7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Rosół

Średnia ocena: [4.9 z 11 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [18]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

2 litry wody
4 średnie marchewki
1 duża pietruszka
spory kawałek selera
ewentualnie kawałek brukwi
kawałek pora
cebula
parę gałązek kopru
parę gałązek natki pietruszki
gałązka bazylii
sól
pieprz
ewentualnie kostka warzywna

do tego:
makaron, np. nitki
lub ryż
lub kasza mannna

Przygotowanie:

Warzywa (marchewki, pietruszkę, seler i brukiew) obieramy i kroimy na większe kawałki, wrzucamy do gara, zalewamy wodą, dodajemy sól, pora i ewentualnie kostkę i gotujemy.

W tym czasie obieramy cebulę i kładziemy ją na włączonym palniku aż się osmoli. Dodajemy do garnka. Gdy woda się zagotuje zmniejszamy gaz do minimum. Teraz zupka powinna się warzyć pod przykryciem aż warzywa zmiękną, a ponieważ gaz jest mały, trwa to zwykle około 1,5-2 godzin [*].

Posiekać drobno koper i pietruszkę. Pod koniec gotowania wrzucić do rosołu całą gałązkę bazylii (nadaje fajny aromat) i po połowie posiekanego koperku i pietruszki. Gałązkę bazylii należy wyjąć z rosołu gdy zmięknie, bo się rozpadnie. Podawać z makaronem "nitki" posypanym pozostałą częścią kopru i pietruszki.


Można też inaczej:

Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, gotować i doprawiać w ten sam sposób, pod koniec gotowania dodać ugotowany wcześniej ryż lub kaszkę mannę. Gdy przyrządzamy zupkę ryżową należy pamiętać, że jeżeli zostawiamy ją na dzień następny, to ryż wciągnie wodę.

Wskazówki i uwagi:

[*] Oczywiście można też zrobić rosół szybciej, podkręcając trochę gaz, ale nie wolno go zagotować, bo stanie się mętny. Jest taka zasada, że im dłużej rosół stoi na malutkim gazie, tym ma pełniejszy smak. Dlatego często nastawiam rosół dzień wcześniej wieczorem, a wyłączam kiedy kładę się spać. Taki rosół jest doskonałym lekarstwem na kaca :)
Nadesłał(a) ryfka, dnia: May 13, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Ale ta opalona cebula mnie zmyliła, jak widziałam miniaturkę na głównej, myślałam, że to jakiś nowy rodzaj kokosowych kuleczek (że niby świątecznie) nietypowo polanych czekoladą :P
Zastanawiałam się, czemu tak dwustronnie, a nie w całości, zaglądam, a tu rosół ;D
Moja cebula bywa trochę mniej opalona ;)
Luna7 Dec 8, 2013

Ja dodaję jeszcze lubczyk :-)
wiola26 Dec 4, 2013

Cieszę się, że smakowało :D Pozdrawiam!
ryfka Dec 3, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Rosół z brukselką (wegańska)
Rosół wegański (wegańska)
Wegetariański "rosół"-krem sojowy (wegańska)
Chiński rosół ze wstążkami warzyw i makaronem nudle (wegańska)
Rosół (bulion) jarski z buraczkiem i suszonym grzybkiem (wegańska)
Pikanta zupa chińska - chiński rosół z makaronem i kapustą pekińską (wegańska)

Nowości:

Zupa krem z jarmużu z kaszą jęczmienną (wegańska)
Denaturatka - zupa z kapusty czerwonej (wegańska)
Bigos z kiszonych buraków (wegańska)
Aromatyczne pieczone ziemniaki z sosem z jarmużu, pomidorów i garam masala.. (wegańska)
Zapiekanka z bakłażanem i cukinią (wegańska)
Domowe pesto (lakto-wege)
Azjatyck mix- improwizacja (wegańska)
Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska)
Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska)
Surówka z czerwonej kapusty (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas