7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Rosyjski skubaniec

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Luna, moja babcia urodziła się na kresach i robienie pierogów wyssała z mlekiem matki. Jej matka była Ukrainką a ojciec Polakiem. Opowiadała, że tam na kresach Ukraińcy mówią na pierogi z ziemniakami i serem "pierogi polskie", bo to tradycyjne danie robione przez Polaków, a my w Polsce mówimy "pierogi ruskie", bo powstały na ziemiach wschodnich :) Nazewnictwo nazewnictwem, ważne, żeby było smacznie :D
ryfka Dec 11, 2015

Aaa, czyli to tradycyjny niemiecki skubaniec rosyjski, jak my mamy tradycyjne polskie pierogi ruskie! :)
Luna7 Dec 8, 2015

co ciekawe, to nie jest rosyjskie ciasto, tylko tradycyjne niemieckie :)
~xxx Nov 14, 2015

Przecież wiem :P Dlatego robię sama :P
Ale jednak w większości przepisów poleca się waniliowy (nawet, jak te sklepowe są tylko wanilinowe... i ludzie tak je nazywają, jakby nie dostrzegając tej dodatkowej literki), więc zaskoczyło mnie, że tak otwarcie ktoś poleca podróbę. To trochę tak, jakby w przepisie na ciasto czekoladowe napisać "200 g wyrobu czekoladopodobnego" czy "150 g wyrobu seropodobnego" :P
Luna7 Feb 7, 2013

Przypatrz się w sklepie większość cukrów jest wanilinowa ;) Chyba, ze z dodatkiem wanilii, ale to już co innego :)
~Magi Feb 6, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas