7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pita - chlebki z piekarnika

Placki do nadziewania - jak niewielkim kosztem przygotować podstawę dla wielu pysznych dań :)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 10

0,5 kg mąki pszennej - może być biała lub pół na pół z razową
40 g drożdży świeżych
1 łyżka oleju lub oliwy
1 łyżeczka soli
300 ml ciepłej wody

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z wodą i połową mąki, aby uzyskać gładką masę. Pozostawić do wyrośnięcia na 10-15 minut, aby przekonać się, czy drożdże pracują. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i ugnieść ciasto - przynajmniej na tyle, żeby nie przyklejało się do rąk. Zasadą jest jednak, że im dłużej wyrabia się ciasto, tym jest lepsze - ponadto rosną nam przy tym bicepsy ;)

Po dokładnym wyrobieniu ciasto odstawić do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość - zazwyczaj nie trwa to dłużej niż pół godziny. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i podzielić na 10 równych kawałków. Każdy z kawałków rozwałkować na płaski, okrągły placek tak, aby pozbyć się bąbelków powietrza. W tym czasie można powoli już włączać piekarnik tak, aby zdążył rozgrzać się do temperatury ponad 200 st. C. Placki rozłożyć na blaszce do pieczenia (raczej na dwóch...) i przykryć bawełnianą ściereczką. Po 10 minutach placki delikatnie przewrócić na drugą stronę i pozostawić pod ściereczką na kolejne 10 minut. Placki wstawić do piekarnika na 5-6 minut i obserwować jak nadymają się jak małe baloniki! Upieczone placki odstawić do ostygnięcia lub od razu nadziewać.

Wskazówki i uwagi:

Bardzo ważna jest odpowiednia ilość wody oraz jej temperatura - lekko ciepła!

Idealna temperatura do pieczenia pity to ponoć 220 stopni - ale mój piekarnik nie ma takich osiągów i mogę polecić również temperaturę 200 stopni :)

Placki nie zawsze wyrastają tak, jak powinny - za pierwszym moim pieczeniem nadęło się tylko 2/3 placków. Pozostałe były jednak smaczne jako bułeczki :)
Nadesłał(a) ~znikam, dnia: 2012-12-22 22:52:14.862
Źródło/autor przepisu: przepis z forum smaczny.pl - zmodyfikowany przeze mnie
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chlebki pita własnej produkcji (wegańska)
Chlebki śniadaniowe (bez ograniczeń)
Pita z tofu (wegańska)
Prymitywne "smażone" chlebki (wegańska)
Langosz z piekarnika (wegańska)
Chleb (chlebki) typu KR-IRL (wegańska)
Pita, hummus & kwiaty nasturcji (wegańska)
Tortilla z piekarnika (placki) (lakto-wege)
Pieczone ziemniaki z piekarnika (wegańska)
Omlet z piekarnika, z warzywami (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas