Ania D.: "Z tego ciasta można też wycinać i piec wyśmienite ciasteczka. Rogaliki wymyśliłam kilka dni temu i uważam, że to jeden z moich lepszych pomysłów na słodkie pieczenie na zakwasie."
Pyszne na śniadanie z mlekiem (moja mama tak robiła, kiedy byłam mała), można też podawać z zupą zamiast makaronu/ innych klusek. Podając z sosami (pieczarkowym lub jakimiś warzywnymi) otrzymamy obiad, a z polewami owocowymi - pyszny deser. Można je odsmażać, chociaż wolno się przyrumieniają, więc trzeba je trochę potrzymać.
Inaczej niż polskie placki przygotowuje się je z podgotowanych, grubo startych ziemniaków. Jak to w Szwajcarii, często podaje się je ze stopionym żółtym serem na wierzchu. Można też z podsmażoną cebulką lub jakąś surówką.
Co ciekawe, przepis na to rosyjskie ciasto mam z niemieckiej strony ;) Ciasto nieco podobne do naszego sernika, w wersji wegańskiej rzecz jasna, ale ma jeszcze takie śmieszne łaty na wierzchu ;)
Roti oznacza po prostu chleb. To płaski placek przygotowywany bez dodatku drożdży - dlatego jest gotowy w 5-15 minut i świetnie sprawdza się jako awaryjne pieczywo, gdy w chlebaku pustki. :) Chapati jest odmianą roti zrobioną z mąki pełnoziarnistej. Określenia te często są używane zamiennie.
Najfajniejszą częścią jest patrzenie, jak placki nadymają się w czasie smażenia :)
Bardzo proste, pyszne kotleciki w szałowym kolorze, z dużą dawką łatwo przyswajalnego białka. Idealne na obiad z dodatkami albo w formie klasycznego burgera w bułce. Świetne dla dzieci. Zamiast smażyć można je upiec w piekarniku, ale mogą być suchawe, więc przyda się wtedy sos, na przykład jogurtowy. Bardzo polecam!