puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
Surowy mus z żurawiny z Lubelszczyzny
Przepis dostałam od znajomych, którzy przywieźli go z Lubelszczyzny. Żurawina jest kwaśna i cierpka - cukier to równoważy. Całość jest pyszna. A kolor? Cudo! Można zajadać samo, do deserów (tu lepszy jest mus z mniejszą ilością cukru, kwaśniejszy i bardziej wyrazisty), śniadaniowych kaszek, herbaty (zamiast cytryny) albo wymieszać z wodą i zrobić "kompot". Żurawina jest bardzo zdrowa, ale nie będę wam o tym truła, bo pełno jest informacji na ten temat :)
-
Kompot z jabłek i ciemnych polskich winogron
Kompot wychodzi bardzo aromatyczny, o wiele bardziej niż np. jabłkowo-śliwkowy. Pyszny i orzeźwiający.
-
Zupa z cukinii i pieczonych pomidorów
Pyszna, kremowa zupa z cukinii i pieczonych pomidorów z tymiankiem. Idealna na jesienny obiad, sycąca. Delikatny smak cukinii przełamują pieczone pomidory o charakterystycznym aromacie.
-
Owsiany koktajl egzotyczny z sezamem
autor: TNT
dieta: wegańska & RAW
Pyszny na śniadanie, po treningu i przy każdej innej okazji :)
-
-
-
Sos musztardowo-rodzynkowy z czosnkiem
Prosty i szybki w przygotowaniu. Można podać go do kotletów/burgerów, ziemniaczków czy innych warzyw, np. szpinaku. Sprawdzi się również w sałatce.
-
-
Szybki deser z mango
autor: Nula
dieta: wegańska
Szybki deser - idealny na momenty, gdy potrzebujemy małym nakładem pracy stworzyć coś słodkiego i zarazem reprezentacyjnego :)
-
Burgery z brokuła, tofu i miso
Pyszne i odżywcze burgery. W sam raz do pełnoziarnistej buły! Z sosami i świeżymi warzywami. Burgery z brokuła, tofu i miso to świetne źródło białka (13 g / kotlet), wapnia (301 mg) i żelaza (8,3 mg).
-
Zupa czekoladowa z płatkami owsianymi na ostro
Pyszna, pożywna zupa czekoladowa w wersji na ostro (nie czuć tej ostrości, bo kakao świetnie komponuje się z ostrą papryką). Świetnie zaspokaja głód na magnez ;) (zarówno w płatkach owsianych, jak i w kakao jest go mnóstwo)
-
Sałatka z brokułem i podsmażanymi pieczarkami na drugie danie
autor: MLD
dieta: wegańska
Jest to sycąca sałatka, podawana na ciepło lub na zimno. Prezentuje się bardzo efektownie.
-
Sałatka z pora, jabłka, marchewki i rodzynek z sezamem
autor: este
dieta: wegańska
Szybka i świetna sałatka, idealnie pasuje do niej pieczywo pełnoziarniste, można ją też spakować do pojemnika i wcinać w pracy/szkole.
-
-
-
-
Podsmażany szpinak
autor: este
dieta: wegańska
Danie przygotowywane na szybko z resztek w lodówce, a mimo to pełne witamin :) U mnie wyszło na ostro i zbyt wodniste (za dużo wody z pomidorów).
-
Zupa krem gruszkowo - pietruszkowa z imbirem
autor: Dana
dieta: wegańska
Znakomita, jesienna zupa. Wspaniałe połączenie smaku gruszki i imbiru. Ten przepis jest uproszczoną wersją różnych przepisów na tę zupę, znalezionych w internecie. Polecam gorąco!
-
Szpinak według uznania
Genialny sos szpinakowy, pasujący do makaronu, ziemniaczków lub do zajadania solo :) Oprócz szpinaku, wszystkie składanki dodajemy według uznania.
-
-
Jabłkowe kluski kładzione
autor: nasse
dieta: wegańska
Miękkie, jesienne kluseczki w sam raz na rozgrzewające śniadanie. Zweganizowany przepis blogerki śniadaniowej.
-
-
Orientalna zupa z dyni z mlekiem kokosowym, imbirem i kurkumą
autor: pixi
dieta: wegańska
w deszczowe popołudnie naszła mnie ochota na smak orientalny, płynny i rozgrzewający, tak powstała urocza zupa z dyni.
-
Chrupiąca tajska sałatka z quinoa z nerkowcami i dressingiem orzechowo-imbirowym
Sałatka pyszna i świeżo przygotowana i po dłuższym przegryzieniu :) Znajdziecie w niej tajskie smaki, ale nie jest powiedziane, że faktycznie reprezentuje kuchnię tajską ;) Autorka tak ją po prostu nazwała. Jeśli użyjemy tamari, a nie sosu sojowego, to sałatka będzie bezglutenowa.
-
Kompot jabłkowo-śliwkowy
Bardzo, bardzo smaczny. Jeden z lepszych :)
|