7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Rosół

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Ale ta opalona cebula mnie zmyliła, jak widziałam miniaturkę na głównej, myślałam, że to jakiś nowy rodzaj kokosowych kuleczek (że niby świątecznie) nietypowo polanych czekoladą :P
Zastanawiałam się, czemu tak dwustronnie, a nie w całości, zaglądam, a tu rosół ;D
Moja cebula bywa trochę mniej opalona ;)
Luna7 Dec 8, 2013

Ja dodaję jeszcze lubczyk :-)
wiola26 Dec 4, 2013

Cieszę się, że smakowało :D Pozdrawiam!
ryfka Dec 3, 2013

Ach i dodałam jeszcze parę listków laurowych i ziela angielskiego.
lagatta Dec 2, 2013

Dziękuję Ryfka za odpowiedź :* Zrobiłam mój pierwszy w życiu rosół! Jupiii :) nie dodałam brukwi i żadnych "gałązek", ale żeby był trochę tłusty, to w garze wylądowały 2 łyżki oleju z pestek winogron. Wynik przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, po prostu REWELACJA!!! O Mamusiu jak ja tęskniłam za rosołem!
lagatta Dec 2, 2013

Po kilka minut z każdej strony, aż zewnętrzna warstwa będzie częściowo czarna. Czy ja wiem... tak gdzieś po 3-5 minut z każdej strony. Do zupki wrzucamy cebulę w całości, nie ma potrzeby jej kroić, i wyławiamy przed podaniem. Radzę nie zostawiać cebuli na następny dzień, bo puszcza słodkawy smak i zmienia smak zupy.
Na tym zdjęciu widać jak powinna wyglądać taka cebula: puszka.pl/przepis/img/6165-domowy_bulion_krok_po_kroku-sekret_smaku_twoich_zup.html?elemId=1810
Autorka opalą ją nadzianą na widelec, moja cebulka jest bardziej czarna, bez takich prążków, bo kładę ją bezpośrednio na palniku. Oba sposoby są równie dobre.
ryfka Nov 30, 2013

Ile minut ma się osmalać ta cebulka? I czy przed wrzuceniem jej do pozostałej gromadki mam ją pokroić czy dać całą?
lagatta Nov 30, 2013

Laura, taka przypalana cebulka to według mnie nieodłączny składnik większości zup (nie dodaję jej chyba tylko do zup-kremów). Nadaje im takiego specyficznego słodkawego, ale nie mdłego posmaku. Moja mama przypalała cebulkę na kuchence gazowej - kładła ją prosto na palniku, obracała raz na drugą stronę. Ja mam kuchenkę elektryczną i ten sposób sprawdza się tu równie dobrze. Wystarczy położyć cebulę na włączonym palniku, a kiedy "przyczerni" się od spodu obracam ją na drugą stronę. Pierwsze słyszę, żeby taka cebula sprawiała, że rosół jest bardziej klarowny. Myślę, że to bardziej kwestia trzymania rosołu na niewielkim gazie i ewentualnie zbierania "szumowin".
ryfka Aug 18, 2013

żeby rosół był klarowny dodaje się cebulę przypalaną nad palnikiem gazowym. Np. Nabijałam cebulę na widelec i przypalam ją ze wszystkich stron nad gazowym palnikiem. Przypalamy dotąd aż bedą takie czarne plamy (coś w ten deseń: storage.doradcasmaku.pl/dynamic_image/8/82fe/2c20/c585/2a11/7ae1/391b/290b/2ba2/w800_h600_ma_bffffff.jpg)
Jeśli nie ma się kuchenki gazowej tak jak jest to niestety w moim przypadku teraz to kroję cebulę na pół i przypalam ją na patelni (bez dodatku oleju).
laura Aug 18, 2013

Gdybyż to dorosłe już dziś dziecko o tym wiedziało...pewnie by mi nie darowało!
Wówczas w Polsce prawie nie mówiło się o wegetarianizmie:) Ludzie z konieczności byli prawie vege. Pamiętacie te czasy? Mięso na kartki, a parówki podobno z dodatkiem papieru... specjalnego użytku hi hi.
Dana Nov 23, 2011

Do Morganki: wg lekarzy Twoja babcia wyrzucała najcenniejsze dla zdrowia składniki. Przy anemii zalecane jest jedzenie właśnie tych "farfocli"; tam właśnie znajduje się najwięcej żelaza łatwo przyswajalnego dla organizmu. No cóż - trzeba wybierać: ładny klarowny czy tez zdrowszy rosół.
Sorki, wiem że dieta vege jest zdrowsza, ale miałam zalecenie od lekarza i wiele lat temu musiałam coś takiego dawać dziecku w okresie zimowym
Dana Nov 23, 2011


ja rowniez nie dodalam wszytkich skladnikow (kopru, bazylii, brukwi) a i tak wyszedł pyszny! napewno czesto bedzie u nas gościć na niedzielnym obiedzie ;)
wisniowa May 30, 2011

nie miałam wszystkich składników, ale i tak wyszedł pyszny! tylko był jeden problem - moi rodzice którzy nie są wege, zjedli mi praktycznie cały :)
pestka May 8, 2011

pyszny mialam problem ze smakiem ale dodalam rowniez pieprzu i soli i wyszedl pyszny
dziqska Oct 14, 2010

Nie miałem najmniejszych problemów z mętnieniem. Być może dlatego, że gotował się cały czas na starej westfalce u babci.
MacLean Sep 9, 2009

Co do tego mętnienia to mi kiedyś wszystkie zupki takie wychodziły, ale od czasu dobrej rady mojej babci już mam czyste klarowne wywary. Babcia w trakcie gotowania zupki raz po raz zagląda do garnka i wybiera tą szarą pianę, która się zbiera na górze, którą nazywa "syfkami" (a ona robi rosół na mięsie i kościach, więc tych syfków jest sporo). Robię tak samo przy wywarach warzywnych i działa, można nawet podgotować na większym gazie.
Morganka Sep 9, 2009

To działa:d Pyszny z makaronem razowym (nitki z ziołami).
MacLean Sep 9, 2009

dobry przepis, jednak go troche zmodyfikowałam mianowicie nie dawałam kopru, bazyli oraz brukwi. zamiast tego wrzuciłam jedną gałązkę lubczyku, 2 liście laurowe i ziele angielskie (4 kuleczki :)) pycha :)
laura Aug 14, 2009

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas