puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
Majonez z awokado
Zielona alternatywa dla majonezu, do burgerów idealna.
-
-
Tahini tradycyjne lub białe - domowe, najlepsze, bez goryczki, bez niepotrzebnych dodatków
Domowe tahini jest o niebo tańsze i po prostu wspaniałe :) Białe jest delikatniejsze, nie tak aromatyczne. Robiłam już wieeele razy, wychodzi pierwsza klasa! Przy odrobinie staranności nie pojawia się też gorzki smak, na co skarżą się niektórzy. No i oczywiście tak samo jak w przypadku masła orzechowego nie dodajemy żadnego oleju - bo po kiego! Wcale nie mieli się łatwiej ani znacząco szybciej. Zysk czasowy jest minimalny, a dodatkowe puste kalorie lecą. Więc olewamy olej :)
-
Ciasto à la tiramisu
autor: Nula
dieta: wegańska
Postanowiłam zrobić ciasto na wzór tiramisu. Nie jest idealnym odzwierciedleniem, nie smakuje tak samo, więc jeśli ktoś ma takie oczekiwania to może się rozczarować. Mimo wszystko ciasto jest pyszne i fajnie udaje ten włoski przysmak.
-
Marchwiowa zupa krem z soczewicą i kolendrą
Ultra szybka zupa, zadziwiająco smaczna i aromatyczna :)
-
Dżem cytrynowo-waniliowy z imbirem (na zimę)
Dobry do zimowej herbatki oraz jako dodatek do deserów i doprawiania innych dań, np. hummusu, tofu. Może pełnić rolę chutneyu, np. w daniach z ryżem. Esencjonalny, wystarczy dosłownie odrobina.
-
-
Sos cebulowy orientalny (do słoików)
Uzależniający, gęsty, kremowy, lekko słodkawy sos. Świetny do ryżu, warzyw, naleśników, kanapek oraz sam, prosto ze słoiczka. Pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Doskonale łączy się z potrawami pikantnymi i... masłem orzechowym ;-).
-
Wegańskie leczo z kotletami sojowymi
Jesienna wariacja "co mam to dam" :)
-
Drożdżówki z tofu
autor: Nula
dieta: wegańska
Wykonanie drożdżówek nie jest trudne, tofu świetnie się spisuje w roli sera. Drożdżówki można dowolnie modyfikować, dodając ulubione owoce, dżem, czekoladę, wiórki kokosowe, czy lukier.
-
Ryż ze słonecznikiem i mlekiem kokosowym
Gdy ogarnęła mnie inspiracja... Tak zaczynają się historie spontanicznych obiadów :)
-
Jesienna zupa gulaszowa
autor: Dana
dieta: wegańska
Rozgrzewająca wegańska, jesienna zupa, przypominająca smakiem zupę gulaszową. Bardzo smaczna i pożywna.
-
Kasza jaglana z brokułem
Banalny przepis, ale jak ktoś jeszcze nie próbował, to polecam. Wszystko tu robimy "w międzyczasie", dlatego obiad będzie gotowy w 20 minut.
-
Chutney marchewkowy z charakterem (do słoików)
Gęsty sos z lekko chrupiącą marchewką i licznymi niespodziankami. Idealny dodatek do zimowego obiadu: ryżu/kaszy/makaronu lub jako przystawka.
-
Sos BBQ/barbecue Martiny (do słoików)
W sam raz do potraw z grilla/pieczonych, a także dań gotowanych i kanapek. Intensywny w smaku, gęsty, bardzo wydajny.
-
Guacamole z chilli
autor: hauadaj
dieta: wegańska & RAW
Bardzo prosty i smaczny przepis na pyszne guacamole.
-
-
-
-
-
-
Domowe płatki drożdżowe
Jeśli skończyły się Wam płatki drożdżowe, a są Wam bardzo potrzebne, to ten przepis jest dla Was. Zachęcam do eksperymentów. Przeczytajcie uwagi.
-
Quesadillas - "tosty" z tortilli
autor: Ireth
dieta: lakto-wege
Szybka i smaczna kolacja.
-
Zupa dyniowo - śliwkowa
autor: Dana
dieta: wegańska
Połączenie dyni i śliwki dało znakomity smak. Rozważam ten smak również w innej wersji: duszona dynia z sosem śliwkowym.
-
|