puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
Twarożek z ziaren słonecznika i migdałów
Pożywny, śniadaniowy twarożek o kremowej konsystencji, zrobiony z ziaren słonecznika i migdałów.
-
Surówka warzywno-owocowa Birzomaja+
autor: Dana
dieta: wegańska & RAW
Czym złamać piekący smak rzodkwi? Są sposoby. Surówka smaczna, a przy tym bardzo zdrowa.
-
-
Fatayer (pieczone drożdżowe "pierogi" ze szpinakiem)
Fatayer to arabska przekąska, szczególnie popularna w Syrii i Libanie, podawana w kilku wariantach smakowych. Jest to lekkie danie, które można spożywać od razu po upieczeniu, lecz spokojnie odgrzewać. Wizyta w arabskiej knajpce zainspirowała mnie do upieczenia własnych diy fatayerów, wyniki widzicie na zdjęciach :)
-
Fasolkowo - fasolka szparagowa duszona w pomidorach
Uwielbiamy tą fasolkę od kiedy spróbowaliśmy jej w Leszczynowej Dolinie :D Wcześniej wydawało mi się, że połączenie fasolki i pomidorów jest średnie, ale w towarzystwie cebuli, która nadaje całości słodkawy posmak i aksamitną konsystencję, to jest po prostu bajka! Zajadamy się tym aż uszy się trzęsą ;D Świetne samo i do obiadu.
-
Tarta z cukinią i kwiatami dyni/cukini
Kwiaty dyni/cukini, choć dodają tarcie niesamowitej urody, są opcjonalne. Farsz cukiniowy jest pyszny sam w sobie - dodatek czosnku i gałki muszkatołowej to jest to! :)
-
-
Maliny nadziewane czekoladą
Ładna i pyszna przekąska, idealna np. na imprezy. Znalazłam kiedyś ten patent w internecie, ale niestety nie pamiętam autora. Przypomniał mi się ten pomysł, gdy robiłam czekoladową polewę do ciasta z malinami.
-
Tosty śniadaniowe
autor: Ireth
dieta: lakto-wege
Wypasione niedzielne śniadanie :)
-
Koktail malinowo-borówkowy
Szybki i smaczny koktail owocowy.
-
-
Ostra zupa z tofu, cukinią i gorszkiem
W sumie nie wiem czy to sos czy to zupa. Tak czy inaczej pyszna!
-
Warzywa faszerowane po gospodarsku
autor: Dana
dieta: wegańska
Przepis powstał z wewnętrznej potrzeby zagospodarowania pozornie nieprzydatnych resztek po przygotowaniu soku warzywnego.
-
Pita, hummus & kwiaty nasturcji
Foodgasm! :D Jedno z najlepszych połączeń jeśli chodzi o hummus: pita, hummus & kwiaty nasturcji. Duuużo kwiatów! :) Nasturcja jest aromatyczna, lekko słodkawa i lekko "pikantna" jak rzeżucha. Tyle że tu jej rzezuchowatość jest minimalna. Boskie! Marzę o ogródku z nasturcjami :D <3
-
-
Pasta z czerwonej soczewicy z koncentratem pomidorowym i czosnkiem
autor: pixi
dieta: wegańska
Fajnie smakująca pasta powstała na spontanie, inspirowana smakiem ajwaru ;)
-
Placki z batatów z migdałami i owocami
Placki są słodkie i sycące. Smak mocno zależy od ilości dodanych owoców - ja lubię dużo.
-
-
Gulasz z okry i cukini
autor: ~Magda B
dieta: wegańska
Bardzo łatwy do zrobienia, orientalny gulasz.
-
-
Patisony faszerowane morelami, twarogiem jaglanym i suszonymi pomidorami
Delikatne patisony z farszem, który jest mieszanką smaków! Morele, suszone pomidory, pistacje i rukola. A do tego twaróg jaglany. Proste wykonanie, ale smak nieziemski!
-
Kolorowy gulasz warzywny z fasolką czerwoną
Potrawa z tego, co akurat miałam w lodówce. Nie spodziewałam się, że wyjdzie tak dobre :)
-
Kulki ziemniaczane z orzechami włoskimi i cebulką
Kulki ziemniaczane w chrupiącej panierce, smażone na głębokim oleju.
-
Krupnik czarownicy (kuchnia 5-ciu przemian)
Pyszny i szybki w zrobieniu. Zawiera niewielką ilość czarów. Usuwa nadmiar elementu wilgoci, jest bardzo rozgrzewający. Daje poczucie dobrze napełnionego brzucha.
-
Naleśniki z brzoskwiniami i orzechami włoskimi
Zapraszam na najlepsze naleśniki jakie w życiu jadłam :)
|