosennych smaków, kolorów, lekkości. Polecam pyszne, odżywcze danie - doskonałe na niedzielny obiad :)
						  
							Babeczki z masłem orzechowym II
							
							Babeczki, które Ola Ż. przyniosła na Ciasto w miasto (10.02.2013)
						 
							 
						 
							  
							"Gravlax" z pieczonej dyni
							
							Efekt spontanicznego eksperymentu, którego wynik zupełnie przeszedł moje oczekiwania :) Miałam ochotę na coś marynowanego z dużą ilością koperku, a akurat miałam trochę upieczonej dyni muszkatołowej. Tak wpadłam na pomysł przygotowania dania a la "gravlax" - czyli łososia marynowanego z przyprawami i dużą ilością koperku. |