puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
Tort arbuzowy
autor: nanak
dieta: wegańska & RAW
W necie krąży zdjęcie podobnego tortu (nim się sugerowałam), jednak zazwyczaj kursuje z bitą śmietaną kokosową. Mój jest z kremem waniliowym z nerkowców i kremem kakaowym z awokado. Pycha :-)
-
Kleik lub mleczko z siemienia lnianego (do picia i do zastosowań kulinarnych)
Kleik świetnie sprawdza się w ciastach: biszkoptowym, naleśnikowym, na placki. Pity na czczo działa osłaniająco na przewód pokarmowy - szczególnie polecane dla osób starszych, chorych, po przebytej chorobie nowotworowej. Szybko można go też przerobić na mleczko.
-
-
Koktajl z buraczka i wiśni
Słodki buraczek idealnie pasuje do kwaskowych wiśni, nie trzeba dodawać żadnego cukru i otrzymujemy prosty, dwuskładnikowy i pyszny koktajl. A że wiśni mamy teraz pod dostatkiem - do dzieła kochani :)
-
-
Kotlety szpinakowe z kaszy jaglanej (bezglutenowe)
Miękkie i pyszne, zielone kotlety ze szpinaku i kaszy jaglanej.
-
Ryż pomidorowy
Danie robi się szybko i jest bardzo, bardzo smaczne i sycące :)
-
Soczewica gotowana z cebulą i pomidorami suszonymi
Prosty przepis. Pomidory w zalewie ziołowo-olejowej nadają potrawie przyjemny aromat i smak.
-
Sos majonezowy z kaszy jaglanej
Pyszny i zdrowy majonez z kaszy jaglanej. Stanowi świetną bazę do innych białych sosów: czosnkowego, beszamelu. Pasuje na kanapki, do sałatek, a także jako dip.
-
Bułki najłatwiejsze "nocne"
autor: Ireth
dieta: wegańska
Szalenie popularne w Danii z racji łatwości przygotowania i minimalnego wkładu pracy - bez wyrabiania!
-
Dyniowe gnocchi pełnoziarniste
autor: nasse
dieta: wegańska
Pyszne z domowym pesto lub odsmażane z ziołami.
-
Muffiny gruszkowo-orzechowe
Jesienne muffiny z przyprawami korzennymi. Można je przygotować z gruszek świeżych lub takich ze słoika/puszki. Muffiny wychodzą wilgotne i bardzo słodkie.
-
Olej czosnkowy do kanapek
autor: Iwo-na
dieta: wegańska & RAW
Niby banalne, ale jakie pyszne! Do kanapek ze świeżymi warzywami: cebula, ogórek, pomidor, sałata. Polecam dodać jeszcze musztardę :-)
-
Vege pierogi (ciasto z tofu sałatkowym + 2 interesujące farsze)
Pierogi te opracowałam już dawno temu. Są fajną alternatywą, dla zwykłych pierogów.
-
Wegańska domowa chałwa
autor: Nula
dieta: wegańska
Moja pierwsza domowa chałwa, która nie do końca wyszła, ale to przez ten pierwszy raz. Przesadziłam z syropem z agawy, dałam 1/2 szklanki, czyli stanowczo za dużo. Przez to chałwa jest mokra i plastyczna, nie jest sucha jak ta, do której jesteśmy przyzwyczajeni. Jednak jest równie pyszna, a nawet lepsza, ta miękkość może się podobać i mnie się podoba.
-
Kasza gryczana "na winie" - z serkiem i pomidorem
Danie z cyklu "na winie". Została mi z wczoraj kasza gryczana, nie miałam żadnego sosu, a nie chciałam jej wyrzucić. Przekopałam kuchnię w poszukiwaniu czegoś, co będzie się nadawać jako imitacja.
-
"Placki ziemniaczane" z kiełków fasoli mung
Pewnego pięknego poranka naszła mnie ochota na placki ziemniaczane. Niestety nie miałam żadnych ziemniaków, ale znalazłam kiełki fasoli mung, które w jakiś sposób przypominały mi swoim wyglądem starte ziemniaki. Stąd właśnie pomysł na to danie.
-
"Szklarniówka" - zupa z ogórków szklarniowych
Prościutka w wykonaniu, tania i całoroczna. W smaku przypomina ogórkową z ogórków kiszonych, ale jest mniej kwaskowata. Uwaga: im dłużej gotujemy, tym bardziej kwaśna będzie nasza szklarniówka :)
-
Bułeczki pełnoziarniste z ziołami
Pyszne bułeczki z ziołami prowansalskimi.
-
Aromatyczna herbata pomarańczowa
Pyszna aromatyczna herbata o smaku pomarańczy.
-
Ryż z cieciorką
Prosty, szybki, pyszny ryż w stylu kuchni greckiej. Jadłam podobny właśnie na Krecie i zakochałam się w tym smaku.
-
Bób smażony po prostu, bez obgotowywania
Bób smażony... smażony po prostu - sprytny sposób, odkrycie sezonu!!!! :D Czemu się tak jaram? Bo wreszcie posłuchałam intuicji i spróbowałam usmażyć go bez wcześniejszego gotowania. Sprawdziło się znakomicie! W dodatku bób wychodzi przepiękny, bardziej zielony :D Nigdy więcej obgotowywania! Uwielbiam upraszczać :) Uwielbiam, kiedy jest mniej pracy :D
-
Papryka nadziewana ryżem i fasolą
Słodka czerwona papryka, w lekko kwaśnym sosie pomidorowym. Nadziewana ryżem i fasolą czerwoną. Idealna na lato i zimę. Na ciepłe dni do zjedzenia na zimno ale także na gorrąco w te chłodniejsze wieczory :)
-
-
Wiśnie w soku własnym
Wisienki do deserów, ciast i wyjadania :) Warto robić takie wiśnie jednocześnie z innymi przetworami, np. dżemem, zwł. jeśli mamy bardzo soczyste owoce i już podczas drylowania powstaje sporo soku. Na dżem przeznaczamy wiśnie bez soku, żeby do tych zostało go więcej. Druga korzyść takiego szachrowania, to że dżem szybciej osiągnie właściwą konsystencję :)
|